21/12/2011

followers

Masa mula-mula menulis blog dulu, aku tak expect pun ade orang nak baca. Semua nya sebab terpengaruh dengan kawan-kawan aku yang dah ade blog. Masa tu Pipah, Wan, Shaqifah, and of course me gayfwen - Miss Ynadiniy - dah ade blog masing-masing. Setelah diasak dan didesak oleh gayfwen, oke finally aku pun buat blog dan dimulakan dengan post ini. Heh. Akhirnya minah tu dah stop ber-blogging sekarang sebab dah berhijrah ke tumblr. Aku join tumblr pun pasal dia jugee. Hehe. Satu perkara je dia tak dapat mempengaruhi aku - KPop. Tapi tak dinafikan aku banyak tahu pasal KPop dari dia.

Okeh.

Mula-mula blog ni cuma dibaca oleh kawan-kawan. Lepas tu aku bagitau mak aku. Dan akhirnya satu famili tahu. Pakcik aku, cousins and all that. Dengan coursemate, memang aku rahsiakan masa mula-mula, sebab kalau diorang tahu nanti takley kutuk diorang, haha. Tapi tah cemana akhirnya satu kos tahu aku ade blog. Sampai lecturer pun tahu. Tapi takpe, sebab diorang mesti takde masa nak baca repekan aku nih. =="

Aku jeles gak kadang-kadang, orang lain tulis pasal makan kat mana, makan ape, pasal pakwe, pasal ntah pape tah lagi, ade raaaaamai gilos followers. Ce kalau aku tulis benda-benda centu, agak-agak followers bertambah dak? Haha. Wait, the problem iz, I don hev eni boifrenggg rait naww LOL and I don wanna hev one. (Amekau, bold di situ menunjukkan penekanan ya. :P)

So, ape aku buat ialah, aku tulis je apape. Lagipun mak ayah aku sangat sapot ini belog. Puan Mama bila bukak kompiter je mesti tanya, blog ade tulis apape? Enchik Ayah pulak penah cakap semoga aku jadi penulis tetap kat mana-mana majalah~ sobs terharu den. Itu adelah beberapa sebab kenapa aku masih lagi berblog sampai hari ni. :')

Harapan aku, aku dapat tulis benda-benda yang memberikan untung orang ramai, bak kata Prof Muhaya, buat jadi ladang pahala. Peh. Masa tu baru berbaloi-baloi followers ramai. Kih kih kih. Oh by the way. Yang paling best ialah bila ade orang yang ramai followers follow belog aku. Hehe. Memang macam tah pape tapi seriyes aku rasa terharu. Yelah, setakat hari ni follower cuma 47 orang jek. Tiba-tiba orang yang follower ribu riban follow. Pergh. Malu I. :P

Aku pun tak tahu lah ape yang menyebabkan orang follow blog aku. Pasal aku rasa blog ni membosankan. Tapi aku sayang kat blog ni. So aku teruskan jugak menulis walaupun kadang-kadang aku tulis benda takde paedah, macam sekarang ni. Dan aku ni takde seni menulis macam orang lain. Yang sebenarnya aku memang bukan orang seni pun. Heh. Aku kagum ngan orang-orang yang tulis blog yang ala-ala dakwah, sebab ayat diorang memang best. Kretip.

Tapi tak kesah la kan. Setiap orang ade cara masing-masing. Kalau hari-hari nak rasa down sebab penulisan aku tak kretip, tak ke mano la den!

Kepada readers yang setia membaca belog ini, terima kasih daun keladi saya ucapkan. Kepada orang-orang yang tekan button FOLLOW, kepada Puan Mama, Enchik Ayah, adik-adik aku (haaaaa Along tau ler kome bace an blog Along!), kepada kawan-kawan (yang aku tau Jah ngan Paktam memang pembaca setia blog ni, yang lain aku tatau, sorii), saya dengan ini mahu mengucapkan TERIMAKASEH ~

Oh ya. Aku dalam blog je macam ni. Bajek macam banyak cakap. In real life aku tak banyak cakap sangat. Macam blog The Other Khairul tu. Ni kira macam The Other Me laa. Tapi tak boleh la buat nama blog macam tu pasal nanti orang cakap aku tumpang populariti Mr. K tu pulak kan. :P

Okidoki! Cukup sampai sini sahaja. Terimakasehh u olls


(gif kat atas ni adelah pengaruh tumblr)

15/12/2011

krisis

Semalam ade krisis dengan Puan Mama. Pasal benda kecik je pun. Aku yang mula-mula naik angin dulu, lepas tu terus laju je mulut berkata-kata tanpa memikirkan hati seorang ibu.

Apa lagi, gunung berapi pun meletus lah. ><

Akibatnya, malam tadi tidur berendam ayor mater, sebab takut solat tak diterima sebab dah buat Puan Mama terasa hati. Isk isk. Tau pulak menyesal. Tau pun takut.

Ingat, walau macam mana pun hati kita geram, kita JANGAN melawan cakap mak. Sabar je. Jangan diikut hasutan shaitonnirrajim tu. Sebab kedudukan seorang ibu adalah kedudukan paling tinggi. Syurga kan di bawah tapak kaki ibu, keredhaan dan kemurkaan Allah pun terletak pada keredhaan dan kemurkaan ibubapa. Sedangkan cakap ah pun tak boleh, kalau lebih dari tu lagi-lagi lah tak boleh. Akibatnya nanti Allah bayar cash je kat dunia.

So, no matter what, dont ya eva eva talking back to your parents.

Selalu dan sentiasa doakan kesejahteraan mereka. Sedekahkan pahala untuk mereka. Lagipun, apa hak kita nak melawan, nak marah pada mereka? Dulu kecik-kecik sape yang menyusukan kamu (aku)? Sape yang tak tidur malam sebab nak elakkan kamu (aku) kena gigit nyamuk? Sape? Sape? Ce kabo, sape? Sampai sekarang kot Mama pantang tengok nyamuk terbang-terbang, mesti nak dibunuhnya. :')

Lagipun, berbakti kepada ibubapa kan dapat memberatkan timbangan pahala. Buat ibubapa gembira, happy, senang hati, kan dapat baaaaanyak pahala. Yang nak marah-marah pasaipa? Aishh. Layan ibubapa elok-elok, sebab kalau takde diorang takde ler kita ni. Kira untunglah kita ade ibubapa, Nabi Muhammad sallallahu 'alayhi wassalam dulu, bapak meninggal masa mak baginda pregnant kan baginda. Nak jumpa pun tak sempat. Mak Nabi Muhammad sallallahu 'alayhi wassalam pulak, meninggal masa umur Nabi sallallahu 'alayhi wassalam enam tahun. Kalau aku entah ler. Tak dapat nak dibayangkan macam mana kalau Allah tarik nikmat berpunya ibubapa tu.

Itu la satu-satu nya mak ngan ayah yang kita ade. Kalau suami/isteri meninggal, boleh kahwin lain. Anak mati, boleh beranak lagi. Tapi kalau mak ayah dah takde, dah takde ganti dah. Tsk.


Fikir-fikirkan. Kita dah buat mak ayah kita senyum dak hari ni?


Ini peringatan kepada diri sendiri terutamanya.