23/09/2011

horse riding

sekarang ni aku dok menghabehkan masa tengok Princess Man, dalam cerita tu banyak la scene dia menunggang kuda. alahai bila tengok rasa jealous jek. yang jadi lagi jealous tu sebab non Muslim lagi banyak yang mengamalkan sunnah Rasulullah sallAllahu 'alaihi wassalam, walopun dalam cerita drama diorang. sobs rasa macam terpukul jek. kita yang Muslim ni pun tak banyak cerita yang mengaplikasi kan sunnah Rasulullah sallAllahu 'alaihi wassalam. cerita Melayu tak habeh habeh kelab malam, dangdut. kelab malam, dangdut. macam takde benda lain nak tunjuk. tah pape la produser Melayu ni. kalau ade yang terbaca blog ni (LOL memang harapan ar) tolong lah, jangan masuk kan scene kelab malam dalam drama, i'm begging you, pleaseeeeee. malu weh nak tengok tivi ngan adik-adik laki aku bila kuor scene centu, ape kome yang berlakon ni tak tau malu ker? huk huk.

ehem. that is mukadimah. maaf agak kurang sopan. 

berbalik kepada cerita asal, bila tengok Princess Man, teringat zaman belajar Equine Management dulu. masa kat UPM dulu, memang ade kawan ajak join kelas horse riding kat Pusat Ekuin. unfortunately masa tu tengah bizi final year project, kerja  lab lagi, kelas, lepas tu tambah kelas horse riding. macam tak buleh nak catch up. pendek kata orang kalau taknak memang macam macam alasan dia bagi, kalau nak memang dah berusaha sedaya upaya despite bizi cemana pun, tak gitu? hehe.

sikit sebanyak pasal kelas horse riding UPM

kalau tak salah, yuran dia rm100 kalau anda adelah student UPM, kalau bukan, mahal sikit lah. daripada ape yang kawan-kawan cerita, basically dia takde lah ajar naik kuda macam nak pegi berperang tu, ape yang dia ajar lebih kurang je ape yang kita belajar dalam Equine Management. horse grooming, cane nak naik kuda, cane nak trot, simple things la kiranya. lagi satu pasal kelas horse riding tu, dia takde bagi sijil. tapi kalau nak biasakan diri ngan kuda, memang berbaloi lah. tiap-tiap minggu dapat jumpa Hobo. caranya senang aje, pegi Pusat Ekuin UPM, jumpa Pakcik Kordi (rasanya nama dia Pakcik Kordi?), pehtu bagi nama kat dia, nanti dia arrange kan kelas horse riding kita, sesuai dengan jadual kelas. so kepada adik-adik yang rasa nak beramah mesra ngan kuda, boleh la rajin kan diri pegi Pusat Ekuin. sementara korang rasa ade banyak free time petang-petang, baik pegi. ade la paedah sikit. :P

tapi yang paling penting, macam yang Prof ZAMJ cakap, kelas kuda ni salah satu objektif penting yang every student kena dapat ialah: dapat overcome rasa takut dengan kuda. serious objektif tu memang sangat tepat kena kat aku, sebab aku memang cuak sikit kalau ngan kuda memandangkan saiz dia yang besar dan kaki dia yang kuat tu. berkat menonton drama terlampau banyak, bila berdepan ngan kuda mesti bayangkan dia mengamuk, dia angkat kaki depan dan well. attack aku. hehehe. silly me. padahal kuda adelah saangat baik dan bijak. dia takkan attack unless dia rasa insecure. akibat insecurity, anda mungkin menerima gigitan sakti daripada kuda. dua orang kawan aku pernah kena gigit kuda time kelas praktikal, jangan main-main.

maka dengan ini sekian sahaja dari saya.

19/09/2011

hari malaysia celebration 2011

i was given the opportunity to involve in Hari Malaysia celebration;
peringkat Mukim Belanja.

it was a very sunny day,
the kids were very bersemangat masa nyanyi while orang tua tak berapa nak nyanyi sebab tak tahu lirik.

paling lawak,
ade sorang pakcik ni cakap,
orang surau takde pun datang!
pehtu kawan dia jawap,
emh. deme mane ndak datang. deme bacer yasin jee doplo pat jam!
LOLOL saborrrrr je lerr pok cik uiii

=="

hmph.
tektap tahun sambut pun dengan cara yang sama jek.
paling takboleh belah tahun ni siap ade Konsert Suara Kami.
isk.
tak pasal jek aku google #soulkrazy
orang cakap kalau nak tengok negara in the future,
tengok generasi muda dia yang sekarang.

sigh.


semoga Allah berkati bumi Malaysia.
tetapkan hati pemimpin kami dalam iman.
tetapkan hati kami dalam iman.
jangan lah Kau tarik nikmat iman dan islam daripada kami ya Allah.

ameen

07/09/2011

hari raya 2011


 beraya rumah Pipah ku sayang dapat habuan novel-novel yang best!
raya tahun ni dapat jumpa kawan-kawan lame.
dapat jumpa Puan Khairani yang dah pun jadi isteri orang,
Cik Shaqifah yang dah fly ke Koreaaaaaa,
Cik Nadia yang baru je balik dari Sabah bha,
jumpa Cik Salwa Cheria yang dah pegang shark.
(seriyes beliau pegang shark, dan aku baru tau Mesia ade shark LOL. aku ingat Shark dalam KL Gangster je HAHA LOL lagi)
jumpa Cik Julia yang makin cun sekarang phewit baju raya dia satu set o0o0o~
jumpa Puan Zana dan suami dan anak-anak nya Iskandar dan Umar,
jumpa Encik Akmal yang rupanya lagi tinggi dari Cik Pipah.
oh.
yes.
jumpa Cik Pipah dan adik beradik beliauu selama dua hari beturut turutt!
jumpa Cikgu Naziha! beliau adelah Guru Cemerlang tau!
i [heart] you Cikgu Nazihaaa~
beliau adelah cikgu yang wajar dijadikan contoh kepada bakal guru sekalian.
contohnya Cikgu Wan Nur Hanisah.
mesti jadi cikgu berwibawa macam Cikgu Naziha!

eh. sedare mare pun mesti lah ade jumpe juge.
jumpa adik sedara Umar dan Amar.
teehee Umar mukanya same jek cam Atuk Sarip!
lepaih tu mestilah jumpa si Haiqal ngan Hafiy.
oh tak lupa juge si Yoyot atau name sbenor nya Iqram Dinzly.
memang kena sakat je lah budak-budak tu jawapnyeeeww.
kih kih kih.

tadi dengar ustaz dalam Madrasah tu dia cakap,
ade enam benda yang kita disunnahkan untuk bergembira.

pertama
pada hari raya

kedua
pada hari kita menikah. ehem.

ketiga
bila jumpa sahabat lame yang kita memang dah lame benor tak jumpe

keempat
mase kita pegi kenduri walimah

kelima
bila jumpa baby baru lahir

keenam
err.. gua lupa sudah. tsk.

oke lah.
tu sajew.
apehal gedix ade www nih?

01/09/2011

komplikated betui jadi pempuan zaman sekarang.

sejak-sejak raya ni, wahh shiok betei meng-ushar orang. teehee. tak kira lah pempuan ke, lelaki ke, semua gua bantai ushar. saje, tengok pesen orang. orang ni macam-macam pesen ade.

tapi yang gua paling tak tahan pesen lilit tudung zaman sekarang. peh. seriyesli, gua memang kalah ar ngan adik-adik pempuan zaman sekarang. melawo bukan main! mase dok kat r&r pagoh semalam, ade lah sekumpulan budak-budak pempuan, lagi rendah dari gua yang memang rendah ni, pehh seme pakat lilit tudung masing-masing. memang gua ushar habeh ar, kih kih kih. dalam hati gua agak budak-budak ni paling koman pun form one. aduhai. kecik kecik lagi dah jadi mangsa fesyen. gua doakan besok lusa diorang besor sikit, diorang pakat  pakai tudung lebor sikit.

cakap pasal tudung lebor ni. ehem. gua seniri pun belum lagi bertudung lebor. ehem. doa-doakan gua terbukak hati nak bertudung lebor. berniqab ke. hehe. hati tu nak, tapi still takde inisiatif nak bergerak ke arah itu. bila tengok tudung-tudung zaman sekarang memang gua salu doa, harap jangan laa gua terpengaruh ngan tudung-tudung tu. huhu. eh mintak maap yeh, ini pendapat peribadi gua, gua tadek niat bajet bagus ke hape, tapi gua rase tudung-tudung pesen ni bukan gaya gua ar. gua main bawal jekk. hehe. setia pada bawal hitam. bior ler orang nak kate gua ni tak habeh-habeh tudung hitam, gua tak hairan ar bro. gaya macam ni la baru lah orang buleh cop gua sebagai minah-bawal-hitam. baru lah unik. hehe.

selain daripada ke arah tudung lebor, gua jugak ade menyimpan hasrat nak berstokin kaki. kweng kweng kweng. kaki pun aurat ui! actually gua memang dah ade sepasang stoking kaki. hadiah daripada sorang hamba Allah yang gua kenal gitu-gitu aje. oke la. kalau gua dah pakai betui-betui nanti hamba Allah tu dapat jugak pahala, inshaallah! hehe. adik bongsu gua pun sejak dia dengor Sheikh Muhamad Nor Mansur al-Hafiz kat Redio Perak tu cakap pakai stokin kaki tu wajip, dia pun dok sibuk Along pakai stokin kaki! Mama pun kena pakai! tsk. tapi alhamdulillah lah, ade juge yang mengingatkan. :)

masa raya hari tu, Puan Mama ade beli kan baju kurung cotton. peh bila pakai rasa best jek. lepas Puan Mama balik dari Saudi, beliau dok cakap kat gua, jom Along kita pakai jubah. takpayah pakai seluar-seluar ni. heh. gua bab jubah ni lomah sikit. bukan ape, kurang inci lah kata kan. macam takde jek jubah untuk gua. so Puan Mama je lah yang berjubah, ber-abaya. alhamdulillah. cuma ye la, orang Malaysia ni tak biasa lagi nengok orang pakai macem tu, so bila Puan Mama pakai macam tu, semua orang dok ushar beliau baekk punya. haishh bagi sedebik baru tahu! payah betul jadi orang Malaysia, pakai ketat-ketat orang ushar, pakai abaya pun nak ushar jugak? pelik sungguh!

oh. gua nak cerita pasal baju kurung sebenor nya. hm. lepas pakai baju kurung cotton tu semalam, gua cakap sama Puan Mama, lepas ni Along nak pakai baju kurung je lah. pehh Puan Mama pun ape lagi, memang menyokong seratus peratus! lepas tu beliau mula la nak memuji-muji baju kurung ni cantik, sopan, tutup aurat semua. hehe. fyi, gua adelah orang yang paling tak suka pakai baju kurung dulu. sampaikan kenduri pun gua bantai tshirt. Puan Mama memang cop gua sebagai penghapus budaya berbaju kurung hihi. sekarang ni bila dah berumur (cewah cewah), baru lah sedar yang sebenarnya lagi molek pakai baju kurung. ingat nak pakai blaus, tapi payah jugak nak cari saiz blaus. tshirt pulak, peh tshirt zaman sekarang bukan main lagi. ibaratnya macam nak tunjuk segala bentuk yang ade. isk isk. gua beli tshirt bukan nak balut aurat, gua nak tutup aurat, bro!

orang cakap benda baik tak baik tangguh-tangguh. eh kejap. selalu orang sebut ayat ni kat orang yang nak kawin je an? HAHA. ehem. gua harap lepas gua tulis kat sini, gua dapat kekuatan nak buat semua hasrat hati gua tu. doa kan gua. kalau rasa nak pahala lebih buleh la kasik hadiah tudung lebor satu, stokin kaki satu, baju kurung sepasang, kat gua ni. hihihi. gurau jek. maaf kan segala salah dan silap gua. hari baik bulan baik ni jom lah kita saling memaafkan. halalkan makan minum gua. maklum lah, gua ni memang suka kebas makanan orang hehehe jadi harap lu orang semua halalkan makan minum gua tu. dah jadi darah daging ni weh! gua doakan sape-sape yang baca gua punya random rants ni semoga diberkati Allah selalu inshaallah ameen!

oh ya, salam aidilfitri dari Syuhada dan famili. Assalamualaikum! :)