25/08/2011

Biskut Coklet From Tronoh With Love HAHA

teehee. poyo jek from tronoh with love tuh. sila abaikan. kali ni ahkak nak bajet Chef Wan sikit, konon-konon terel la wat biskuit nih, kih kih kih. ini adelah disebabkan permintaan ramai (ceh, padahal dua orang je) yang nakkan resipi biskut coklet yang ahkak salu bawak balik UPM bila hari raya tu. biskut coklet ni memang biskut wajip dalam famili ahkak. tiap-tiap tahun mesti buat.

oke tanpa membuang mase. kepada Alijah Sukadi dan Darmawati Awang, here goes the recipe!

---------------------------------------
Resipi dipetik dari ANEKA BISKUT MODEN (Selenggaraan Puan Sa'adiah Mohamad; Terbitan ALAF 21 SDN BHD)

bahan-bahan:

336 g tepung gandum
196 g mentega (bese aku guna Planta)
168 g gula kastor
3 sudu besar serbuk  koko (bese aku guna Van Houten)
1 bijik kuning telur (dan putih telur jangan buang)
1 sudu kecik serbuk penaik
1/2 sudu kecik esen vanila (lebih pun bolehh. bagi hilang bau telur!)
chocolate rice ikut suka hati dan cita rasa masing-masing.

cara-cara membuatnya:

ayak tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik dalam bekas. ala salu aku ayak atas sokkabo jek, tak pakai bekas pun, hehe. tapi sokkabo bersih ler. jangan amek yang tak bersih pulok. lepas siap ayak, letak tepi.

pukul kuning telur ngan esen vanila. lepas tu masukkan mentega ngan gula kastor. pukul bagi kembang. buku cakap sampai berkrim.

lepas tu baru masukkan bahan-bahan yang dah diayak tadi. gaul sebati. 

lepas tu canaikan aduan tadi. canaikan, agak agak ar, tokleh tebal sangat nanti dia kembang. kalau nipis pun tak best jugak sebab nanti dia tak jadi berlapis-lapis. so agak-agak sederhana la. cewah cewah.

lepas tu terap pakai acuan yang korang suka. sapu putih telur atas dia, baru tabur chocolate rice ikut cita rasa masing-masing, nak banyak ke, nak sikit. tabur sebelum putih telur tu kering, kalau tak nanti chocolate rice tu takmo lekat.

macam biasa lah, biskut tu kena susun dalam oven tray yang dah disapu planta. tujuan sapu planta - supaya dia tak lekat masa nak angkat. hehe. susun biskut atas tray tu pun kena agak-agak, tokleh dekat sangat sebab dia ade possibilities untuk mengembanggg.

bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius! aku tak ingat la bape minit tapi nanti aroma dia naik, pehtu tengok kaler biskut tu. korang dah biasa tengok biskut yang aku bawak tu, mesti boleh agak kan? agak-agak dah masak tu keluarkan lah dari oven. 

----------------------------------------

hehe. actually aku lom stat wat kuih raya lagi. nanti bila dah stat wat, aku uplod gambo. aku pun lupa satu adunan buleh dapat berapa ketul. biasa kalau kat rumah, kitorang wat tiga adunan, so kali tiga la semua bahan-bahan kat atas tu. ye la, satu adunan bukannya banyak, sekali hadap pun buleh habeh, heheheh. dasar buruk lantak, biasalah. tapi untuk first try baik satu adunan je dulu. nanti dah jadi buleh tambah lagi, tak gitu?

selamat mencuba ya Cik Jah dan Cik Darma! senang jek. konfhem jadik, inshaallah!

13/08/2011

alkisah Bachelor Pertanian Sains Ternakan (Part II)


Salaam alaik.

kali ni saya mahu membebel pasal Sains Ternakan lagi. jadi kepada sesiapa yang berkenaan dan yang mahu ambil tahu, boleh lah terus baca, tapi kalau yang rasa bosan minah-ni tak-habeh-habeh-dok-promote-kos-dia-bajet-kos-dia-ni-baguih-sangat, boleh la melompat ke blog-blog lain. teehee. :D

kali ni akak (akak la pulekkk) mahu kongsi sama adik-adik sekalian pasal beberapa tips yang boleh digunapakai bila dah masuk universiti nanti. teehee. bajet macam berjaya sangat pulak nak share tips, ek? takpe takpe. korang layannnnn jeee.. harap-harap some of them are useful to you guys. oh btw, wahh. ramai jugak adik-adik yang dah ade blog seniri yeh? macam Shyafiq, Amirah, Shidah, ngan Muezz. bhahaha rajen gila aku stalk blog budak-budak neh T__T oh ya, sorang lagi yang dah terjumpa blog ni, Hafishah, tapi dia takde blog kot? hah, berkenal-kenalan lah kau orang samua. mane tahu buleh jadi geng, an? ;)

kita teruskan dengan tips-tips yang mungkin boleh digunapakai.

#1: tidak memasukkan video atau gambar yang diambil semasa dalam kelas dalam mana-mana laman sosial, blog atau lain-lain.
heh. cerita nya macam ni. salah sorang kawan akak dah masukkan video kitorang semelih arnab dalam kelas amali Meat Science ke facebook dia. biasalah, kita ni bukan nya diam je time kelas. so time tu kitorang memang bising-bising, gelak-gelak, sambil tu ade yang cakap, "die rabbit, die." nak dijadikan cerita, video kawan akak tu dah tersebar sampai ke London, diorang punya aktivis Animal Rights dah ter-tengok video tu. hah kau. memang dia serang la kawan akak ni. dia anta mesej. dia buat group kat facebook. dia call UPM. sampai semua lecturer pun tau. orang atasan UPM pun tau. yang tak best nya aktivis ni siap ugut pasal Islam and blablab. peh memang kecoh ar time tu. kitorang sume pun rasa besalah gila babas. akak pun sama dua kali lima dah masukkan video dalam blog (klik sini), mujur time tu tak ramai readers, so ilek je ar. jadi dengan ini akak nasihat kan, kalau nak tunjuk apape video atau gambar, make sure gambar tu gambar yang sopan. no darah-darah. no semelih-semelih. oke? gambar yang sesuai untuk tontonan umum tak kira latar belakang agama, bangsa, pendirian pemakanan (vegan atau all-i-can-eat-type-of-people), dan lain-lain. kalau boleh elakkan lah masuk kan gambar. haha. tapi blog akak ade je gambar. tu pun lepas fikir lapan kali nak letak ke tak. tapi semua gamba sopan-sopan je la. takde la ngeri sangat. hah. pandai-pandai lah korang pilih gambar/video. akak harap jangan la kes tu jadi lagi. oh ya. kalau upload kat facebook pun make sure privacy dia kasik strict sikit. takut nanti sampai kat minah vegan europe, haaa habeh la kena facebook korang kena ambush.

peh. panjang lebor cerita nya! kita move on ke tips kedua. :P

#2: jangan main-main banyak sangat masa semester pertama-kedua-ketiga-keempat-eh-semua sekali-lah!
hehe. akak dulu blajar rilek-rilek je. bila dah lepaih exam baru lah rasa ralat kenapa lah tak stadi betul-betul? walaumacamanapun alhamdulillah, overall cgpa akak 3.704, lagi sikittttttttttt je nak dapat first class degree honor. sobs. diingatkan. UPM ni kedekut sikit. universiti lain 3.50 dah dapat first class degree honor, UPM kena dapat 3.75 and above! tsk. lagi 0.046 jek nak first class honor. sobs. memang lah kalau ikut kan kecewa dah lama hantuk kepala ke dinding, tapi tu la alhamdulillah akak takde lah kecewa sangat. sebab sampai situ je usahanya. mungkin sebab banyak 'leka' masa kat universiti dulu, tu yang jadi tak sampai first class degree honor tu. takpe lah. yang penting ilmu nya kita dapat. anugerah dekan ke hape ke tu kira bonus saguhati.

heh.

balik kepada main point. oleh sebab itu akak nak ingatkan, kalau nak dapat first class degree honor (hey kalau ptptn diorang terus cakap tak payah bayar duit pinjaman tau kalau dapat first class honor ni!), make sure skor masa sem awal-awal. macam akak dulu cgpa permulaan adelah 3.555, lepaih tu naik sikittt je jadi 3.569. heh. hampeh betui. hidup takde peningkatan. so pendek katanya pandai-pandai lah korang susun strategi blaja supaya dapat maintain cgpa. elakkan B (dan ke bawah). sebab B (dan ke bawah) adelah penyebab cgpa jatuh. cgpa ni hampeh, kalu naik ciput je, tapi kalu jatuh, bukan main banyak lagi dia nak jatuh. so, berusahaaaaaa!

#3: blaja-blaja jugak, ko-kurikulum jangan dilupakan.
ini lagi satu perkara yang paling penting. kalau korang nak tahu, masa korang grad nanti akan ade beberapa anugerah yang korang buleh rebut, dengan syarat cgpa kena bagus. antaranya Pingat Emas Canselor, Anugerah Pelajaran Di Raja, Pingat Emas Alumni, Pingat Yayasan Pak Rashid, Pingat Emas Prof Emiritus Tan Sri Rashdan Baba, Hadiah Agrobio, dan Hadiah Syed Kechik. akak masa mula-mula dulu memang tak tau pun pasal anugerah-anugerah ni, tup tup bulan lepas orang UPM call, cakap akak tercalon untuk dapat anugerah. peh. seronok tau! sekali kena isi borang ko-kurikulum. heh. itu yang den lomah tu. isi punya isi, adoiyai punya lah sikit aktiviti koko. isk buat malu jek! pengajarannya, make sure korang ade melibatkan diri dalam kepimpinan, kerja-kerja amal dan kebajikan, sukan, aktiviti menguji ketahanan fizikal dan mental, ngan program kebudayaan dan kesenian. at least satu untuk setiap kategori cukup lah. kot? akak dulu tak tau. mane la akak nak join benda-benda yang kolej buat. lagi-lagi sukan dengan kebudayaan. memang harapan ar akak nak join. sekali time isi borang pencalonan anugerah diorang nak semua tu. hmmpp. mula lah rasa nak nyanyi lagu, andai dapat, kuundurkan putaran dunia~ HAHA. anyway akak redha je. kalau dapat, memang wow ajaib gila. kalau tak dapat tu memang logik lah. hehehhh.

err.. oke lah cukup dulu sampai sini. tiga tips yang akak rasa paling penting untuk diingatkan. next akak nak cerita sikit pasal etika berpakaian sebab Amirah ade tanya pasal tu. dan mungkin ade lah sikit-sikit tips pasal benda lain. ini baru sikit. baru pasal basic tips je. belum pasal ladang dan blablab. pasal transportation. amboi banyak nya yek nak cerita? tak surprise pulak korang masuk UPM nanti sebab akak dah cerita kat korang. hehehe. tak kesah lah, yang penting akak harap ape yang akak cerita ni beneficial untuk korang. cukup dulu takat ni. dah dah p ngaji, buat solat sunat! kumpul pahala banyak-banyak!

oh ya. panggil akak, Kak Ada je cukup. hehe. tapi panggil nama penuh Syuhada tu pun lagi bagus.

thank you for reading.

12/08/2011

pengajaran dari Ramadhan

Hai orang-orang beriman,
diwajibkan ke atas kamu berpuasa
sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu
agar kamu bertaqwa
[2:183]

Salaam alaik. bulan Ramadhan tiba lagi. setiap kali ramadhan, konfhem femes ayat 183 Surah al-Baqarah, kan? bulan yang Allah kurniakan rahmat, keampunan dan pembebasan dari api neraka. inshaallah, saya doakan semoga segala amalan kita ditulis pada buku amanah saham sebelah kanan kita, dengan harapan kita dapat menebus saham kita tu untuk ke syurga idaman, ameen 

oke lah. straight to the point. sekarang jam laptop saya 15:05. perut dah mula kriuk kriukk laporr. isk isk isk. lepas tu terus baring. dok baring tu, teringat mesej Ayah, "ingatlah mereka yg malang cth: kebuluran di somalia."


heh.

terus bangun.

fikir.

saya tiap-tiap hari puasa. nama pun puasa, memang adat lah rasa lapar, kadang-kadang sikit je lapar, kadang-kadang lapar macam budak baru blajo puasa. saya puasa baru sebulan je. tigapuluh hari je pun. dok kecoh lapar, lapar.

bila tengok budak-budak Somali, subhanallah.. lagi kasihan. diorang bukan takat puasa dalam bulan Ramadhan je, diorang terpaksa berpuasa dalam bulan-bulan lain jugak. sebab tak cukup makanan. kalau tengok dalam berita (read: daripada Google ya, bukan Buletin Utama) diorang sebut 'famine in Somalia'. apebenda famine? feline saya tahu lah! atau canine! rupanya famine tu EXTREME SCARCITY OF FOOD. [terimakasih kepada subjek Ekonomi yang diajar oleh Dr Syafiq - saya tahu ape makna SCARCE].

gulp.

saya ade cakap dengan Mama baru-baru ni, rupanya Somalia ni tak habeh lagi masalah kebuluran! ingatkan dah okey, sebab dalam tivi macam dah tak tunjuk pun pasal diorang? isk isk isk malu ar weii belajar tinggi masuk u tapi tak tahu pasal Somalia masih lagi kebulorr! lalu Mama pun jawap, itulah sebab Ayah beriya-iya nak subscribe package news. kat berita luar negara memang hari-hari diorang tunjuk pasal Somalia. memang kesiannn benor nengok nyer..

seingat saya, masalah Somalia ni dari zaman saya sekolah rendah lagi. dulu dulu tak tahu apape, tak reti nak amek iktibar. sekarang pun masih ignorant sebab tak tengok berita dunia. sila hantuk kepala ke dinding sekarang. semalam tengok Awani (nasib baik ade Awani), haaaa kauuu.. baru nampak budak Somalia dalam tivi. dah la masa makan. rasa bersalah je. kita kat sini makan mewah-mewah, tapi saudara seislam kita kat Somalia terpaksa puasa siang dan malam tujuh hari seminggu tiga puluh hari sebulan tiga ratus enam puluh lima hari setahun!

sobs. dah tak lapar dah. let us pray for Somalia. for Palestine. for our beloved Malaysia. and pray for the world. 

alkisah Bachelor Pertanian Sains Ternakan

Salaam 'alaik!

hari ni saya mau cerita pasal kos Sains Ternakan (lagi). ini berikutan ade dua orang adik yang berjaya (!) dapat kos Sains Ternakan dan diorang nak tau lagi lanjut pasal kos ni. Shyafiq ngan Amirah. bersemangat betul diorang google pasal Sains Ternakan. yang si Shyafiq pulak lagi hebak, siap menghantui kotak mesej blog, kotak mesej facebook, sebab nak tahu sangat pasai kos nih, hehe. over la tu kan sampai menghantui? akak gurau jek, saje bagi ayat gempaq sikit, jangan amek hati yeh? ^^

pertama sekali akak nak cakap, adik-adik, takmo risau. kos ni takde lah susah sangat (ini ayat tipu, saje nak sedapkan hati korang. *evil laugh*) and i think one word can describe the course very well - FUN! i mean, SERIOUSLY FUN! sebab apa? haa rasa lah sendiri baru betul-betul FUN! hehe. adik-adik, tak perlu risau-risau, sebenarnya tak kira lah kos ape pun kita amek, mesti ade bahagian yang susah. jadi yang akan menjadikan benda susah tu senang ialah cara kita berdepan dengan benda tu. ehem. *clear throat*


Sains Ternakan vs Perubatan Veterinar
tidak dinafikan, masyarakat kita selaluuuuuuuu menganggap Sains Ternakan = Veterinar. berdasarkan pengalaman, bila kita cakap kita amek Sains Ternakan (bahasa inggerisnya Animal Science); respon yang akan diterima ialah, "ohh jadi dokter haiwan lah ni!" dan setiap kali itu lah jugak kita kena gigih terangkan "ehh bukan jadi dokter, tapi jadi farm manager. saya tak belajor pasal mengubat penyakit macam dokter vet tu, tapi saya blajo cane nak menguruskan ternakan." akak yakin, korang pun akan menghadapi situasi yang sama, so setiap kali jadi macam tu, jangan malu-malu nak mengaku yang kita memang takkan jadi dokter haiwan. cakap je nanti jadi pengembala kambing. eh okay ape pengembala kambing, sama dengan Nabi Muhammad tau! haa bukan senang nak dapat kerja yang sama dengan Nabi Muhammad, hehe. berbalik kepada main point, Sains Ternakan lebih kepada macam mana nak manage, nak handle haiwan ternakan, bermula dari saat dia lahir, sampailah dia melahirkan anak dia pulak, and the cycle continues forever. pendek kata, kos ni merangkumi semua aspek kehidupan seekor haiwan ternakan - termasuk lah ruminan dan bukan ruminan. berbanding dengan dokter vet, diorang belajar pasal penyakit haiwan dan cara-cara mengubati - termasuk haiwan ternakan dan haiwan peliharaan. sebenarnya takde soal siapa lagi besar dari siapa, siapa lagi hebak dari siapa, tapi sebenarnya antara penternak dengan vet kena ade kerjasama erat. memang lah the best part kalau amek vet ialah, blajo 5 tahun terus ade gelaran Dokter. Dr Syuhada Adros contohnya and you guys can call me Dr. Ada. :P

Semua senyum gembira.

"saya amek Sains Ternakan sebab saya malas mahu belajar macam dokter"
HAHA yang iye nye pointer masa matrix dulu tidak melayakkan diri nak jadi dokter - 3.23 jek - dokter hape kebendanya! hehe. masa akak isi UPU tahun 2007 dulu, pertama akak pilih universiti yang tak terletak diceruk pedalaman dan terletak di negeri yang dekat dengan Perak sebab akak seorang yang selalu tidur bawah ketiak mak jadi tak mahu duduk jauh-jauh dengan mak. T__T konfhem lah universiti pilihan ialah universiti yang terletak kat negeri Selangor - UM, UKM, UPM. memandangkan pointer matrix yang tidak boleh dibanggakan langsung, akak rasa akak layak masuk UPM sebab dengar cerita UM dengan UKM cuma amek orang-orang hebak, jadi akak jadi rendah diri sebab pointer tak cukup hebak, sobs. so masa browsing kos-kos yang ditawarkan UPM, kat Fakulti Pertanian ade Sains Ternakan, Akuakultur, Sains Pertanian, Hortikultur, ngan Perniagaan Tani. perkara pertama akak fikir bila nampak Sains Ternakan, "amek Sains Ternakan je lah, mesti blajo cane nak ternak ayam, ternak kamben, mesti senang, mesti tak heavy sangat. lagi pun benda tu boleh buat bisnes lepas blajo nanti kalau-kalau takde koje!" ya, akhirnya akak letak Sains Ternakan sebagai pilihan kedua sebab yang pilihan pertama akak gatai tangan pegi letak Bioteknologi UKM - yang memang dari awal lagi akak konfhem takkan dapat. so dengan mengabaikan Bioteknologi UKM yang diletakkan secara sengaja kat atas sekali dalam senarai lapan pilihan universiti, Sains Ternakan adelah pilihan pertama akak - dan alhamdulillah akak dapat! ^^

Ahh nostalgic. Baru selesai bentang FYP ni.

ternyata dont judge a book by its cover tu betul - dont judge a course by its name!
hehe. ni part yang korang taknak dengar baca ni. bila dah stat blajo, dah bertaaruf dengan Anatomi dan Fisiologi Haiwan, peh baru lah hati berkata, dalam dunia ni mane ade benda senang. bunyi je macam kampung, Sains Ternakan, tapi, subjek dia bukan calang-calang. ade satu entri akak cakap pasal Sains Ternakan ni mencabar jugak, dan senarai sabjek yang kena amek tiap-tiap sem boleh klik page Geng Ternakan kat ateh tu. tapi macam yang dah disebut awal-awal tadi, yang jadikan benda susah tu senang ialah cara kita handle benda tu. kalau dah tahu lemah anatomi dan fisiologi, banyak lah buat revision, tanya kat Dr Hilmi, (mind you, he might look like your atuk, but his knowledge on anatomy and physiology, especially muscles, adelah seperti di hujung jari sahaja! tabik spring sama Dr Hilmi!) dan buat stadi group. belum kalkulus lagi. T__T masa dulu selalu tak puas hati kena nak bela ayam/kambing pun kena blajo dy/dx dan pengamiran. memang tak faham betul. tapi itu adelah kehendak universiti jadi kena lah ikut, kalau tak, tak boleh grad. lepas tu blajo accountancy ngan marketing. memang agak tensi bila kena buat cash flow, IRR, err ape lagi tah. tapi bila fikir balik, untuk menjadi usahawan ternak yang unggul, kena lah tahu semua tu! lepaih tu blajo pasal information technology pulak. isk isk. tiap-tiap minggu ade assignment kena hantar. dah la kelas IT tu malam, bulan puasa, memang menguji kesabaran betul. mujur lecturer kensel semua kelas masa ramadhan, HAHA. tapi bila fikir balik, penting sbenarnya seorang penternak unggul blajo bab IT ni, sebab ye lah, nanti ladang dah besor, takkan nak pakai file hitam tebal tu jek? kena lah key-in data dalam komputer. ehe. ladang besor? berangan lah pulak.

Korek rektum lembu untuk check its pregnancy stage.

tapi takde lah susah macam nak mati. cuma nak rasa susah sampai nak tidur je.
hehe lepas tu bangun balik sambung stadi. :D satu kelebihan amek kos ni ialah sebenarnya takde lah tension yang sangat. hujung minggu ramai-ramai pegi bersihkan reban ayam, cuci tahi. kalau amek Sains Tenusu, kena pegi perah susu lembu. pengalaman akak perah susu lembu ade kat sini (Part I) dan sini (Part II). kalau amek Sains Pastura kena tanam rumput, lepaih tu gilir-gilir pegi siram. lepas tu kena ramai-ramai pegi harvest. best ape pegi ramai-ramai. dengan kawan-kawan. lepas tu dok mengena kan orang. buli sana buli sini. err bukan lah maksudnya buli macam tumbuk-tumbuk tu, dakk. tapi buli macam gurau-gurau kasar manja gittew. tu kalau batch akak la. batch korang mungkin sopan-sopan kot, takde lah macam tu. :P di sini lah penting nya semangat berkawan, amek kos ni memang tok ley jadi kera sumbang, kena baik ngan sume orang, tapi jangan lah baik nak amek kesempatan pulok! ish ish tak baik macam tu taw! belajar ni kena rilek je, tapi jangan rilek sangat. masa belajar kita belajar betul-betul, masa kat ladang kita buat betul-betul. bila hujung minggu kita enjoy bekerja. baru lah shiok! XD

Bela ayam kampung beramai-ramai

humm. banyak pulak akak tapi kali ni. ni cuma mukadimah je. HAHA. lenkali akak cerita what exactly yang korang akan belajar setiap sem. tapi tu lah, akak nak ingatkan ape yang akak lalui mungkin tak sama dengan korang. akak zaman 2007-2011. korang zaman 2011-2015, mungkin lain sikit. Jabatan Haiwan pun dah pindah ke Bangunan Agrobio kat area Pusat Ekuin UPM, betul-betul depan LDP. akak dulu blajo kat bangunan lama. korang kat bangunan baru. tapi akak tak tahu diorang bawak pindah sekali ke tak ladang kambing ngan reban ayam kat belakang Jabatan Haiwan yang lama tu? rasanya kambing ngan ayam tu semua pindah jugak. oh ya. dulu Fakulti Vet dengan Jabatan Haiwan sebelah-sebelah je, jiran tetangga. tapi sekarang satu dah kat area Fakulti Perubatan UPM, satu lagi dah kat Pusat Ekuin, masing-masing kat hujung dunia. T__T

bersambung ke episod seterusnya, cheh wah! Ramadhan Mubarak, yaw! ^^