27/11/2011

5 sebelum 5

Muda sebelum tua,
Kaya sebelum miskin,
Lapang sebelum sempit,
Sihat sebelum sakit,
Hidup sebelum mati.

Alhamdulillah.
Tahun ni, Allah bagi semuanya kat aku.

Aku masih muda. Yelah memang lah dah nak masuk duapuluhlima kalau ikut kiraan tahun bulan, tapi. Tapi, anggota badan aku semua alhamdulillah syukur pada Allah masih kuat. Masih boleh respon pada persekitaran. Mata boleh melihat. Telinga boleh mendengar. Tangan ngan kaki boleh bergerak. Lidah boleh bercakap dan merasa.

Kaya. Aku takde lah cakap aku kaya gila banyak duit dalam bank, tapi alhamdulillah syukur pada Allah, tahun 1432 ni Allah bagi rezeki tanpa disangka-sangka. Duit jatuh sekelepuk. Baki dia pun masih empat angka lagi. Hehehehe.

Lapang. Peh. Pasal lapang ni toksah nak cakap la. Paling rilek dalam sejarah penghidupan aku selama duapuluhempat tahun ikut kiraan tahun bulan. Tahun 1432 yang lepas, alhamdulillah syukur pada Allah, tahun yang paling rilek gila. Kecuali empat bulan pertama. Eh. Lima bulan pertama, kot? Entah. Hmm. Mungkin ade orang cakap aku buang masa dan habiskan beras kat rumah, well, aku tokleh nak tutup mulut orang kan, tapi yelah aku mengaku la dah lama sangat aku pegang title P tu. Walaumacamanapun, aku rasa banyak benda aku belajar selama masa lapang aku ni. Serius banyak. Dan alhamdulillah sangat-sangat, masa lapang ni aku berusaha gigih gunakan untuk buang perkara yang keruh dalam hidup aku jauh-jauh. Dan aku cuba belajar dari kehidupan. Cuma kehidupan bekerja je aku belum belajar lagi. Heh.

Sihat? Ya Allah alhamdulillah syukur pada Allah. Aku sihat. Boleh melihat, mendengar, bercakap, berjalan, makan, minum, membuat aktiviti perkumuhan paling minima sekali sehari, macam-macam lagi lah. Kalau nak sebut semua memang tak tersebut.

Hidup. Alhamdulillah. Allah bagi aku peluang aku hidup untuk melengkapkan tahun lepas. Alhamdulillah ya Allah. Tahun baru ni dan yang akan datang masih belum pasti bagi aku. Benda paling magik bagi aku, dan dalam masa yang sama menakutkan bagi aku, ialah, rasa dada kiri, jantung masih berdegup. Rasa jantung masing-masing. Aku selalu rasa cuak bila jantung aku berdegup laju. Aku selalu bayangkan macam mana kalau Allah berhentikan degupan jantung aku secara tiba-tiba. Bila je aku bayang macam tu, terus cakap Astaghfirullah al-'adzeem. Sebab bila-bila masa je Allah boleh berentikan degupan jantung ni. Dan aku sangat takut kalau tak sempat taubat. Huhuhu. Semoga Allah matikan aku dan anda semua yang membaca, dengan husnul khatimah. Ameen. 

Masa aku menaip ni pun kalau Allah nak berentikan jantung aku, boleh sangat. Okey baru teringat aku belum solat isya.

K la thanxbye!

SALAM MAAL HIJRAH. Semoga rahmah Allah sentiasa bersama kita semua. Ameen.

14/11/2011

kenangan SPM tahun 2005

Hari ni budak-budak form 5 start SPM. Adik aku ade sorang amek SPM. Macam tak percaya jek Yang dah SPM tahun ni. Dah habeh sekolah rupanya budak tu. Semoga Allah permudahkan urusan adik-adik kita, ameen. :)

Bila tengok adik aku siap-siap nak SPM ni, teringat lah zaman aku SPM dulu. Aku dulu amek SPM kat SMK Cyberjaya. Motto dia SMKC = Sentiasa Menuju Ke Arah Cemerlang. Wah. Aku first batch SPM SMK Cyberjaya tau, jangan main-main. Kitorang ade 17 orang jek amek SPM tahun 2005 tuh. Tolak sorang, sebab sorang lagi pindah sekolah masa hujung tahun, so jadik 16 orang jek. Exam dalam kelas jek. Orang lain dalam dewan besor, kitorang dalam kelas. Sunyi jek sekolah time tu. Paling sunyi time exam Bio, Fizik, ngan Kimia, sebab cuma ade dua orang calon jek. Aku ngan Tipah. Sorang pegang 50%. Pehh.

Walaupun kitorang cuma 17 orang, tapi masing-masing amek sabjek lain-lain. Dua orang Sains Tulen. Lepas tu ade yang amek Sastera. Ade yang amek Akaun. Ade yang amek Seni. Seni pun kalau tak silap dua orang jugak. Memang special lah wa cakap lu. Sekolah lain mana ade macam tu. Hehe. Setiap kali nak kelas Bio, Fizik, Kimia ngan Addmath, kitorang berdua kena keluar kelas. Kadang-kadang belajar kat bilik guru. Kadang-kadang kat lab. Kadang-kadang kat library. Kat kelas kosong pun pernah gak. Lagi terbaik, kat open area depan kawasan perhimpunan. Lepas tu ade budak-budak junior lalu lalang. Mula lah terhilang konsentret belajor. Lagi best, budak-budak kelas aku pun ade lalu-lalang, dok babai-babai. Hehehe. Tah pape jek.

Yang paling tak boleh lupa, first day SPM, aku lambat. First day, of course lah paper BM. Jauh jugak lah berulang sebenarnya, dari Bandar Putra Permai kat area Equine Park tu, ke Cyberjaya. Lambat sikitttt jek jalan jadik jammed teruk. Cikgu Sahreah siap call mak aku, tanya mana Syuhada ni, tak sampai lagi. Hehe. Masa aku sampai tu memang semua orang dah masuk kelas. Belum sempat bertenang dah terus bukak kertas soalan. Alhamdulillah. Lepas jugak dah satu stage yang agak penting dalam hidup semua rakyat Malaysia. Walaupun tak berapa cemerlang sangat, tapi alhamdulillah. :)

Sekarang dah 2011 dah pun. Kawan aku yang Tipah tu dah selamat kahwin dah pun bulan berapa yek, tapi tahun ni la jugak. Bayah pun kahwin tahun ni, masa aku tengah praktikal, bulan dua rasanya. Memang tak dapat la nak memeriahkan majlis. Mujur lah masa dia bertunang aku dah pegi. Dah pregnant dah pun Bayah nya. Baru-baru ni dua orang lagi dah bertunang, Zue dengan Dila. Nad belajar lagi kat UUM. Emi pun belajar lagi, rasanya dah habeh dah. Faten, lepas habes belajar dia jadik cikgu tadika. Ira, dah kerja. Jagprij pun dah kerja. Aku? Semua pun belum. Heh. Budak-budak lelaki aku tak tau ape cerita. Dulu-dulu rajen gak diorang tanya khabar. Dah lama-lama senyap terus. Jangan kahwin tak ajak sudah. :P

Alahai. Kalau nak cerita pasal sekolah, sepuluh mukasurat penuh pun tak cukup. Walaupun aku sekolah kat situ setahun jek, banyak benda baru aku belajar. Maksud aku dengan environment baru. Environment yang lain sangat dengan Seri Iskandar. Still, aku sayang dua-dua sekolah, sebab dua-dua pun besttt! :D

12/11/2011

pasal aku dan gambar

Pagi tadi, terbaca pasal Bila Kita Terlalu Lalai..

Peh. Dia punya sentap. Memang sampai tak boleh nak kata ape dah. Isk.

al-Fatihah untuk arwah. Setiap yang bernyawa itu pasti akan merasai mati.
Ya Allah. Semoga Allah ampun kan dosa arwah, dan dosa-dosa kita yang menggunung tu. Ameen.

---

Lepas je baca post tu, terus bukak facebook. Nekad. Mesej kawan-kawan. Mintak tolong diorang delete gambar zaman dulu. Zaman yang aku asik nak bergembira jek. Hu hu hu.

Kalau nak ikutkan hati, memang nak mesej semua kawan-kawan, tapi macam tak cukup nekad lagi. Cuma mintak kawan-kawan delete gambar yang pegi air terjun ngan pantai jek. Hmm. Bila fikir balik pasal masa lepas, jujur lah kan, serious rasa nak lempang diri sendiri. Kecewa. Pelik. Pelik sebab macam mana aku boleh buat macam tu. Pegi sana, pegi sini. Aku penah gak terpikir, nasib baik Allah tak tarik nyawa aku time aku pegi jenjalan tu. Na'udzubillah. Semoga kita mati dalam husnul khatimah. 

Bila fikir dalam-dalam lagi, ya Allah tiba-tiba rasa bersyukurrrrr sangat bilik kat UPM dulu tak dapat online. Bayangkan kalau boleh online, tah berapa juta gambo aku upload. Ya Allah.. Subhanallah.. Rupanya Allah sayangkan aku. :') Patut lah Allah tak bagi aku online dulu, sebab kalau aku online, memang buruk padahnya. Alhamdulillah ya Allah. Rupanya Kau tak pernah lupakan aku. Aku je yang selalu lupa pada Mu ya Allah. :'(

Kepada kawan-kawan, aku tak tau la berapa ramai kawan aku yang baca ni kan, tapi aku nak pesan satu jek, please, please, please, fikir sebelum upload. Kalau nak upload pun, kasik strict la sikit dia punya privacy. Gambo yang tak berapa nak tutup aurah tu, toksah la upload. Sekali ajnabi tertengok gambar kita tak tutup aurah, satu dosa kat kita, satu dosa untuk ajnabi tu, dan satu dosa kat ayah/suami/adik-beradik lelaki/anak lelaki. The problem is, dalam facebook bukan ade satu je ajnabi, ade lapan belas juta, hah. Tak pasal jek kita punya saham dosa mencanak naik. Takuttttt. Yang paling kasihan, tak pasal jek ayah/suami/adik-beradik lelaki/anak lelaki dapat dosa di luar sedar. Kata sayang kat ayah, kata sayang kat suami, kata sayang kat adik-beradik lelaki, kata sayang kat anak lelaki, tapi.. kita kasik diorang share dosa kita. Sayang ke namanya tu? Tak best lah macam tu kan.

Okay lah. Tu je nak bebel. Hehe. Ini peringatan untuk diri seniri, supaya andai kata aku TERLUPA DIRI dan upload gambor online, at least adelah modal korang nak ingatkan aku balik.

Oh ya. Satu lagi, even satu gambar tu korang dah remove dari profile, tuan punya gambar dah delete album tak senonoh tu, gambar tu still ade kat orang-orang yang dah di-tag bersama dalam gambo tu. Benda tu lah yang menyusahkan hidup aku. Hari tu dah mesej dah tuan punya album gambo, delete album tu. Sekali satu hari tu, aku bukak profile kawan aku sorang lagi yang sama-sama di-tag dalam gambar tu, tengok gambar tu ade lagi. Memang rasa nak gugur jantung. Rasa macam nak hack je facebook diorang pegi delete satu-satu. Haha.

Phew. Sebelum aku habes kan membebel, aku nak ulang lagi sekali, ini peringatan untuk diri seniri, supaya andai kata aku TERLUPA DIRI dan upload gambor online, at least adelah modal korang nak ingatkan aku balik.

09/11/2011

hobi paling rare

Dulu-dulu masa sekolah cikgu suka tanya hobi ape, cita-cita ape. Jawapan standard zaman aku sekolah dulu, mengumpul setem, berbasikal, membaca buku, haha. Eh tapi seriously aku memang ade buku setem pun. Cuma setem tu dah tak bertambah-tambah sampai sekarang.

Lagipun, sekarang aku ade hobi baru.

Mengedit blog template. Heh. Mintak maap la kat orang-orang yang biasa baca blog ni sebab rupa dan warna blog ni selaluuuuuuuuu sangat bertukar. Ini kerana aku memang gemor menukar-nukar rupa blog nih. Ntah ape yang best nya entah.

Ni yang paling baru, lepas makan sepeket mamee monster depan komputer tadi, terus scan, buat jadik header. Ngeh ngeh ngeh. Err.. Agak-agak ade melanggar etika apape tak? Aku risau gak, dibuatnya kompeni mamee monster ni saman aku sebab pakai peket kopok dia jadik header, ai mak, jenuh ler.

Tapi yang pasti, aku memang takkan add lagu, takkan tukar rupabentuk pointer, takkan add nuffnang, dan takkan tepek gambor muka seniri. Shoutbox pun aku dah remove pasei nya spam je banyak. Sakit mata nengok nya. So, dari masa ke semasa mungkin cuma layout ngan header jek yang berubah. Heh heh heh.


Oke tu je nak bagitau. Kita tengok berapa lama header kat atas boleh bertahan. :P