06/10/2011

bela unta kat Malaysia: possible or impossible?

soalan ni dah lama dah orang tanya kat aku, ade lah dekat setahun jugak. tapi baru sekarang baru nak jawap. :P jujurnya, aku memang tak banyak ilmu pasal unta. sebab memang tak belajar pun pasal unta ni. so sekarang aku cuma bagi pendapat berdasarkan ape yang aku google dan jawapan-jawapan dari survey yang aku buat. ceh. takde la survey besar-besaran, setakat lima-nam orang jek. heh. harap-harap kalau ade orang yang lagi profesional dalam bab ni TERbaca blog ni, hai sila lah komen yeh, betulkan mana yang patut. :)

perkara pertama yang aku fikir ialah, kita boleh bela lembu tenusu, tapi kenapa tak unta? kalau nak ikutkan lembu tenusu pun tak sesuai dok kat Malaysia ni, tapi kita dapat cari baka yang boleh adapt dengan climate kat Malaysia ni. so aku pikir unta pun mungkin centu gak. boleh. tapi kena buat penambahbaikan untuk adaptation.

tapi, tiba-tiba aku teringat kes Malaysia bela biri-biri masa tahun 80-an kot. Tuan Haji selalu cerita pasal kes ni. dia kata Malaysia dulu ade pernah sekali dilanda demam 'membela biri-biri', tapi at the end of the day benda tu kurang menjadi sebab biri-biri tak dapat adapt dengan kita punya environment sebab dia berbulus tebal bergulung-gulung. banyak mati.

acaner pulak ngan unta?

first, kena kenal dia punya anatomi ngan fisiologi dulu. macam yang kita semua tahu, unta ni binatang padang pasir. gurun. memang banyak beza nya kalau nak dibanding dengan lembu ngan kambing. persamaan diorang, diorang ni semua herbivor (der, semua tau kot!) dan ruminan. biasanya ruminan perut diorang ade empat compartment. tapi unta ni dia lain sikit, perut dia ade tiga compartment jek, sebab dia takde Omasum. budak-budak ternakan sila refresh balik omasum tu mende. :P

selain daripada tu, satu lagi special characteristic unta ialah - diorang ade bonggol. omputih panggil hump. kalau unta dari species Dromedary (Arabian Camel), deme ade satu hump jek dan biasa nya tinggal kat zon panas. kalau species Bactrian, deme ade dua hump dan biasanya tinggal kat rugged-cold climate. satu kat panas, satu kat sejuk. berdasarkan ciri-ciri tersebut, maka mereka mempunyai kampung halaman yang berlainan; Dromedary biasanya berasal dari Asia Barat (refer map kat bawah - kawasan merah dan hijau), Bactrian pulak berasal dari Asia Timur (refer map kat bawah - kawasan kuning).

dari Wiki.

Malaysia dok kat kawasan kaler oranje tu. secara geography dan climatically berbeza dengan dua-dua kampung unta tu. climate kita panas dan lembap. masa nak bela lembu tenusu pun, banyak adjustment kita kena buat, supaya lembu tenusu tu dapat adapt ngan climate kita. nak tau tak, kita punya lembu tenusu ni walaupun baka imported, still tokley produce susu dalam kuantiti yang sama yang dia boleh produce kat kampung halaman dia. lagi satu, diorang senang sakit. same lah macam kambing Boer yang femes tu. dia bukan nya asal dari Malaysia pun. asal diorang dari Afrika Selatan. masuk Malaysia, kalau tak jaga betul-betul, memang senang nak kena pneumonia. masa kat tempat praktikal dulu pun, banyak jugak kambing mati sebab pneumonia. kalau ikut pendapat Dr Sapto, dia kata kalau bela unta kat sini pun ade high probability untuk kena pneumonia sebab kat sini high humidity.

ape yang aku boleh cakap buat masa ni ialah, untuk large scale punya projek bela unta, aku nasihatkan buat research centre sekali. sebab nya, secara anatomi dan fisiologi nya tak sama dengan haiwan yang memang sedia ade kat Malaysia, so memang sah-sah la kita tak biasa. lepas tu, memandangkan climate kita memang tak boleh nak diubah, kita kena adjust unta tu supaya dia boleh fit in and survive in our climatic condition. hehe. kena buat genetic engineering, breeding projek ape semua. gila kaya ar kalau boleh wat gitu. tapi kalau nak mula kecil-kecilan pun tak mustahil aku rasa. Zoo Negara boleh je bela unta. tapi kena mintak nasihat vet lah. kena check selalu, sebab takut-takut unta tu kena culture climate shock (lol ade ke istilah tu? heh.) susah jugak. sebab unta kat Zoo Negara pun aku tengok tak berapa nak sihat, jadi aku bayang kan kalau nak bela unta secara persendirian ni kena extra, extra care daripada owner dia. untuk peringkat permulaan baik bela sekor dua. bila dah rasi, baru lah bagi dia beranak pinak.

argh! rasa macam banyak lagi aku nak cerita! tapi, tak berani sebab takut tersalah info. maklum lah, ilmu masih cetek. eh btw, bela kambing pun hokey hape, sunnah Nabi ﷺ tu! kalau tak silap, ustad penah cakap, setiap Rasul, mesti mengembala kambing dulu, baru lah Allah lantik sebagai Rasul. tak ingat tu hadith ke ape wallahu a'lam, terlupa nak catat hehehe.

sebelum aku menekan noktah terakhir (cewah!), aku nak ingatkan diri aku pertama-tamanya, dan saudara-saudaraku sekalian, kita kat dunia ni semua ni ibarat pengembala, yang mana satu hari nanti akan ditanya pasal gembalaannya. ape ke pelik benor perkataan gembalaan tu, wujud ke pun? tapi english nya macam ni:

Each of you is a shepherd, and each of you will be asked about his flock.

ade kesempatan aku mau cerita pasal pneumonia kat haiwan ternakan ni. dan rasa macam nak cerita pasal breeding sebab aku ade sebut tadi bagi unta beranak-pinak. inshaAllah. breeding is my favourite subject btw! weehoo!

Wallahu a'lam. :)

04/10/2011

Si Pencuri Hati

hari tu ade sorang kawan tanya aku,
Hati dah dicuri orang baru ke cik ada?
hah. hamek aku sedas. soalan cepu cemas namanya tu. tapi aku jawap dengan cool.
teehee. aku cuma rase it is inappropiate. hati aku ade la dalam badan aku LOL! :P
sebenarnya aku nak jawap ma fi qalbi ghairullah,
tapi jawapan tu aku simpan dalam hati jek.
sebab jawapan tu berat sebenarnya.
sangat. berat.

aku tulis benda ni sebab nak ingatkan diri sendiri.
takut besok lusa terlupa pulak.
maklum lah aku kan manusia.
doakan aku istiqamah, yeh?



haizzz nak publish ni pun aku fikir lapan belas ratus kali.