22/07/2011

kawan-kawan saya datang melawat setiap kali saya sidai kain

salaam 'alaik! 

hehe.
hari ni nak cakap-cakap benda ringan jek.
benda bukan politik. cewah cewah.
benda bukan pasal industri ternakan negara. uhuk.
tapi pasal diorang ni,
pantang dengar aku bukak grill dapo nak sidai kain,
konfhem diorang datang menderu.
berlari nak serang aku sambil miaw miaw.
HAHA.
:P

Si Hitam, Si Mata Buta, Si Kuning Buruk, dan lain-lain.
belum campur Beckham lagi.
waahh bukan main lagi Beckham,
Mem Besor takde kat umah dia hari-hari pun balik mintak makan.


tengok lah, dua dua pun berebut nak makanan.
lepas bagi makan nanti Si Mata Buta tu je yang makan, Si Hitam tak.
T__T


oke byee
:D

11/07/2011

moral of the story: BERSIH 2.0

assalamualaikum rakyat Malaysia.

semoga kita semua dalam lindungan dan keberkatan Allah, inshaallah. :)

i've done a lotttt of readings. banyak artikel pasal BERSIH kalau nak baca semua pun memang tak larat. video pun banyak. sampai pening-pening nak tengok semua. tapi yang paling terharu sekali ialah bila saya tengok gambar, dan comments from people. dan ya, ade yang sokong BERSIH, ade yang tolak BERSIH. itu standed la kan, bukan semua orang share pendapat yang sama, rambut saja sama hitam tapi hati lain-lain!

pendapat saya cuma satu, seperti yang saya katakan tadi, rambut sama hitam tapi hati lain-lain, tapi itu tidak bermakna kita boleh menyekat pendapat orang lain. islam itu aman. islam menganjurkan keamanan. islam tidak ajar kita untuk kurang ajar dengan orang yang tidak sependapat dengan kita, tetapi islam mengajar kita untuk saling menghormati antara satu sama lain, despite of races or religion or whatsoever.

malang sekali, ape yang saya nampak dari BERSIH ialah komen-komen yang tidak membina, penuh carutan, makian, kata-kata kesat, yang bagi saya amat menyakitkan mata. menyedihkan, yang buat komen macam tu kebanyakan adelah saya kira muslim (berdasarkan namanya). sedih tau, kita orang islam adelah dituntut (tapi mungkin tak didedahkan dari kecik) untuk menghormati antara satu sama lain walaupun berbeza pendapat. normal lah dia fikir lain, aku fikir lain. tapi jaga lah tertib bercakap. respect each other. lebih-lebih lagi kepada yang non-muslim.

namun begitu, saya bukan lah membuat sweeping statement bahawa semua muslim memberikan komen 'tidak membina', ade jugak segelintirrrr non-muslim begitu. tapi, jujurnya, yang membuka mata saya ialah sebenarnya komen dari non muslim. klik sini dan baca komen mereka. jujur, hati saya tersentuh. membaca komen tersebut menunjukkan seolah-olah non-muslim lebih sayang kepada negara kita, Malaysia, atau nama lamanya, TANAH MELAYU. jujur saya rasa begitu rendah hati. kerdil berbanding mereka. di mata saya, komen mereka adelah ikhlas dari hati. bagaimana pula komen anak muda muslim kita? masih banyak yang emosional. mengatakan BERSIH itu buruk dan sebagainya. malah ade yang melabelkan melayu dikudakan, melayu idiot, melayu itu melayu ini. oh, come on. yang bercakap itu pun tidak turun di perhimpunan tersebut, macam mana mereka tahu? ade mata-mata boleh terbang kah? fikirkan, bagaimana kita boleh bercakap dengan bahasa sebegini?

ya. saya akui raaaaaaaaaamai yang berselisih pendapat. ini pendapat saya. kita sepatutnya bukan memperjuangkan hak kebebasan bersuara, tapi kita sepatutnya mendidik dan memperjuangkan sikap MENGHORMATI PENDAPAT ORANG LAIN. lupa kan pasal hak kebebasan bersuara. lupa kan. lupa kan. tapi, tanamkan sifat menghormati pandangan orang lain, tidak kira lah orang itu muslim, atau non muslim. jika dia muslim, kita memang patut hormat mereka kerana setiap muslim adelah bersaudara. jika kita berselisih pendapat dengan non muslim jangan sekali kali mencerca mereka kerana setiap kita adelah daie kecil. maksud saya, duta islam kecil. ya. setiap kita adelah duta islam. kita membawa nama islam. sematkan islam dalam hati and i am hundred and ten percent sure we will respect other better.

oh. menggigil rasanya menaip hari ni. T__T saya pasti mereka yang turun BERSIH sangat sangat sangat sayangkan Malaysia sama seperti mereka tidak menyokong BERSIH. i believe our love to Malaysia is equal. so please please please, be wise when making any statement. biar lah orang lain buat statement bukan-bukan tapi let us just start the perubahan with ourselves. ya. ini peringatan untuk diri saya, diri anda, dan anda, dan anda, dan anda. dan anda juga. haha bila nak habis ni? oke oke lepas tu anda akan menasihati orang di sekeliling anda pula. wahhh itu baru lah mesej berantai yang bermakna!

sebagai penutup, lupakan persengketaan sebelum ini, kita tanamkan sifat hormat pandangan orang lain dan berfikir sebelum bercakap. tinggal kan emosi sebelum bercakap. ini semua adelah ingatan untuk diri saya terutamanya, dan saudara-saudara seislam saya yang lain. ouh, anda yang membaca ni non muslim? ya, anda juga rakan baik saya. saya sayang anda semua, percayalah.

sekali lagi sebagai penutup, jom daftar mengundi! eh tiba-tiba pulak. hehe. tapi serious, jom daftar mengundi.

oke lah cukup sampai sini. yang baik itu datang dari Allah, yang buruk dan negatif itu datang dari saya dan tegur saya, oke? sekian, terima kasih! 

08/07/2011

cabaran cikgu masa kini

Assalamualaikum.

penglibatan (?) aku dalam Hari Bersama Waris SMKSI semalam sedikit sebanyak membuka mata aku pasal ape yang terjadi kat sekolah sekarang. dan yang penting, aku tersedar betapa besaaaaaaaaaarrr nya cabaran cikgu zaman sekarang.

aku dan ibubapa yang lain dimaklumkan bahawa pihak sekolah mensasarkan seratus peratus lulus SPM tahun ini. ini adelah selari dengan pencapaian SPM pada tahun lepas, iaitu 99.4%. so for sure tahun ni kena target lebih dari tahun lepas kan? tu logik lah. tapi, Puan Pengetua cakap, ade empat orang calon SPM yang tak tahu membaca. ya tak tahu membaca.

aku tertanya-tanya, cikgu sekolah rendah deme ni dulu buat ape? tak ngajor ke? bior je ke? ate ke takkan le deme ni benak benor? kalau betul dia tak tahu membaca dari sekolah rendah, kenapa tak masuk program pemulihan? kenapa program pemulihan tak berkesan kalau dia dah masuk program tu? aku dulu masa darjah dua pernah masuk kelas pemulihan kat SKAUK. i mean by masuk is masuk and get in the class. sebab cikgu pemulihan tu cikgu kelas aku yang aku sayang, jadi aku ngan kawan-kawan saja masuk kelas pemulihan yang dia handle. ape diorang belajar? diorang belajar macam tadika (walaupun aku tak penah tadika, tapi aku rasa tadika macam tu lah kot?). aku masa tu kecik lagi, darjah dua. dalam kelas tu tak ramai. tak sampai sepuluh orang murid. sorang cikgu, Cikgu Ropidah Imas yeah i remember her name, she taught me to tulis huruf bulat-bulat. TERIMAKASIH CIKGU SEKARANG TULISAN SAYA BULAT-BULAT :'). okay cut the crap.

jadi, katakan diorang ni masuk pemulihan, kenapa diorang still tak pandai membaca sedangkan penumpuan seorang cikgu kepada seorang murid adelah lebih sebab kuantiti murid yang sikit? macam mana cikgu UPSR dia? cikgu PMR? macam mana bila dah SPM pun still tak boleh membaca? TELL ME WHYYY?!!

parents should NEVER left their children unattended!

adik aku jawap senang ja, mak bapak dia busy sangat, tak sempat nak tengok anak-anak. DING! maaf kan saya cikgu sekalian, saya terlepas pandang pasal tanggungjawap ibubapa. terimakasih kepada Adik Mie (hehe) yang mengingatkan pasal ibubapa. kenapa ibubapa terrrrlampau busy sehingga terrrrrrlupa yang anak-anaknya tak tahu ABC? isk. sebenarnya ibubapa tak boleh menyerahkan seratus peratus tanggungjawap mendidik kepada pihak sekolah. pada pendapat aku lah, yang jadi macam ni sebab ibubapa dah lepaskan tanggungjawap mendidik tu kat pihak sekolah. kepada cikgu.

semalam siap ade sorang bapak tu cakap, "sekolah ni tak bagus! menyesal saya hantar anak saya sekolah ni! cikgu tak buat kerja! cikgu tak pandai mengajar!"

itu adelah keluhan yang aku dengar sendiri daripada sorang cikgu aku yang memperkenalkan aku erti Fizik, Cikgu Naziha. Cikgu Naziha, i [heart] you, Cikgu! macam mana ayat macam tu boleh keluar dari mulut seorang ayah? kalau encik ayah tu adelah seorang ayah yang hebat, oke fine takpe dia nak salahkan sekolah. dari apa yang aku tengok, cikgu-cikgu ni ade saja usaha diorang nak mencurahkan ilmu diorang. diorang tak penah nak kedekut ilmu. berkorban masa petang, berkorban cuti weekend buat kelas tambahan. macam tu dia boleh kata cikgu tak mengajar? in my very humble opinion, first thing yang kita patot persoalkan bila kita tak dapat archive sesuatu ialah diri kita sendiri. adekah kita sendiri dah cukup usaha? kita sendiri dah cukup ikhtiar? kita dah cukup doa? dah cukup tawakal? ayat macam tu pada aku memang tak seharusnya keluar dari mulut sesiapa pun. siapa kita nak judge orang lain tak buat kerja ke hape ke? kerja-kerja judging ni kita patut serah kat Allah semata. kita tak layak nak judge orang lain, sebab kita sama-sama hamba Allah. see? HAMBA.

sebab tu aku berpendapat, cikgu zaman sekarang ni cabarannya lagi besarr. dari hal murid/pelajar, tuntutan dari pihak atasan, karenah ibubapa, urusan rumahtangga sendiri lagi. peh kalau nak cakap satu-satu cabarannya memang sampai bila pun tak habis. dan benda ni cikgu tak boleh handle sorang. kena ade kerjasama erat antara ibubapa dan cikgu. lagi pun semua orang pun tahu pendidikan pertama bermula dari rumah. RUMAH. bukan sekolah. dari ibubapa. bukan cikgu. dan rumahtangga mesti dibina dengan cara yang betul sejak dari first step lagi: iaitu ketika mencari calon untuk membina rumahtangga bersama, dan perlu diingat kan dalam masa yang sama kita sendiri terlebih dahulu kena jadi orang yang bagus untuk mencari/mendapatkan pasangan yang bagus. semuaaaaaa benda yang kita buat, yang ade sekeliling kita akan membentuk kita jadi apa. jadi cari acuan yang baik supaya keluar dari acuan itu juga yang baik-baik inshaallah. eh ape dah jadi macam topik rumah tangga pulak nih? hehe.

jadi sebagai penutup, doa aku satu je kepada cikgu-cikgu sekalian, semoga semangat mengajar kalian tak pernah padam. semoga usaha kalian sentiasa diberkati Allah. ingat, Allah tak pandang pada apa hasilnya, tapi Allah nilai pada usahanya. maka berusahalah wahai cikgu. sekali lagi, aku doa supaya cikgu-cikgu kat Malaysia ni diberi kekuatan, semangat dan usaha yang gigih dalam mengajar. seriyes aku kagum dengan sape-sape jadi cikgu kalau macam ni gaya cabaran zaman sekarang.

berusahalah cikgu sekalian!

05/07/2011

A TRUE MUSLIM LEADER

taken from zarahumaira's tumblr. :)

Once Umar (Radhiyallahu Anhu), during his caliphate, was going on his usual rounds towards Harrah (a suburb of Madinah) with his slave Aslam, when he saw a distant fire in the desert. He said, “There seems to be a camp. Perhaps, it is a caravan that could not enter the town due to night fall. Let’s go and look after them and arrange for their protection during the night.”

When he reached there, he found a woman and some children. The children were crying. The woman had a pan of water over the fire. Umar (Radhiyallaho Anho) greeted her with salaam and, with her permission, went near her. (The woman didn’t recognize that it was Umar).

Umar, “Why are these children crying?”

The Woman, “Because they are hungry.”

Umar, “What is in the pan?”

The Woman, “Only water to soothe the children, so that they may go to sleep in the belief that food is being prepared for them. Ah! Allah will judge between Umar (Radhiyallaho Anho) and me, on the Day of Judgment, for neglecting me in my distress.”

Umar (weeping), “May Allah have mercy on you! How can Umar know of your distress?”

The Woman, “When he is our Amir, he must keep himself informed about us.”

Umar (Radhiyallaho Anho) returned to the town and straight away went to the Baitul Mal (House of Charity) to fill a sack with flour, dates, fat, and clothes, and also drew some money. When the sack was ready, he said to Aslam, “Now put this sack on my back, Aslam.”

Aslam, “No please, Amir-ul-Momineen! I shall carry this sack.”

Umar refused to listen to Aslam, even on his persistent requests to allow him to carry the sack, and remarked, “What! Will you carry my load on the Day of Judgment? I must carry this bag, for it is I who would be questioned (in the Hereafter) about this woman.”

Aslam most reluctantly placed the bag on Umar’s (Radhiyallahu Anhu) back, who carried it with a swift pace right to the woman’s tent. Aslam followed at his heels. He put a little flour and some dates and fat in the pan and began to stir. He blew (with his mouth) into the fire to kindle it.

Aslam says, “I saw the smoke passing through his thick beard.”

After some time, the pottage was ready. He himself served it to the family. When they had eaten to their fill, he made over to them the little that was left for their next meal. The children were very happy after their meal and began to play about merrily.

The woman felt very grateful and remarked, “May Allah reward you for your kindness! In fact you deserve to take the place of Khalifah instead of Umar.”

Umar consoled her and said, “When you come to see the Khalifah, you will find me there.”

He sat for a while at a place close by and kept on watching the children. He then returned to Madinah. On his way back, he said to Aslam, “Do you know why I sat there, Aslam? I had seen them weeping in distress. I liked to see them laughing and happy for some time.”

Source: From the book “Stories of the Sahaba” by Shaikh Muhammad Zakariyya Kandhalvi.

----------------------------------------

aku tertarik dengan ayat Umar, What? Will you carry my load on the Day of Judgement? I must carry this bag, for it is I who would be questioned (in the Hereafter) about this woman.

sekadar ingatan untuk kita bersama.