17/12/2012

Saya dan PTPTN.

Kronologi:

31 Januari 2012 - Surat tawaran ujrah dikeluarkan. Dia bagi masa 90 hari tapi aku lansung tak buat apape dalam masa 90 hari tu.

23 Julai 2012 - Tarikh surat rayuan.

Ogos - September 2012 - Dokumen diterima, tapi akaun belum laras.

8 Oktober 2012 - Akaun sudah laras! Muahaha.

14 Oktober 2012 - Pembayaran pertama dibuat. Lepas tu dah dekat lima kali buat pembayaran.

14 Disember 2012 - Dapat emel dari PTPTN, diorang bagitahu yang pinjaman/pembiayaan/simpanan akan dipantau oleh Pegawai XYZ.

---

Hari ni aku check baki keseluruhan = RM13 207.22

Banyak lagi niii. Aku target sampai hujung bulan ni nak bayar lagi dua ratus so masuk tahun depan baki pinjaman jadi RM13 000.00 sahaja. Fuhh.

Personally, aku rasa aku boleh mengucapkan syabas kepada diri sendiri sebab percaya atau tidak, aku bayar PTPTN ni pakai duit aku sendiri. Iaitu daripada duit yang aku kumpul dari kerja dobi dan tadika hari tu. Aku memang dah set dalam kepala walaupun gaji rendah, hutang tetap kena bayar. Kadang-kadang berangan jugak nak gaji tinggi, so dapat lah aku bayar at least RM500 sebulan ke.. Cepat sikit settle. Senang hati.

Seriyes orang yang dapat biasiswa memang beruntung.

Di kesempatan ini saya sebagai bekas graduan nak bagi pesanan penaja sikit, kepada adik-adik yang dapat biasiswa JPA ke MARA ke atau apape biasiswa, sila laa bersyukur. Bersyukur tu bukan makna nya setakat cakap "alhamdulillah duit dah masuk" tapi lepas tu pegi joli, tidak tidak no no no. Bersyukur dalam erti kata yang sebenar adelah kita guna kan nikmat (dalam kes ni duit biasiswa tu) tu dengan cara yang betul e.g beli buku, stationary, dll. Oke? Promise? Oke good. :)

Kepada adik-adik yang tiada pilihan lain melainkan meminjam dengan PTPTN, usah gusar, dapatkan ijazah kelas pertama, pihak PTPTN dengan murah hati nya akan menjadikan pinjaman adik-adik tersebut menjadi biasiswa. So takyah bayar apape lah. Senang bukan? Pasti senang kalau belajar betul-betul.

Sekian.

12/12/2012

Fiksyen 302

Setelah sekian lama novel Fiksyen 302 aku beli, akhir nya aku berjaya menghabeskan pembacaan. Novel ni hasil tulisan Ramlee Awang Murshid. Banyak jugak la novel beliau yang aku dah baca. Siri Laksamana Sunan (5 buah), 9 Nyawa, dan yang terbaru sekali aku baca - Fiksyen 302.

Pembacaan aku tergendala selama beberapa bulan sebab aku rasa awal cerita tu macam boring gila dan malas nak baca. Dah la tergendala, aku bagi pulak Huda pinjam, memang tak terbaca la jadi nya. Tapi yang bagus nya bila bagi Huda pinjam, dia beriya-iya suruh aku habiskan baca novel tu sebab dia cakap memang best!

So.. minggu lepas, kitorang balik Parit Sulong, aku pun bawak la novel tersebut. At least ade aktiviti nak buat kat kampung tu.

Dan. Memang terbukti cerita tu best. Cuma biasa lah cerita RAM ni memang berbelit-belit sikit, tak straight-forward dan membuat kan otak ligat berfikir, cewwah. Banyak benda yang aku teka masa baca novel tu, tapi tekaan aku banyak yang tak kena. Dah tak kena, banyak plot twist pulak tu. Argh tensyen je masa baca.

Cuma bila dah nak sampai ke penghujung baru la boleh nampak siapa dalang sebenar yang melakukan pembunuhan demi pembunuhan. Tapi aku rasa ending dia macam.. hemm. Tak tau nak cakap. Ending dia yang tak disangka-sangka. Kira nya ending dia orang lain buat salah, orang lain yang menerima akibat. Seolah-olah macam pembunuhan yang pembunuh tu buat hanya lah sia-sia sebab dalang sebenar nya adelah orang lain.

Overall, aku puas hati ngan novel ni. Sampai kan dalam kereta pun aku sanggup baca, punya lah semangat nak baca. Aku pun cam pelik kenapa aku berenti baca novel ni masa mula-mula hari tu, padahal cerita nya best kot!

Oke tu je. Kena sambung baca buku lain pulaaak.

21/11/2012

baju pengantin fusion style

Kenapa baju pengantin,

kalau yang lelaki elok je pakaian Melayu, berkeris bersamping, bertengkolok siap;

tapi bila pengantin pempuan, baju nya stail omputih?

Kenapa baju pengantin pempuan mesti stail gown omputih?
Maksud aku dengan stail omputih tu adelah baju jenis paras dada tu.

Atau pun kebaya yang pergh ketat tak hengat.

Kenapa tak ramai yang buat stail Melayu punya baju kurung jugak?

Kenapa?



Ni yang buat aku nak design baju pengantin sendiri ni, wahaha! :P

05/11/2012

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

I was on tumblr just now. And. Someone posted a post about 'Deaf Muslim Community'. I've seen the post few times on my dash but only then I clicked on the link given. So here it is:


Hmm. What is our excuse to not to read the Quran?
And look how his expression changed from 'the path of those whom You pleased with' -
to 'not the path of those who deserve Your anger, nor of those who become lost'.

01/11/2012

Jasa guru hanya Allah yang boleh balas.

Masih segar dalam ingatan aku masa kitorang belajar tajuk 'Batas dan pergaulan dalam Islam'. Ustazah pesan, jangan nak bertepuk tampar antara lelaki dan perempuan.

Ustazah cerita kan kat kitorang, orang lelaki ni pantang kalau orang perempuan sentuh dia. Tak kira la cubit ke, tepuk ke, tampar ke, lempang ke (heh lempang tu aku rasa tak kot..). Bila dia usik pempuan, lepas tu pempuan tu balas dengan cubit-cubitan contoh nya, balik nanti si lelaki ni akan dok teringat: Oh tadi aku usik Si Minah ni, dia cubit aku. Alahai best nya, besok aku nak buat lagi, boleh la merasa cubitan Si Minah ni.

Ustazah kata itu adelah kisah benar yang abang dia cerita kat dia. Bagi aku cerita tu agak creepy so memang aku ingat dan jadikan peringatan sampai sekarang.


Itu lah salah satu benda yang paling aku ingat pasal Ustazah Rohaizah.

---

Adik bongsu aku akan menduduki peperiksaan SPM next week. Hari ni dia ade program 'Restu Guru'.

Program ni kira macam program minta maaf sesama guru dan rakan-rakan seperjuangan lah.

So dalam sesi meminta maap tu, sampai la adik aku ni Ustazah Rohaizah.

Ustazah Rohaizah ni memang aku minat dari dulu lagi, sebab dia comel.

Selain daripada menyampaikan kata-kata semangat, Ustazah Rohaizah cakap kat adik aku tu, "Saya ni dari kakak awak, abang-abang awak, sampai lah ke awak; semua saya pernah ajar." 

Paling mengharukan adelah, Ustazah Rohaizah siap sebut nama penuh kitorang. Nur Syuhada. Adib Adhwa. Izzat Amir.

Aku sebenarnya tak expect cikgu (kat SMKSI) ingat ke aku sebab pertama; aku tak SPM kat situ. Kedua: aku tak SPM kat situ. Ketiga: juga sebab aku tak SPM kat situ. Heh.

Adik aku yang nombor dua tu pun tak SPM kat situ. Adik aku yang bongsu pun agak terkejut bila Ustazah Rohaizah sebut nama adik aku yang nombor dua tu. Haha complicated tak ayat tersebut?

Oke la. Sebelum berlaku karangan yang lari tajuk, lebih baik aku akhiri semua ini sekarang. Sama-sama lah kita doakan kesejahteraan cikgu-cikgu kita. BTW malam ni aku boleh tidur lena sebab ustazah aku ingat kat aku, haha.

Kthxbye!

24/10/2012

Berkesankah subjek Bahasa Inggeris kita?

Biasa lah, musim-musim konvo ni kan, ramai la orang nak tunjuk jubah konvo masing-masing. Dan hari ni aku jumpa dua kesalahan penggunaan kata:

Look, my rope is really amazing!

Yeayy aku dah grade!

Rope?? Grade??

Perkara pertama yang aku fikir bila aku tengok kesalahan macam tu ade lah - orang ni typo kot.. Tapi masalah nya B dengan P tu jauh kot. Takkan laa typo pulak. Iskk.

Jujur aku cakap aku paling tak boleh nak terima kesalahan macam tu sebab yang menulis tu bukan orang sekolah darjah satu. Sekolah tinggi sampai universiti paling kurang 3, 4 tahun kot. Tapi agak menyedihkan (dan menyakitkan mata aku) sebab diorang gagal mencerminkan taraf pendidikan diorang. Seriyes aku mintak maaf bunyi ayat aku agak ofensif, tapi aku memang tak boleh terima. No no no.

Bahasa Inggeris aku pun takde lah sempurna sangat, tapi sekurang-kurangnya bila aku taip dalam bahasa Inggeris, aku mesti check ejaan ngan grammar. Kalau typo lain cerita lah. Haha tapi yang aku taip sekarang ni pun ade banyak salah eja, tapi salah eja pun takde lah sampai lari makna nya! Ini ROBE jadi ROPE. GRAD jadi GRADE. Tahukah kalian wahai graduan universiti sekalian, keempat-empat perkataan itu sangat lain maknanya, sila ambil perhatian ye. Tolong laa jangan buat kesalahan macam ni. Iskk.

The correct spelling is ROBE, not ROPE. Tak kan kau nak konvo pakai ROPE macam kat bawah ni?


ARGH TENSI TENSI.

Satu je yang aku puji orang-orang macam ni adelah mereka sangat konfiden dengan perkataan yang diorang guna tu. Bagus, memang bagus. Tapi tolong lah, check dulu sebelum taip, boleh kan? FYI kat desktop aku ni aku ade pin kan OXFORD DICTIONARY, so senang nak check makna atau ejaan bagi perkataan yang aku tak tahu.

Dah lama aku pendam benda ni. Aku tak kesah kalau kesalahan dilakukan oleh budak darjah 1 atau orang yang tak didedahkan dengan bahasa Inggeris. Yang jadi aku tak boleh terima tu sebab budak universiti buat kesalahan macam tu. Geram betul rasanya. Nampak sangat diorang tak aware dengan maksud perkataan yang diorang tulis tu. Pernah sekali aku nampak perkataan TUG IN, walhal dia nak maksud kan TUCK IN. Hadoi la. TUG dengan TUCK tu pun dah lain benor maksud nya yop yong oi..

Kadang-kadang rasa nak je komen kat kesalahan kata tu, tapi, aku tak pernah pulak buat macam tu. Oke laa.. Aku tahu aku pun ade buat banyak kesalahan ejaan yang memang aku sengaja kan dalam blog ni, ditambah pulak dengan bahasa rojak nya. Tapi... takdelah sampai 'lari' makna nya. Kan? Kan? Korang pun boleh terima kan stail penulisan aku yang macam ni kan? Heh.

Hmm. Baru aku nampak hikmah kenapa dulu masa sekolah cikgu English wajip kan kitorang buat buku Vocabulary dan tulis satu perkataan baru setiap hari. Itu semua supaya vocab kitorang banyak, so takde la buat kesalahan kata macam ni.

Oke tu je nak cakap. Bye.

20/10/2012

2 peragut mati disembelih...

Begitulah nasib malang kepada 2 peragut yang telah berjaya ditangkap oleh penduduk Kampung Kayu Ara Pasong. Menurut saksi, Hj Manan Jalil, 48, salah seorang penduduk tempatan yang berang dengan kedua-dua peragut ini telah membawa keluar parang tajam yang berkilat lalu mahu menetak leher peragut itu... Tapi sempat dihalang oleh jirannya... Namun ketika peragut itu ditangkap, pihak saksi mengatakan tidak ada apa-apa barang yang berharga yang didapati pada peragut itu.

Salah seorang penduduk tempatan juga ketua kampung di situ pula yang berang pada peragut itu telah memerintah anak buahnya menyembelih kedua-dua peragut ini. Kaki-kaki peragut itu diikat... Dengar takbir yang bergema... Dia telah sembelih peragut tanpa rasa belas kasihan... Darah menyembur keluar, orang tempatan tidak berani menghalang perbuat ketua kampung itu, kerana yang disembelih itu ialah seekor kambing dan seekor lembu yang meragut rumput disembelih untuk hari raya korban...


SALAM AIDIL ADHA.

-------

Punya laa aku baca dengan muka berkerut, sekali dia kata yang disembelih itu ialah seekor kambing dan seekor lembu yang meragut rumput... 

19/10/2012

exam week

Anak murid aku sedang menempuhi 'minggu peperiksaan'.


Walaupun diorang cuma budak tadika, diorang buat aku faham sikit sebanyak perasaan 'risau' cikgu-cikgu aku dulu bila anak muridnya nak periksa. By the way, tadika kitorang tak secanggeh tadika dalam Adam dan Hawa tu, iskk. Jeles je aku tengok tadika dalam tivi tu cukup equipment nya. Tapi, aku tetap kena bersyukur; sekurang-kurangnya kitorang maseh ade kelas yang selesa untuk belajar. Banding kan dengan budak-budak yang tinggal kat negara dilanda perang, diorang tak dapat peluang belajar pun.

Next week paper Science ngan Math pulak. Lepas tu, raya! :D

15/10/2012

Perkara-perkara ghaib dari perspektif seorang budak tadika.

Salah satu topik yang budak-budak kelas aku suka adelah topik perkara-perkara ghaib.

Banyak soalan yang diorang akan bagi. Soalan yang menunjukkan betapa innocent nya diorang. Aku sendiri tak pasti macam mane boleh keluar pasal benda ni tapi seingat aku benda ni bermula bila aku selalu cakap, Allah suka budak baik, Allah tak suka macam ni dan lain-lain. Diorang pun mula la bertanya pasal Allah. Bila sekali aku cerita, besok lusa diorang akan come out dengan soalan-soalan lain yang aku tak jangka.

Allah duduk kat mana?

Macam mana rupa Allah tu?

Kita boleh tengok Allah?

Aku katakan Allah duduknya di langit, nama tempat tinggal Allah - Arasy. Macam raja tinggal kat istana, Allah tinggal kat Arasy. Dari situ Allah tengok semua yang kita buat.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu kitorang belajar perkataan 'beach'. So aku suruh diorang lukis pemandangan kat pantai. Aku check lukisan sorang-sorang, tengok ade sorang ni lukis orang kat langit. Aku tanya, "Ape ni?" Dijawap nya dengan yakin, "Ini Allah la." Hew hew hew. Tepuk dahi aku dibuatnya.

Di hari yang lain, aku cerita kan yang kita boleh tengok Allah bila kita kat syurga nanti. Maka bermulalah sesi soal jawab tentang syurga. Dan bila cerita pasal syurga sudah tentu kena cerita pasal neraka jugak.

Teacher, kat syurga tu ade ape? Neraka ade ape?

Teacher, kat syurga boleh jumpa Allah? Boleh jumpa Opah? Boleh jumpa Boboiboy? Doraemon?

Teacher, syurga tu kat mana? Dia macam mana? Best tak?

Fuhh. Duduk syurga mesti lah best! Ade sungai mengalir di bawahnya. Ade banyak buah-buahan yang sedap-sedap. Lepas tu nak mintak ape dengan Allah mintak la. Nak jumpa Allah pun boleh.

So lepas tu aku ingatkan diorang, nak masuk syurga kena solat 5 waktu, kena puasa, kena dengar cakap ibu ngan ayah, tak mau degil-degil.

Tiba-tiba ade sorang ni buat muka sedih, dan cakap, "Alaaa Acha tak puasa, macam mana nak masuk syurga..."

Hehehehe. Sabor je la.. Baru sekarang aku 'nampak' yang budak-budak ni memang ibarat kain putih, kita yang mencorakkan diorang jadi Nasrani atau Majusi atau Islam.

12/10/2012

beli buku lagi


Salah satu benda yang aku tak boleh nak kontrol bila masuk kedai buku adelah aku mesti nak beli at least satu buku.

Tapi pada hari Isnin lepas, masa berdating dengan GFF kat Midvalley, aku dengan perasaan boros nya membeli dua buku. Itu pun kalau ikutkan hati mau empat buku aku nak beli. Sebab buku COLLINS CLASSICS tu murah gila kot! Murah yang amat! Bayangkan fiksyen English hanya RM9.90! Pehh bagi aku cukup murah dah tu. Tapi aku tahan jugak perasaan aku so beli satu je buku hasil tulisan Sir Arthur Conan Doyle ni, aku pilih The Case-Book of Sherlock Holmes. Ni semua hasil pengaruh Detective Conan ar nih.

Satu lagi aku beli To Kill a Mockingbird. Buku ni memang cukup femes so bila aku ternampak je otometik aku terus amek dan nak pegi bayar.

Nampaknya reading list aku makin bertambah! Fiksyen 302 yang aku beli beberapa bulan lepas pun tak terbaca lagi, bajet bizi sangat lah tu.

08/10/2012

Saya dan PTPTN.

Kronologi:

31 Januari 2012 - Surat tawaran ujrah dikeluarkan. Dia bagi masa 90 hari tapi aku lansung tak buat apape dalam masa 90 hari tu.

23 Julai 2012 - Tarikh surat rayuan.

Ogos - September 2012 - Dokumen diterima, tapi akaun belum laras.

8 Oktober 2012 - Akaun sudah laras! Muahaha.

--------------

Mengikut penyata baki yang terbaru, jumlah hutang adelah RM13982.99.

Kalau ikut Bajet 2013, aku boleh dapat potongan 20% kalau aku buat bayaran penuh.
Atau potongan 10% kalau aku bayar secara konsisten.

Dengan diskaun 20%, aku kena bayar RM11186.40
Dengan diskaun 10%, aku kena bayar RM12584.70

Fuhh. Berpeluh berpeluh.

Satu benda je yang best pasal PTPTN ni adelah iklan dia. Team iklan dia memang patut dipuji, hehe. Dah la pakai Zul Huzaimy, cess. Iklan-iklan PTPTN ni memang selalu buat aku rasa... cepat-cepat je nak langsaikan hutang tu. 

Tak bestnya hidup berhutang!

01/10/2012

tempoh pembelajaran kat UPM

Aku baru perasan yang aku officially start belajar kat UPM adelah pada birthday Ayah - 2 Julai

dan

aku officially habis belajar adelah pada birthday Mama - 22 April.

27/09/2012

Masalah ibubapa zaman sekarang.

Besok BAJET 2013. So aku saje la baca cadangan-cadangan rakyat Malaysia kat website 1malaysia.com.my. Antara yang menarik minat aku (sebenarnya buat aku geram):

Sokongan untuk ibubapa bekerja

Seperti kita ketahui, tidak semua ibubapa  mampu untuk mengambil pembantu rumah atau orang gaji. Walau bagaimanapun tadika atau pusat asuhan kanak-kanak juga mengenakan bayaran yang agak tinggi. Seperti soalan anak RM300, kalau 2 orang sudah enam ratus. Ini tidak termasuk kos sara hidup dan lain-lain kos yang ditanggung oleh ibubapa tersebut.  Cadangan saya supaya taska atau pusat asuhan ini dibanyakkan dan dibawah seliaan Kementerian Wanita atau Permata. Dengan kata lain kerajaan menetapkan kos minumum untuk yuran tersebut seperti RM100 per anak. secara tidak langsung ia dapat meringankan beban ibubapa.

Jawapan saya:

Pengasuh professional memang sepatutnya mahal. Kerja dari 7 pagi sampai 7 malam - ikut waktu ibubapa bekerja. Termasuk Sabtu kerja separuh hari. Kalau mahukan yang terbaik untuk anak sendiri, kenapa tak sanggup nak bayar dengan harga yang nursery demand?

Nursery pun pakai orang jugak. Tahukah anda gaji pengasuh nursery kat area aku ni cuma RM300-RM400 jek? Waktu kerja 730 pagi sampai 6 petang - tak tentu sebab ibubapa ikut sukahati dia je pukul berapa nak hantar anak dia, sukahati dia pukul berapa nak ambil anak dia. Pulak tu bukan jaga seorang je, ramai. Bila nursery tegas sikit, demand sikit, ibubapa mula komplen banyak.

Ade satu soalan yang aku rasa aku nak sangat tanya kat orang ni, "Puan sanggup kerja dari pagi sampai lewat petang 6 hari seminggu dengan gaji tiga angka tu?"

Ingin aku tegaskan di sini, bila Puan mahukan yuran nursery yang rendah, sila jangan komplen anak tersedak susu atau anak didera pengasuh. Memang bunyi nya kasar (mintak hampun mintak maaf lol), tapi orang putih kata, "you want to get the best, you have to pay the price."

Melainkan pengasuh anda seorang yang sangat berdedikasi dan komited terhadap kerjanya walaupun gaji cuma tiga angka. Di zaman iman-yang-lebih-nipis-daripada-kulit-bawang ni, ade lagi ke orang macam tu?

***

Kisah benar:

Baru-baru ni ade seorang Puan ni, demand kat aku bukak tadika pukul 7 pagi sebab dia kerja kat Ipoh so dia kena hantar anak dia awal, supaya dia boleh sampai awal kat tempat kerja dan dia boleh balik on time. Masa tu bukan main lagi mintak beriya-iya. Mintak nombor fon. Bagi mesej dua tiga kali "Anak saya kena minum air blablab."

Disebabkan customer always right, aku bukak jugak tadika pukul 7 pagi. Dia sampai pukul 710 pagi.

Besok nya lagi, aku bukak tadika 7 pagi. Puan tersebut lansung tak muncul. Oh sungguh bersabarnya hati saya. Kalau time dia nak demand something, pandai mintak nombor telefon, pandai hantar mesej. Bila tak hantar anak, tak pandai pulak nak bagitahu? Sabar je laa.

Semalam aku baru dapat tahu yang Puan tersebut dah tak hantar anak dia lagi. Dan, Akak Pengasuh cerita kat aku yang Puan tersebut nak hantar anak dia pukul ENAM PAGI kat rumah Akak Pengasuh supaya dia sampai Ipoh on time. Kemudian bila tadika dibukak pada pukul 730 pagi, Akak Pengasuh boleh bawak anak dia bersama-sama ke tadika. Peh. Memang tak dapat ar. Agak-agak la siket. Orang lain pun ade family. Ade suami dan anak-anak. Kalau dah sampai pukul ENAM PAGI nak hantar anak kat kita, memang sungguh melampau jugak bagi aku.

Makanya, logik ke macam tu nak mintak yuran nursery murah? Orang zaman sekarang ni fikir lepas tengkuk dia je.



ps: Cadangan aku - berenti keje, jaga anak-anak tu sendiri. Jimat duit minyak, jimat duit nursery yang RM600 tu. Kalau nak jimat lagi pakai lampin.

pps: Aku rasa tak layak nak cakap benda-benda macam ni sebab aku belum kahwin, belum ade anak, tapi aku rasa geram so aku taip jugak. Semoga jadi panduan dan peringatan kat aku bila aku ade famili sendiri nanti.

25/09/2012

Yang dirindui...

Miles away, oceans apart
Never in my sight, but always in my heart
The love is always there, it will never die
Only growing stronger, a tear rolls down my eyes

Satu perkara yang best pasal Muslim adelah - kita boleh jadi sangat rindu kat orang yang kita langsung tak penah jumpa dan kita boleh jadi rindu nak pegi ke satu tempat spesyel walaupun kita tak pernah jejakkan kaki kat tempat tu. Ye tepat sekali. Orang tu adelah Nabi Muhammad SAW dan tempat spesyel tu adelah:


Allah.
Menengok gambarnya pun dah cukup membuatkan hati tersentuh.
Mendengar cerita tentangnya membuat hati bertambah rindu.
Ewah.

Tapi seriyes.

Aku teringinnnnn sesangat-mengat nak ke sana. InshaAllah satu hari nanti Allah akan panggil aku ke sana.

Kalau dulu kecik-kecik aku kumpul duit dalam tabung nak beli Proton Putra, sekarang dok kumpul duit nak pegi haji. Aku set kan aku mesti sampai sana sebelum umur 30. So maknanya ade lagi 6 tahun untuk aku merealisasikan impian besar aku tu.

Mama kata kena selalu niat nak ke sana. Siapa tahu, Allah akan makbulkan?

I truly hope one day, everyone will get the chance
To be blessed with the greatest honour
Of being called to Your Noble House
Standing in Ihram
Making my Tawaf
Drinking blessings from Your well
The challenge of Safa and Marwa rekindles my Iman

08/09/2012

Sekeping ijazah tidak jamin kehidupan lebih baik


Betul tepat sekali kena batang hidung den.

Oleh kerana share kat facebook adelah terlalu mainstream, jadi gua tepek kat belog gua. Lagipun, kat sini gua tak segan sangat nak membebel panjang-panjang.

Ade beberapa point penting yang boleh di-highlight-kan daripada keratan akhbar di atas;

Dalam hidup ini tiada yang senang sebelum susah. Jangan kita terlalu mengharap dan memuja-muja sekeping ijazah yang kita peroleh kerana rezeki adalah di tangan Allah SWT

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda supaya umatnya menuntut ilmu kerana ilmu itu satu kewajipan kepada semua umat Islam. Islam tidak menuntut kita mencari ilmu hanya untuk mendapatkan kerja.

Kita hendaklah bersyukur dan berusahalah bekerja, bukannya mencari-cari kerja. Bekerja dengan apa yang Allah SWT kurniakan kepada kita di samping kita berusahalah untuk sesuatu yang lebih maju tanpa perlu berasa sedih dan kecewa.

Itu lah point-point penting yang aku rasa 'kena' dengan diri sendiri. Untuk point pertama, memang tak dapat disangkal lagi, sebab memang termaktub dalam Quran - Allah yang menetapkan rezeki sekalian makhluk mengikut kehendakNya.

Untuk point yang kedua. Haa. Ini memang nak ulas panjang sikit. Masa belajar dulu, aku pernah mengeluarkan kenyataan bahawa aku taknak bekerja (huhu Mama ngan Ayah jangan marah) apabila dah bersuami yang berpendapatan tetap dan mampu menyara hidup aku. Sila baca ayat tu sampai habis ya. Aku taknak bekerja apabila DAH bersuami yang berpendapatan tetap DAN mampu menyara hidup aku. Respon yang aku dapat - RUGI LA KO DAH BELAJAR TINGGI-TINGGI TAPI TAK KERJA. Heh. Aku jawap [tapi dalam hati je la] belajar kan ibadah, so ape yang RUGI nya? Belajar = ibadah. Aku belajar 4 tahun = beribadah 4 tahun. Aku tak pernah rasa rugi belajar. Lagipun kalau suami aku mampu nak sara hidup aku, nak watpo laa aku nak nyusahkan diri sendiri pegi keje lagi, duduk rumah buat bisnes sendiri lagi bagus.

Perhatian. Ini nak melencong sikit.

Baru-baru ni, aku cakap ngan mak & ayah aku yang aku tak menyesal pilih bidang yang aku amek masa kat universiti dulu. Sebabnya, ilmu yang aku belajar tu maseh boleh diaplikasikan walaupun 5 atau 10 tahun akan datang. Sains Ternakan. Phew cuma aku harap tempat penyimpanan ilmu-ilmu yang berada dalam otak aku ni maseh dapat menyimpan maklumat dengan baek. Lagipun aku maseh boleh rujuk buku nota. Gila skema nak bukak ladang kena baca nota, pergh memang EPIC lah. Mesti pakcik-pakcik otai ladang lain gelakkan aku tengok aku baca nota, hehehe.

Untuk point ketiga. Bekerja dengan apa yang Allah kurniakan pada kita. Contoh ade dah depan mata. Mama pandai buat roti, kek, bahulu dsb. So kitorang mulakan projek bakery kitorang secara kecil-kecilan. Boleh cekidaut kat blog Made in Tronoh. Kalau takde aral melintang, lepas ni aku nak belajar menjahit baju kurung pulak dengan Mama. Takyah nak beli dah. Baju kurung sekarang mahal betul. Kainnya jarang pulak tu. Kalau nak beli yang tak jarang kena perabih duit sampai beratus-ratus, huish kopak gaji sebulan! Bila dah pandai jahit baju, heheheh... boleh la amek tempahan. Senang. Kerja dalam rumah je. :)

Tiba masanya untuk buat kesimpulan.

Sekeping ijazah memang tidak menjamin kehidupan yang lebih baik, tapi dengan adenya USAHA, DOA & TAWAKAL, inshaAllah ape pun kita boleh capai. Duit banyak hati tak tenang pun susah jugak, ye dak? Dan yang paling penting aku rasa, walau sikit atau banyak rezeki kita, jangan lupa memberi kepada mereka yang memerlukan. Paling koman belanja femili makan kepci pun hokey sudahh.

Tapi. Kesian kat mak aku lah. Beliau laa yang paling panas telinga bila orang keliling dok tanya aku dah kerja belum. Hmmm.

Oke tu je. Tahniah kalau anda berjaya baca sampai habes.

03/09/2012

Stages of Deterioration in the Human Body


The Moment Of Death:
1. The heart stops.
2. The skin gets tight and ashen in color.
3. All the muscles relax.
4. The bladder and bowels empty.
5. The body temperature begins to drop 1 1/2 degrees Fahrenheit per hour.

After 30 minutes:
6. The skin gets purple and waxy.
7. The lips, fingernails, and toenails fade to a pale color.
8. Blood pools at the bottom of the body.
9. The hands and feet turn blue.
10. The eyes sink into the skull.

After 4 hours:
11. Rigor mortis has set in.
12. The purpling of the skin and the pooling of the blood continue.
13. Rigor continues to tighten muscles for another 24 hours or so.

After 12 hours:
14. The body is in full rigor mortis.

After 24 hours:
15. The body is now the temperature of the surrounding environment.
16. In males, the semen dies.
17. The head and neck are now a greenish-blue color.
18. The greenish-blue color spreads to the rest of the body.
19. There is a pervasive smell of rotting meat.

After 3 days:
20. The gas in the body tissues forms large blisters on the skin.
21. The whole body begins to bloat and swell grotesquely. [grotesquely = menjijikkan]
22. Fluids leak from the mouth, nose, vagina, and rectum.

After 3 weeks:
23. The skin, hair, and nails are so loose they can easily be pulled off the corpse.
24. The skin bursts open on many places on the body.
25. Decomposition will continue until the body is nothing but skelital remains, a process that can take a month or so in hot climates, and two months or more in cold climates.



Phew. Berpeluh baca. Every soul shall taste death.

31/08/2012

MERDEKA!!! (sangattttt)

Macam biasa, setiap kali pagi hari merdeka, dari aku kecik, sampai la sekarang ni, bukak tivi tengok orang berarak.

Cuma tahun ni aku rasa agak 'terkesan' sikit.

Rasa sedih.

Sedih sebab kita sebagai rakyat, diajar untuk menyambut kemerdekaan dengan cara macam tu.

Bercampur gaul perempuan lelaki.

Aurat tak terjaga.

Terkinja-kinja.

Isk.

Paling tak boleh belah ade pulak penganjuran aktiviti sambutan malam kat Bukit Jalil.

Siap ajak rakyat beramai-ramai tweet #merdeka55.

Satu word je yang ade dalam otak aku bila tengok iklan pasal twitter tu kat RTM:

RIDICULOUS.

Takder nye mau datang semangat kemerdekaan kalau udoh ghope itu gaye nyambut merdeka nya!

Semoga kita dapat memerdekakan diri kita dari semua anasir-anasir negatip itu.

Hai laa Malaysia.. Kalau laa pejuang-pejuang kemerdekaan tu bangkit dari kubur tengok rakyat sekarang terkinja-kinja macam tu, ape agak nya diorang rasa kan?

Gambar hiasan LOL

Anyway!

Aku paling suka tweet Ustaz Hasrizal -

Yang paling patriotik adalah yang sentiasa fikir dan usaha yang terbaik untuk negara biar pun para Hang Tuah menggelarnya Jebat

Renung-renungkan dan selamat beramal.

MERDEKA!

24/08/2012

le familia

Semalam sekali lagi kitorang bermusafir ke KLIA hantar Ayah balek ke Saudi.

Berbeza dengan masa kecik-kecik dulu, kali ni kitorang dah takde dah nanges-sedu-sedan. Dah besar la konon. Dulu bila hantar Ayah je mesti semua hidung basah mata berair, kecuali Mama. Tapi sekarang dah terbalek. Mama pulak yang touching. Ceh padahal Mama tengah selsema, dikatanya touching, hehehe.

Kalau nak dikirakan, Ayah kerja oversea sejak dari tahun 2000 tak silap, masa tu darjah 6. Tapi kitorang dah mula tinggal dua rumah sejak 1999, kitorang kat Tronoh, Ayah kat KL.

Sebelum berulang ke KLIA, kitorang pernah jugak berulang ke KTM Batu Gajah [stesyen yang lama tu], ke Medan Kidd Ipoh, dan Airport Ipoh.

Semalam ade jugak lalu kat Stesyen KTM yang lama kat Batu Gajah tu. Tu yang dok mengimbau kenangan dulu-dulu masa nak amek Ayah. Mama kejut pagi-pagi, dalam pukul dua, tiga pagi macam tu, nak pegi amek Ayah. Kitorang pun mamai-mamai naik kereta, lepas tu semua tidor. Mama laa drive sensorang. Tau-tau dah sampai Batu Gajah, Ayah pun dah sampai. Lepas tu sambung tidor lagi. Sedar-sedar dah kat rumah.

Sampai sekarang pun Ayah maseh lagi bermusafir nak menyara hidup kitorang. Umur-umur macam Ayah patut nya dah boleh rasa duit anak-anak dah, tapi nak buek cemano anak eh takdo keje tetap laie. Sobs.

Tu la, sape kat takde degree tak boleh hidup? Ayah tu takde degree pun, tapi dah merantau sampai ke Australia, Taiwan, Dubai, Riyadh. Awok ni udoh ader degree pun dok kat bawah ketiak mak lagi. Heh. Tapi takpe kot sebab awok pempuan, takde laa malu sangat, boleh macam tu? Haha. Ader jugok Mak awok tu peneman nyer!

21/08/2012

Ceritera Raya 2012

Pada awalnya, aku nak uplod bersama gambar-gambar hari raya tahun ni. Tapi tak jadi. Kat pesbuk tadi pun dah post gambo spaghetti, tapi lepas tu delete balek. -__-

Hari ni kitorang dah tak makan lemang ketupat rendang dah, kitorang makan spaghetti! Tapi ini spaghetti Melayu punya. Pasaipa Melayu? Pasal nya ade cabai burung! Baru pedas berapi! Maklum saje lah, mengkeme ni memang suka pedas, baru kick kata orang.

Tahun ni turn raya kat Perak. Dapat jugak Solat Sunat Raya tahun ni. Yang spesyel nya, khutbah raya dibaca oleh khatib khas dari Saudi Arabia, tapi keturunan Jawa Parit Sulong, heheheh. Ayah teman ler tu! Khutbah diambil dari belog SAIFULISLAM. Memang terbaekk. Boleh baca sendiri kat belog beliau.

Sejurus selepas solat raya, kita terus pegi Rumah Opah. Kendian kita terus pegi beraya rumah adik-beradek Opah. Peh masa tu perut memang dah macam nak pecah dah. Padahal makan sikit jek. Mane tak nya, empat buah rumah makan tanpa henti. Isk isk.

Petang nya, terus ke Parit Sulong. Meraikan famili belah Ayah pulak. Tak lama pun kat Parit Sulong, sebab petang Isnin tu dah bertolak balek ke Perak. Habes masa kat atas hiway jek. Mujur ade hiway LEKAS, lekas sikit kitorang sampai. Takde laa kena bersesak kat Senawang. Fuhh. Pesanan penaja, sila lah amek tau jalan-jalan alternatif bagi menyelamatkan diri anda dari terperangkap dalam jem cap kereta.

Oke lah. Masa tak mengadap laptop tadi kemain banyak idea nak tulis, tapi bila dah ngadap laptop, hampeh satu idea pun takdek!

Aku kira dah tiba masanya aku tamatkan ceritera yang semakin takde isi ni.


SALAM AIDILFITRI
Semoge kita jumpa dengan Ramadhan akan datang!

10/08/2012

Dey, gila ka?

Type message.

Selamat berbuka adik-adikku!

Message sent.



Bunyi mesej masuk. Tiga kali.



Pertama: Dey, gila ka?

Kedua: Yeye ler along oiii. Selamat bebuka jugok!!!!

Ketiga: Terimakasih. Hahahahahahahaha



Diorang tiga orang ni lah kawan gaduh bila dekat, rindu bila jauh. Woha!

07/08/2012

nikmat air ais

Memandangkan sekarang tengah bulan Ramadhan, aku pun nak sembang sikit pasal Ramadhan. Korang ni puasa tak? Dekat tadika [tempat kerja aku sekarang] cuma dua orang je maseh istiqomah puasa, yang lain semua puasa ikut suka hati. Kira awal jugak diorang belajar puasa, umur 6 tahun.

Aku dulu darjah empat pun tak puasa penuh lagi, hehe. Ingat lagi dulu aku sekolah rendah sesi petang, pagi makan koko krunch, petang kat sekolah tak makan walaupun kantin bukak. Paling tak boleh lupa bila weekend, mak aku masak kan makan tengahari, lepas tu bukak periuk pelan-pelan, kononnya malu tanak bagi jiran dengar. Ceh!

Yang paling tak boleh belah sekali, masa kat sekolah dulu aku ngan kawan-kawan jenis bawak sapu tangan. Lepas tu bulan puasa, sekolah petang, hari panas terik. Konon-konon bibir kering la. So kami ramai-ramai pegi kantin, beli ais, bungkus dalam sapu tangan lepas tu tuam-tuam kat bibir nak bagi jangan kering kononnya. Ais, mesti la cair kan. Air ais yang cair tu la aku dok telan. Haha pengelat betul. Bila fikir balek macam kotor pun ade. Tapi masa tu kecik lagi, bukan kesah sangat pun. Bagi aku mase tu air ais yang sejuk tu dah cukup nikmat untuk hilangkan dahaga.

Namun begitu, adelah amat malang sekali sebab bila aku besar (lah sangat) aku jadi sensitip ais. Pantang minum ais, konfhem batuk. Iskkk. Terpaksa lah aku jadi cam orang tua-tua, minum air suam jek. Tu lah I nak bagitahu ni, air kosong suam pun nikmat tau masa berbuka. Tak cayer cube ler try!

Dan sebenarnya aku nak tulis benda lain tadi. Tapi terkenang zaman kecik-kecik dulu pulak. Takpe lah, besok tules lagi.

19/07/2012

lagi-lagi Sains Ternakan.

Anonymous said...
salam.. boleh tak explain sket tentang sains pertanian UPM??
15 July, 2012 21:27

DAMIAN ASHRAF said...
assalamualaikum w.b.t
saya baru shj dpat result UPU, saya dapat degree in penternakan di UMK. soalan saya, adakah kursus ini mencabar dari segi mental dan fizikal? Mcam mana nak cepat adapt sebab seumur hidup saya, saya tak pernah bela lembu, kambing apetah lagi babi. Betul ke kena kaji babi? Dan terakhir, ade tak tips2 yg perlu saya amalkan utk cemerlang dlam kursus ini? terima kasih atas jawapan yang bakal diberikan
13 July, 2012 16:26

JAWAPAN:

Wa'alaykumussalam warahmatullahi wabarakatuh.

Ehe. Sori lah akak ni pemalas sikit nak updet belog. Untuk soalan pertama, Sains Pertanian yeh? Sains Pertanian ni fokus nya kepada tanaman. Ade banyak bercucuk tanam. Ade jugak bela ikan keli. Ade sikit pasal patologi tanaman. Ade jugak biochem kalau tak silap? Ade jugak entomologi. Tapi memang fokus nya kepada tanaman melainkan ade amek elektif ternakan, baru laa ade pasal ternakan sikit. Akak tau pasal Sains Pertanian ni pun sebab roommate akak dulu amek kos ni. Kalau nak explain panjang lebor memang mintak mahap laa akak tak buleh nak explain pasal itu bukan akak nye expertise. Harap maklum ya dik.

Kepada adik Damian Ashraf, wah nama kamu canggeh betul. Akak dulu pun sama macam kamu. Memang tak pernah bela haiwan ternakan melainkan kucing. Tapi kucing bukan haiwan ternakan, heh. Biasalah dik, hidup mana yang tak mencabar, ye dak? Macam kamu oke laa lelaki. Akak ni pempuan, kurang inci pulok tu, orait jee takde masalah dengan kos ni. Memang first time tengok lembu, kuda, I was like - mak aih besor nya, boleh ke aku ni? Tapi alhamdulillah, semuanya baik-baik aja. Dengan bantuan lecturer, support kawan-kawan, dan tunjuk ajar staf universiti, semuanya dapat akak harungi dengan jayanya, cewah. Kesimpulannya, don't worry too much oke?

Selain daripada tu. Rajen-rajen lah jenguk belog Mira dan Muez. Diorang ni rajen updet pasal ternakan. Oh sorang lagi, belog Izudean. :D

Oh satu lagi, pasal babi tu. Hadoi laa. Ni pun satu benda yang orang Malaysia fobia sangat. Dalam Quran cuma kata haram makan babi BUKAN haram belajar pasal babi. Sebab ape kena belajar pasal babi walaupun Malaysia negara Islam majoritinya rakyatnya Islam tak makan babi? Sebab kat Malaysia ni ade bela babi. In fact, orang yang bela babi ni fasiliti dia lagi canggeh dari orang yang bela kambing ngan lembu yang halal di sisi Islam. Plus, kuantiti babi kat Malaysia ni lagi banyak daripada lembu ngan kambing. Ha acaner tu? Self-sufficiency babi kat Malaysia adelah jauh lebih tinggi daripada self-sufficiency lembu ngan kambing.


Sebenarnya nak type pendek je, tapi bila dah tersebut pasal babi tu, tiba-tiba terpanjang pulak. Bukan hape, hangin betul bila orang kita mempersoalkan kenapa perlu belajar pasal babi walaupun tak makan babi. Babi pun makhluk Allah. Bukan ke Allah suruh ambil pengajaran dari setiap makhluk ciptaanNya? Yang nak sensitip sangat pasal babi ape hal. Tu yang rasuah ape semua tu, takde pulak orang nak kecoh macam orang kecoh pasal babi?

Haish tak pasal emo pulak ni. Kesian kat budak yang tanya ni. Akak tak marah kat kamu pun, cuma nak membebel sikit je, he he he he. Ape pun, pengalaman akak tak mungkin sama dengan pengalaman kamu. Cumanya, semoga ape yang akak share kan kat sini dapat memberi gambaran pasal ternakan walaupun cuma satu peratus.

Akhir kata, selamat belajar dan semoga maju jaya!

04/07/2012

sabar di hujung tanduk

Baru-baru ni satu Malaysia gempar dengan kes dera baby lagi. Macam biasa, benda ni jadi kat pusat asuhan kanak-kanak.

Sebagai salah seorang yang baru berkecimpung dalam bidang baby dan kanak-kanak, aku rasa aku paham perasaan pengasuh yang dera baby tu. Aku paham perasaan diorang, bukan bermakna aku sokong ape diorang buat.

Sebab aku pernah 'terlintas' nak buat macam tu. Seriyes.

Ape yang orang ramai kena tahu kat pusat asuhan kanak-kanak ni, bukan nya ade sorang baby atau sorang kanak-kanak je. Ade ramai. Bila ramai, ade banyak ragam. Pulak tu penyakit menangis [haha suka hati je cakap menangis tu penyakit] di kalangan kanak-kanak ni sangat contagious. Sorang menangis semua nanges. Memang menguji kesabaran. Dalam masa yang sama ade yang mintak makan. Ade yang nak susu. Nak mainan. Dengan backround music ketika itu baby menangis secara live dan berjemaah. Peh.

Di saat itu lah kesabaran berada di hujung tanduk. Sama ade nak pukul, atau pujuk.

Ce bayangkan korang dalam situasi macam tu.

Orang ramai bila baca cerita dera ni, which is selalu nya on the parents' side of story, akan cakap, "Kejam gila! Hilang akal! Nafsu binatang! Takde otak!" dan sebagai nya.

Ini cerita dari pengasuh side of story. Orang putih kata cuba pakai kasut orang tu baru faham ape dia rasa.

Dengan pengalaman aku yang baru beberapa kali TERPAKSA jadi pengasuh, aku faham kenapa benda macam tu boleh jadi. Beza nya aku memilih untuk pause sekejap, dan berusaha jugak nak pujuk bebudak tu.

Percaya atau tidak, masa aku mengasuh tu boleh kata dekat seribu kali [hiperbola] aku beristighfar nak tahan sabar. Itu belum campur baca ta'awudz dan ludah sebelah kiri bagi melenyapkan hasutan shaitonirrajim. Memang kesabaran dan kewarasan aku betul-betul diuji - ibarat telur di hujung tanduk.

Alhamdulillah budak-budak yang aku bela maseh sehat walafiat dan tak masuk suratkhabar.

Balik tu, aku cakap ngan mak aku, aku paham kenapa ade orang hilang akal bila bela budak. Respon mak aku, senang je.

"Nak buat macam mane, yang membela nya belum kawin. Takde pengalaman jaga anak." Hah. On my face sebijik.


Jadi ape yang kita boleh buat bagi mengatasi masalah ini?

Aku cadangkan setiap pengasuh mesti 'diasuh' terlebih dahulu dengan sifat sabar - yang mewakili separuh daripada iman. Sabar separuh daripada iman. Hilang separuh tu, hilang iman seluruhnya. Hilang iman, hilang waras. Hilang akal. Tu yang jadi macam-macam tu.

Sebagai penutup, aku sendiri tak pasti ape penyelesaian nya. Kuat kan iman masing-masing? Kemudian amalkan ayat pelembut hati. Bukan untuk lembutkan hati budak, tapi lembutkan hati sendiri supaya jangan ganas masa bela anak orang. Aku rasa tu penyelesaian yang sangat umum, kot?

Dan aku rasa aku kurang setuju dengan orang-orang yang terus mengeluarkan kata-kata kesat kat pengasuh yang hilang akal sekejap ni. Geram tu memang patut ade, tapi cuba tambah dengan rasa kesian. Kesian kat dia yang telah kehilangan sabar nya. Kesian kat dia. Siapa kita untuk judge orang, kan? Nak-nak bila orang yang mengutuk mengeji tu tak penah berada di 'kasut' pengasuh tu.

Cukup sampai sini. Aku sama sekali tak bermaksud menyokong penderaan kanak-kanak, cumanya aku nak cakap yang itu adelah perkara yang akan berlaku bila seorang pengasuh tu gagal memilih antara bertindak mengikut iman atau mengikut hasutan shaitonirrajim. Oke? Agree? Disagree?

Yang penting sekarang kitorang dah ade pengasuh baru dan dia dah kahwin dan semua budak pun tak meragam lagi. Aku sangat tabik pada beliau. Sekian.

02/07/2012

Kullu nafsin dzaa iqatul maut (3)

*Bunyi mesej masuk*
Ayah Dayah baru meninggal.
Phew. Tarik nafas. Reply.
Inna lillah wa inna ilaihi raaji'uun.. Masa dia dah sampai, besok lusa kita pulak, jangan sedih oke? :)
Message sent.

***

Minggu ni saja aku dengar tiga berita kematian.

Allahummaghfirlahum, warhamhum.

Sekali lagi aku ulang,

Masa dia bertemu Allah dah sampai, besok lusa kita pulak.

***

Aku termenung sekejap bila baca mesej Dayah malam tu. Tak dapat aku bayang kan perasaan hilang nikmat ber-ibu, ber-ayah. Aku ingat lagi, dulu masa kecik-kecik, aku penah terfikir biar laa aku yang pergi dulu sebelum mak ayah aku. Sebab rasa tak sanggup kehilangan diorang.

Oke tu je. Dah takde idea nak tulis lagi. Sekian dulu sesi muhasabah diri pada hari ini.

24/06/2012

kerja baru

Sedang enak scrolling kat tumblr, aku terhenti sekejap kat satu post ni. Ia berbunyi seperti berikut:

Tiada Sabtu. Tiada Ahad. Maknanya tiada cuti. Kerja dan kerja.

Termenung jap. Bersyukur nya aku kerja lima hari seminggu je. Working hours 730 pagi sampai 2 petang je. Tapi setakat ni aku selalu dapat perlepasan untuk balik kerja awal. Best gila. Dekat pulak tu, jalan kaki pun bole. Sabtu Ahad cuti.

Lalu aku berbisik dalam hati,

Ape nak lagi? Cuti dua hari. Kerja enam jam je. Dekat dengan rumah. Maseh boleh tolong mak aku. Maseh boleh luangkan masa pegi kelas petang atau kelas malam kat surau. Alahai untung nya diri sendiri. Walaupun gaji tak seberapa, tapi jauh di sudut hati aku [cewah!] aku tetap seronok sebab Allah bagi banyak ruang kat aku untuk 'memberi'.

Cumanya, aku tertanya-tanya. Adekah aku maseh mengongkong diri sendiri dalam comfort zone? Ye ar, kerja pun dekat ngan rumah je. Adekah kerja aku sekarang dah mengeluarkan aku daripada comfort zone aku? Kenapa aku kesah sangat pasal comfort zone ni?

Sebab sejak akhir-akhir ni asyik baca pasal comfort zone jek. Aku rasa 'terpukul' sebenarnya. Rasa rendah diri. Maklum saja lah, di kala ini rakan sebaya aku ramai yang keluar dari kampung masing-masing atas keperluan pekerjaan. Aku ni je yang maseh duduk kat Tronoh yang maseh belum maju ni. Heh.

Tapi I tell you, bekerja dengan kanak-kanak bukan sesuatu yang mudah. Hampir sahaja aku mengangkat bendera puteh pada hari pertama. Yelah, bandingkan dengan kambing, kambing aku boleh cepuk sesuka hati [tapi seriyes lepas tu rasa menyesal gila]. Kalau dengan bebudak ni, cara nak tackle diorang lain sikit. Sudah la aku ni memang sejak azali bukan orang yang mesra dengan bebudak, memang haru dibuatnya!

Budak kelas aku dengan artwork masing2.

Oke sebenarnya nak bagitahu yang aku sekarang jadi cikgu tadika sementara atau nama yang lebih canggeh - Temporary Kindergarten Teacher. Dan sekarang bebudak kat taman aku ni panggil aku Teacher instead of Kak Long. Isk. -__-

Kiranya aku dah keluar dari comfort zone kan? Ah, pedulik la pasal comfort zone tu. Yang penting, nanti bebudak ni akan ingat aku sebagai cikgu tadika diorang. Kih kih kih. Oh nak tambah sikit lagi. Yang buat kerja ni mencabar ialah aku memang tak pernah tahu apape pasal bidang tadika ni sebab aku tak pernah masuk tadika. Dan panduan aku HANYA sebuah buku catatan Lesson Plan yang dibuat oleh cikgu yang lepas, TANPA kursus dan perkara yang sewaktu dengannya. Maka peribahasa yang sesuai untuk aku ialah - bidan terjun.

Walaupun mencabar, aku tetap rasa best sebab dapat cuti dua hari dalam seminggu dan kerja cuma enam jam sehari. Ahax! Tu je point aku sebenarnya. U jelly? :P

14/06/2012

Pesanan warga emas zaman sekarang

Wah. Warga emas pun ade zaman dulu, zaman sekarang?

Baru-baru ni aku berkesempatan membawa Opah ke klinik kesihatan. Orang nya memang ler ramai, berjembik alun kate oghang payrock! Hampir semua nya baya-baya Opah aku. Hehe kiranya aku lah yang paling muda remaja kat situ. Walaubagaimanapun harus diingatkan satu hari nanti aku juge akan tua seperti mereka; itu pun kalau panjang umur. 

Hendak dijadikan cerita, semasa dok ralit memerhatikan orang, aku perhatikan sepasang suami isteri sampai. Rupanya mereka pun hendak melakukan pemeriksaan yang sama seperti Opah aku - pemeriksaan mata. Makcik tu duduk sebelah aku. Satu perkara yang best duduk sebelah orang tua ni adelah diorang yang biasanya initiate perbualan. Kalau duduk sebelah orang yang muda remaja macam aku, alamat sampai kesudah tak bertegur sapa. Ni la dia budak zaman sekarang. -___-

Makcik tu cerita yang kini dia tinggal bersama suaminya, menjaga seorang cucu. Standed la kan, dah tua dah pencen, jaga cucu. Yelah mak bapak keje. Makcik tu ade enam orang anak. Semua pempuan. Cerita punya cerita. Dia kata suami dia tu kurang pendengaran, senang cerita pekak. Yang dia pulak, mata udah kabur. Memang dia cakap tawakal je bawak moto dari rumah ke klinik kesihatan, kalau eksiden kite mati same-same kata makcik tu. Isk. Tercengang juge aku mendengarnya.

Dan akhirnya sampai lah ke soalan yang memang aku dah agak akan ditanya - adik ni dah kahwin ke belum? HAHA. Kalau tahun lepas soalan feveret orang ramai adelah pasal kerja, tahun ni soalan feveret orang ramai adelah pasal kahwin. Makcik tu kata umur 24, 25 dah oke dah kalau nak kahwin, kih kih kih. Makcik tu ade jugak pesan, orang pempuan sekarang ni kena ade siap-siap kereta seniri, rumah seniri, atau paling koman pun simpanan seniri. Senang katanya kalau 'apape' jadi. Maksudnya in case berlaku penceraian...

Ha. Inilah pesanan tipikal warga emas zaman sekarang.

Aku tak puas hati. Jiwa aku meronta menjerit kenapa makcik tak nak bagi resipi rumahtangga kekal bahagia kat saya?? Sebab aku perhatikan, walopun suami dia pekak, dia rabun, diorang berjaya mengekalkan rumahtangga diorang. Kenapa pesan kat aku pasal sekiranya berlaku penceraian? Kenapa? Ape kata kalau bagi resipi rumahtangga bahagia, baru lah best sikit aku nak dengar, boleh jugak aku aplikasikan bila dah bersuami nanti, hehehe. Ini tidak, disuruhnya kerja mencari duit untuk buat back-up SEKIRANYA bercerai. Iskkk sedih nyaaaa.

Aku tak pasti korang dapat point aku ke tidak.

Takpelah. Resipi kebahagiaan rumahtangga tu aku tanya kat mak ayah aku sudehh. Mak ngan ayah aku tu siap long-distance-relationship lagi, alhamdulillah kekal sampai sekarang, hebak bukan? Hehehehe. Cececeh Mama ngan Ayah senyum sensorang ar tu bila baca ni. :)

Jadi kesimpulannya, kepada sesiapa yang belum kahwin tu, cari duit tu cari jugak, tapi jangan lupa belajar mempersiapkan diri nak jadi bapak orang, mak orang. Sudah pasti kita taknak termasuk dalam statistik penceraian, bukan? Ha inilah dinamakan sesi bercakap dengan cermin. Maksudnya aku berpesan ni pada diri sendiri juge. Ini tidak, tak habes-habes dengan game, masak nya entah bila nak pandai. Haihh ape nak jadi ni. *geleng kepala*



ps: on second thought, aku rasa perlu jugak fikir pasal tu, kan? hmm..

07/06/2012

Jelajah Terengganu Jun 2012

Selain daripada menuju ke kenduri kahwin Wan, aku ngan Nadia sempat bertindak sebagai pelancong kat Terengganu dengan guide daripada Pipah yang memang dah setahung jadi orang Tengganu.

Kitorang takde la buat banyak sangat aktiviti tapi baaaaanyak makan. Terimakaseh daun keladi kepada Pipah yang memang senantiasa memastikan perut kami kenyang masa kat Tengganu hari tu. Naseb baik dah kenal dari zaman sekolah, kalau tak segan weh! Bukan sekali dua kali, tapi berkali-kali beliau bawak kitorang pergi makan.

Warung Aziz Satar
Petang Jumaat tu, sesampai je kitorang kat Tengganu, Pipah bawak kitorang pegi Warung Aziz Satar. Nak tengok gambar sila google sendiri. Aku pun bila dah balik rumah baru terpikir awat laa aku tak amek gambar makanan tu semua. T__T

Kat warung ni Pipah sajez makan satar ngan otak-otak. Katanya satar memang makanan tradisi Tengganu, & otak-otak pulak, lain sikit dari yang biasa makan. Unik nya warung ni, kita datang je dia bagi sepinggan satar ngan sepinggan otak-otak, lepas tu dia akan kira ikut berapa banyak kita makan. Aku memang sebat semua lah kan.

Paling aku suka satar, sebab ade 'periuk api', yakni cabai potong di dalam nya. Memang daebak! Sebelum ni penah gak makan satar, tapi made in Serdang punya laa, memang aku tak berkenan. Otak-otak dia agak pelik [bagi aku] sebab aku biasa makan yang kat Johor tu rupa lain sikit. Tapi still boley tahan! Cuma tak pedas jek, hehe. Lepas tu ade lagi satu, pulut ikan tak silap aku. Aku bab pulut-pulut ni memang slow sikit, so pulut ikan jatuh tempat ketiga.

Makan malam
Tak cukup makan satar ngan otak-otak, malam tu Pipah bawak kitorang pegi makan kat satu tempat yang menyediakan seafood yang sedap. Time ni Pipah bukan maen lagi ode segala yang ade dalam menu tu. Memang dijamu nya kitorang makan sungguh-sungguh malam tu. Siakap sweet & sour, sotong goreng, kerabu sotong, tomyam. Hah. Itu pun naseb baik kerang bakar takdek, kalau tak.. Lagi banyak mende kitorang kena makan. Yang jadi banyak tu bukan hape, kitorang tak sangka dia bagi siakap yang bersaiz besar! Almaklum lah keme ni bertige aje. Memang mula-mula tak konfiden je nak habeh kan semua tu. Tapi last-last habeh jugak, memang kenyang betul malam tu. :D

Tapi apape pun ucapan jutaan terima kaseh aku [dan Nadia] ucapkan kat Pipah, dia la yang semangat bawak kitorang pegi makan-makan ni. Hehe.

Banyak benda aku nak cerita, tapi ni nak membahulu. 900 bijik weh!

Chows!

04/06/2012

Majlis Penyatuan Dua Hati - Wan & Husband beliau!

Ade dua benda yang buat aku rasa takut bila pergi kenduri kahwin:
SATU - pelamin orang biasa-biasa pun dah lawa gilos macam artis punya pelamin.
DUA - pakaian pengantin pempuan yang bagi aku agak.. err.. menonjol.

Actually aku tak tahu nak guna perkataan ape untuk menggambarkan perasaan aku tu, sebab tu aku kata aku takut walaupun aku rasa macam tak berapa sesuai. Tapi memang aku ade satu perasaan risau bila tengok pelamin yang grand dan baju pengantin yang menonjol itu. Ye ar, pelamin yang grand centu konfhem ar dah ribu riban. Benda tu je dah jadi satu bebanan. Baju yang menonjol tu pulak, haihh memang aku harap aku dapat laa elak dari pakai baju centu.

Tapi.

Kunjungan aku ke Sura Gate, Dungun baru-baru ni, ternyata membuktikan anda tak perlu pun pelamin yang macam artis dan baju yang menonjol ketika majlis perkahwinan anda. Tahniah kepada Wan dan husband! Kenduri beliau memang sempoi laa. Pelamin simple jek. Dan paling aku tabik sekali ialah kenduri beliau takde langsung muzik. Takde langsung. Seriyes takde.

Kitorang sampai dalam pukul sebelas lebih macam tu, terus jumpa Wan kejap, lepas tu turun makan dulu. Siap makan kami naik semula pegi menyebokkan diri tengok Wan bersiap. Lama jugak mekap nya, sampai rombongan lelaki dah nak sampai pun Wan tak siap lagi. Aku rasa benda yang patut dipuji adelah Wan berjaya melabuhkan tudung beliau menutup dada walopun berpakaian pengantin. Sebab biasa aku tengok kalau orang pempuan pakai baju pengantin mesti tudung tak labuh.


Sampai je rombongan pengantin lelaki, diorang terus naik ke rumah untuk sesi fotografi. Ni la moment yang paling penting sekali. Amek gambar beramai-ramai! Walaupun sebenarnya tak ramai sangat sebab kami cuma bertiga - aku, Pipah ngan Nadia. Tapi okey lah kan, ade jugak wakil Seri Iskandar, hehe.

Selain daripada tu, Pipah kata memang semua kenduri kahwin yang beliau dah pegi kat Terengganu takde pasang muzik. Lepas tu kenduri nya setel awal, sebab nak bagi laluan untuk solat Zohor. Diorang jugak ade budaya lepas makan angkat pinggan masing-masing. Memang meja makan bersih daripada pinggan kotor. Berbeza dengan kenduri yang biasa aku pegi, muzik wajib ade. Rombongan lelaki pulak biasanya sampai dekat-dekat je dengan waktu Zohor. Dan pasal pinggan kotor tu tak usah cakap la. Kadang-kadang kita yang nak makan ni yang kena alihkan pinggan orang yang makan kat situ sebelum tu.

Itu lah orang selalu cakap, jauh berjalan luas pengalaman! :D

Sekiang untuk kali ini.
SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK WAN & HUSBAND. SEMOGA KEKAL HINGGA KE SYURGAA.

31/05/2012

that moment when you'll be someone's fiancee in just one week!

Haha. Tajuk nak gempaq.

Ilek lu ilek lu.

Tapi apekah perasaan anda bile anda balik cuti dan tiba-tiba mak dan ayah anda bersemangat suruh kemas rumah sedangkan yang nak berkahwin adelah jiran anda, tapi kemudian nya anda dapat tahu yang anda bakal ditunangkan dalam masa satu minggu!

Woha! *jaw dropped!*

Macam novel kan? But seriously it's not my story. It's me GFF's!!

MINAH TU DAH NAK BERTUNANG DAHH!

She called me last night. And we talked for about forty minutes. Macam tak sangka je. Very unexpected.

But still, I'm definitely very happy for her. Walopun dia cam blur je lagik. Ye ar tetibe je kot. Even nama bakal tunang dia pun dia tak hingat. -__- Benda ni pun dia tanak hebohkan tapi aku dah tules kat belog, takpe ke? Isk.

Baru-baru ni memang aku ade terfikir, satu hari nanti kitorang kena remove status 'Married' kitorang kat fb bila masing-masing dah ade suami sendiri. Hemp. How sad. Dah lame kot aku 'Married' ngan dia. Haha why it sounds soo gay? lol! 

Kitorang kenal dari matrik, sama-sama gila kan bola, sama-sama gila kan Kimi Raikkonen, dan sama-sama buat kerja gila. Nasib baik maseh waras. :P Sampai sekarang still texting each other. Tapi sekarang bila penting je baru mesej, kalau biasa-biasa twitter kan hadee. Kadang-kadang dok spam wall fb masing-masing. Hihi.

Huhu girlfriend ku kini tunangan orang. Sobs.



But then, she asked, "how about you?"

*bunyi cengkerik*

22/05/2012

Kebaikan mesti dikongsi bersama.

Aku ade sorang kawan baik non-muslim, yang aku penah cerita dia bagi tudung kat aku tu.

Sampai sekarang, aku pakai tudung tu setiap kali aku keluar rumah.
Tudung tu senang disarung. Cepat, mudah dan ringkas.
Ade satu ketika, aku terfikir, kalau lah dia ni muslim, mesti baaaanyak pahala dia dapat. Sebab dia tolong aku tutup aurat.
Aku nak sangat dia kenal Islam.
Aku nak dia tahu betapa best dan ohsem nya Islam.
Aku teringin gak nak dakwah sorang non-muslim untuk peluk Islam. Hehe.

Tapi.

Aku terpikir satu benda.

Aku rasa aku tak pernah pun kasik dakwah kat kawan-kawan muslim aku.
Sebagai contoh, ade beberapa bestfriend aku yang tak bertudung.
Kenapa aku tak approach diorang dulu?
Kenapa aku biar diorang macam tu?
Argh.
Sedih gila rasa sebab tak mampu nak buat apape melainkan berdoa je.
Sigh.

Tapi aku takde la kata orang yang tak pakai tudung ni jahat.
Cuma.. dia nakal sikit sebab langgar perintah Tuhan.
Macam anak yang nakal tak nak dengar cakap mak, macam tu lah.
Ceh. Boleh pakai ke analogi macam tu?

Aku dulu pun pernah macam tu. Pernah tak pakai tudung.
Lepas tu kena perli dengan kawan "time agama pakai tudung, tapi time lain tak pakai."
Gila terasa kot.
Dan orang yang perli aku tu jadi kawan baik aku lepas tu.
Seingat aku, dia lah satu-satu nya orang yang tegur aku kenapa tak pakai tudung. Sampai sekarang pun dia je lah aku rasa yang pernah tegur aku secara sangat direct dan on-my-face.
Tapi tu cerita masa aku darjah tiga la. Dah lama kot.

Tapi seriyes aku sedih sebab aku tak mampu buat apape.
Tak mampu ke tak cuba? Hmm.
Bukan pasal tudung je, pasal benda lain jugak. Yang tudung tu cuma jadik contoh je.
Aku sebenarnya tak tau cemana nak dakwah orang secara hikmah.
Aku tak berapa konfiden nak cakap pasal benda-benda macam ni sebab takut orang cakap bajet bagus je minah ni.
Lagipun bila sebut 'dakwah', mesti terus terbayang set-set tudung labuh dsb.
Sedangkan aku bukan set tudung labuh.

Dan aku bukan lah nak kata aku ni baikkk sangat sampai siap nak berdakwah bagai.
Tak baik pun. Allah yang banyak tolong tutup kan aib aku. :')
Cuma nya aku nak berubah ke arah yang lagi baik. Yang lagi bagus.
Dan aku taknak lah berubah sensorang.
Kebaikan & kebagusan kan mesti dikongsi bersama.

Jom.
Kita repair diri kita. :)

07/05/2012

peluang pekerjaan

baru-baru ni aku ade dapat satu pertanyaan dari Ana, yang bertanyakan pasal peluang pekerjaan dalam bidang ternakan. well. untuk pengetahuan Ana, dan yang lain, peluang pekerjaan dalam bidang ternakan kat Malaysia ni memang banyak. dari dulu lagi lecturer Sains Ternakan mengatakan "peluang pekerjaan dalam bidang ni baanyak. awak keluar nanti ramai orang cari since bidang ternakan kat Malaysia ni baru nak naik." itu lah ayat yang ditanam dalam jiwa setiap pelajar jurusan Sains Ternakan.

tapi, pokok pangkalnya adalah diri kita sendiri. kena lah pandai cari. jangan lah doploh pat jam main Cityville je konfhem keje tak datang kat kau, haha kena batang hidung sendiri nampaknya? err.. oke berbalik kepada soalan. dari apa yang lecturer cakap, memang ramai pengusaha-pengusaha ladang yang kontek diorang, tanya pasal ade tak student Sains Ternakan nak job. jadi, the key point di sini ialah, kena lah update selalu dengan lecturer sebab diorang memang kenal raaamai orang jadi secara tak lansung diorang buleh rekemen kan keje.

sekarang ni, saya sendiri belum bekerja setelah hampir sebulan menghabiskan sesi pembelajaran. (ehe. saya lah pulak.) ini adalah salah saya sendiri kerana masih belum agresif dalam usaha mencari kerja BUKAN sebab takde peluang pekerjaan. namun begitu, sudah ade dua orang rakan seperjuangan yang sudah pun memulakan kerjaya mereka. sorang tu kat ladang ayam tengganu, sorang dapat kat ladang lembu kat johor. yang lain, masih melepak menanam anggur barangkali? atau sibuk membangunkan bandar sendiri di alam maya (read: Cityville). :P

time aku praktikal dulu pun, siap farm manager tu tanya kat aku, "Syuhada nak keje kat sini tak?" namun begitu hanya senyuman yang aku mampu beri pada Puan Farm Manager tersebut. dua orang rakan seperjuangan aku yang lain ade jugak menerima tawaran bekerja kat tempat praktikal diorang, tapi diorang tolak pasal gaji agak rendah sedangkan kerja banyak. tak berbaloi baloi. so another key point di sini ialah, cari attachment dengan kompeni livestock yang stabil supaya diorang nak amek kita kerja ngan diorang. lebih-lebih lagi kalau diorang dah kenal masa praktikal, laaagi senang!
 
dan satu lagi, tak payah lah susah² nak pegi karnival kerjaya kejadah semua tu, sebab nak jumpa kompeni penternakan kat karnival² macen tu memang susah. 0.00001%. huhuhu. ini berdasarkan pengalaman ye. tak payah susah² pegi karnival bagai, cuma perlu keep in touch dengan Jabatan Sains Haiwan (kalau belajar kat UPM lah) je. sebab biasanya livestock kompeni kat Malaysia ni akan directly contact universiti yang berkaitan dan iklan kan job offer diorang kat situ.

oh ya. satu lagi kelebihan jurusan Sains Ternakan ni, even kalau tak dapat koje pun, kita boleh bukak ladang sendiri. ya. dan ini memang dipraktikkan oleh most of my coursemate. almost half of the class ade tanah pusaka yang boleh dibuat bela kambing. in fact, dah ade pun yang dah stat bela kambing sendiri. dan sebab itu lah jugak aku pilih course ni, sebab aku pikir, in case aku tak dapat keje mane² atau aku dah give up keje makan gaji kat mane² livestock kompeni, aku buleh meneruskan hidup dengan bela kambing etc. konon lah. kita tengok macammane nanti.

secara jujurnya aku sendiri pernah merasa rendah diri sebab aku ni kecik, rendah, kemetot, perempuan pulak tu, ade ke orang nak amek aku bekerja? dan nah. realitinya most people tak kesah pun pasal tu, dan yang penting kita kena yakin diri kita boleh buat kerja tu dan orang lain automatically akan yakin ngan kita, itu ape yang Mr Supervisor aku cakap lah. he's a great motivator anyway, hehe. tapi memang dunia ni kejam kadang-kadang, contohnya bila ade orang yang terang-terang cakap nak lelaki sahaja jadi pengurus ladang dia lepas tu iklan kan job offer tersebut kat blog aku yang seorang perempuan ni. tapi kat tempat lain, kat ar-Raudhah misalnya, rilek je pempuan jadi director, farm manager, assistant farm manager, kan? haa..

jadi kesimpulannya cuma satu, kita sendiri yang kena cari peluang pekerjaan tu. aku rasa semua bidang pun sama kot. mana-mana pun ade competition. peluang memang banyak, cuma biasalah, competition. dan kena outstanding dari orang lain untuk grraabbb the opportunity cheh wah pandainya bercakap anak sapo ni?. hehe. harap ini dapat menjawap persoalan bermain di fikiran Ana.

sekian! ^^

06/05/2012

ice-pop


Betapa banyak nya ice-pop gua makan ini hari.
Adik-adik gua pakat makan sorang satu,
Ice-pop ni kan boleh di karate jadi dua bahagian.
Maka satu bahagian diorang makan sendiri, satu lagi diorang pass kat gua.
Gua ade tiga orang adik, jadi tiga kali gua di paksa rela makan ice-pop.
Tapi setiap orang bukan makan sekali, banyak kali!
Maka banyak kali lah gua di paksa rela makan ice-pop oleh mereka bertiga ini.
Kalau dah di-sua depan mata, takkan gua nak tolak pulak.
Haihh adik-adik ku.
-___-

Kalau tengok Opah ngan adik-beradik atau sepupu sepapat beliau,
gua mesti pikir acaner laa kitorang pat beradik dah tua nanti.
Adekah gua maseh dibuli?
Gua tak kesah pun kena buli pasal diorang buli tandanya sayang.
Dah tau dah diorang musti sayang sama Alogg diorang ni.
Heh heh heh.

30/04/2012

alkisah Bachelor Pertanian Sains Ternakan (part IV)

Kembali lagi ke edisi alkisah Bachelor Pertanian Sains Ternakan. Waah dah part IV dah! :D

Hari tu dalam part III cakap pasal benda-benda kena consider untuk decide nak buat projek ape untuk FYP. So sepatutnya bila dah pikir sehabis baik nak buat ape, korang dah ade bayangan nak buat dengan lecturer mana.

Oke. Situasi sekarang adelah korang dah pun jumpa dengan lecturer yang berkaitan dan akak yakin seratus peratus lecturer tu akan tanya balik kat korang, do you have any idea?. Soalan tu takdelah sejibik macam tu tapi maksud ayat diorang lebih kurang macam tu lah.

Macam akak dulu, jumpa Dr AQS, memang dia tanya akak nak buat pasal ape. Memang blur lah. So Dr AQS cakap, balik cuti ni do some reading, lepas tu fikir kan tajuk ape. Heh. Balik cuti tu memang ade baca gak artikel-artikel lain, tapi memang tak ley nak pikir pun tajuk hape. Naik sem enam, bertemu empat mata dengan Dr AQS, soalan yang sama naik lagi. Memang cakap ngan dia akak takde idea nak buat tajuk ape, tapi ade baca pasal enzim dalam daging blablab. Ceh tu semua bajek je tu, konon-konon stadi lah padahal otak masih blur. -_- Tup tup, Dr AQS cakap dia memang dah ade projek nak bagi kat kitorang [waktu tu akak ade lagi sorang partner - Ain].

Itu akak punya cerita. Masa tu tahun 2010. Korang punya cerita lain pulak.

Satu sebab kenapa lain, sebab korang dah ramai. Dah mencecah seratus lebih orang. So memang mustahil la kalau nak berdua je satu lecturer. Paling koman pun mesti empat-lima orang satu lecturer. Bila dah ramai, lecturer akan buat selection. Macam mana selection dibuat? Akak ade dengar cerita yang ade lecturer buat selection dengan menyuruh budak-budak yang datang kat dia buat proposal. Kemudian dia akan pilih proposal terbaik, baru konfhem.

Kalau korang bernasib baik, korang dapat lecturer yang dah siap sedia ade tajuk. Tinggal nak assign jek. Senang lah macam tu. Tapi sejurus selepas dapat tajuk, korang kena jugak cari artikel-artikel atau journal-journal yang ade kaitan dengan tajuk yang dah dibagi kat korang tu.

Jadi, ini akak punya cadangan lah. Rajin-rajin lah membaca artikel ke journal ke. Supaya at least korang boleh eksyen [untuk kebaikan korang jugak, bukan eksyen yang berlagak tu] kat lecturer yang korang ade membaca; tak kira la dah dapat tajuk ke belum. Mesti baca. Macam akak dulu pun baca random journal jek. Lepas tu sesedap rasa sebut pasal enzim lah, tenderisation lah. Terus dapat tajuk, untung kan? Heh. Tapi mungkin ade je yang rilek takde baca hape, tapi tak sedap lah kan. Kita kalau boleh biar lah lecturer tu impress kat kita, baru la dia pun senang ngan kita.

Lepas tu kalau korang ade jumpa ngan student final year, haa soal siasat diorang. Sebab ade jugak lecturer yang buat kesinambungan projek tahun lepas ke tahun akan datang. Bodek la sikit nak tengok contoh ke hape ke. Tapi akak nak ingatkan benda tu jadikan contoh sahaja, jangan nak memandai-mandai copy & paste pulok! Itu akak tak ajar hokey. Sebab tu kadang-kadang ade gak yang taknak bagi, sebab yelah, benda tu kita buat susah-payah, tapi ade pulak nak mintak senang-senang. So pandai-pandai lah korang kawtim! Sendiri mau ingat maa.

Ade lagi satu perkara penting, budak final year ni ade dua seminar - satu seminar proposal, satu lagi seminar project result. Make sure korang cuba sedaya-upaya pegi tengok diorang punya seminar tu. Pergi tengok macam mana lecturer 'menembak'. Dan ade lagi satu seminar LI. Luangkan lah masa anda wahai adik-adik. Tu je caranya nak bagi mental kita bersedia untuk berdepan dengan 'tembakan' lecturer. Amacam, scary tak? :P

Korang jangan risau pasal blur yang korang ade tu. Itu normal. Bak kata Kak Jah, just go with the flow. Tapi, blur-blur pun kena lah be prepared jugee! :)

BTW akak nye report writing dulu pasal Electric Stimulation on Goat. Sapo-sapo nak tengok buleh emel syuhadaadros[at]yahoo[dot]com dengan syarat kena dapat A untuk FYP. Akak dulu A- jek, so korang yang dah tengok contoh kena lah dapat lebih lagi! Hehehh, ade bran?

29/04/2012

gaduh

Bulan lima sudah mari!

Nak tanam bunga matahari!

Dan sikit lagi nak start projek cookies! Hwaiting!

Satu lagi, aku macam tak percaya di kala aku sedang bersenang-lenang [takde la senang lenang sangat, tapi aman la pendek kata nya] kat kedai semalam, orang-orang kat KL dok berhimpun. Heh. Tak pasal jek kat UTP ade roadblock. Huda siap pesan pakai seat belt. -_- Tapi paling hebak sekali video yang diorang terbalikkan kereta polis tu. Korang ade tengok? Aku lepas tengok tu dan-dan je aku ajak adik aku pegi terbalikkan Kelisa haha. :P

Tapi kan, serius menakutkan la benda ni. Aku cuma mampu doa je. Tapi yang lagi menakutkan lagi, bila scroll kat facebook. Pergh. Orang itu dengan orang ini bergaduh sebab berlainan pendapat.

Isk isk isk.

Kesian. Kita rakyat marhaen ni dok gaduh-gaduh ade orang kesah ke? Hmmm.. Sebab tu aku tak sokong mane-mane pun. Boleh gitu? Heh.



Jom pakat doa ramai-ramai weh!

21/04/2012

memilih pilihan terpilih

Dua ribu dua belas.

Tahun ni aku rasa macam agak dramatik sikit daripada tahun lepas.
Tahun lepas memang hidup aku mendatar tadek benda, rilek je.

Masuk tahun ni,
banyak betul benda yang memaksa aku untuk membuat pilihan.

Baru siap pikir pasal satu pilihan,
kena buat pilihan untuk perkara lain pulok.

Isk.

Kalau setakat pilih nak makan ape hari ni, nak pakai baju ape hari ni,
tu semua perkara kacang.

Tapi.
Kalau dah pasal . . . . . .









to be continued ... sooner or later.

Heh.

15/04/2012

alkisah Bachelor Pertanian Sains Ternakan (part III)

Part IPart II

Edisi 'Alkisah Bachelor Pertanian Sains Ternakan' kembali lagi! Kali ni saya nak share pasal Final Year Project ataupun nama melayunya - Projek Ilmiah Tahun Akhir. Untuk FYP ni, kita diberi masa selama dua semester - sem 6 hingga 7. So kena register dari sem 6 lah sabjek SHW4999 tu. Sabjek ni enam jam kredit ya adik-adik, so jangan dipandang enteng jek, cewwah. Dan saya nak guna kata ganti diri - akak. Yela, cerita ni ditujukan khas kepada adik-adik seperjuangan.

Walopun register masa sem 6, benda ni dah kena start pikir di hujung-hujung sem 5. Masa batch akak dulu, kitorang pilih supervisor masa tengah sibuk pasal VPK. Kalau tak silap akan ade perjumpaan student final year dengan FYP Coordinator, so korang akan tau lebih banyak pasal benda ni tym tu lah.

Kali ni akak cuma nak share pasal the very first step untuk korang nye FYP. Masa nak mula buat FYP tu, persoalan yang akan selalu berlegar-legar kat fikiran korang adelah 'projek mende laa aku nak wat ni weh?'

Mengikut pengalaman akak, ade tiga benda yang boleh membantu untuk men-setel-kan soalan yang kat atas tadi. Walaubagaimanapun, harus diingatkan ini cuma lah melalui pengalaman akak beberapa tahun yang lepas, situasi korang mungkin berbeza, tapi harapnya ape yang akak cerita ni dapat bagi sikit gambaran pasal FYP. Cara-cara nya ialah korang kena tentukan tiga benda:

#1 Haiwan yang paling disukai
Korang buat FYP berdasarkan haiwan yang paaaling korang suka. Benda ni penting pasal korang akan menghadap haiwan tu selama DUA SEMESTER untuk siapkan FYP. Contoh, macam Cik Jah [Cik Jah sila lambai dan buat peace~] beliau dari awal lagi dah set dalam kepala, "aku nak buat ayam. aku tak kira nak buat ayam gak, aku minat ayam." Bila dah set macam tu, dah boleh pikir nak pilih supervisor. Dalam Jabatan Sains Haiwan ade beberapa orang lecturer yang expert dalam poultry - so kena pilih lecturer yang kita rasa kita boleh ngam. Tapi kalau tak ngam pun kena kasik ngam jugak tau, kalau tak, susah laa.

#2 Sabjek yang disukai
Korang buat FYP berdasarkan sabjek yang korang paling suka. Contohnya, korang minat genetik, so nak buat something pasal genetic. Haa macam tu dah senang, pilih lecturer yang paling expert bab genetic - Prof JMP. Kalau minat pastura, pegi pada Tuan Haji. Itu contoh oke. Satu bagus nya pilih ikut sabjek kesukaan, korang akan belajar lebih mendalam lagi pasal sabjek feveret korang tu. :)

#3 Lecturer yang disukai
Heheheh. Ni yang paling senang. Decide ikut lecturer. Tapi satu kekurangan nya korang kena pasrah la dia nak bagi tajuk hape. Mungkin macam bias skek bila pilih ikut lecturer, tapi yelah, kita ngan SV akan selalu berjumpa, so mungkin satu kelebihan gak kalau kita bekerja ngan lecturer yang kita suka. Tapi kena make sure lecturer tu pun senang ngan kita jugak ar.

Oke. Itu perkara pertama.

Sepatutnya bila korang decide 3 benda di atas, korang akan dapat konklusi untuk buat FYP dengan lecturer mana. Akak nasihat kan korang sejurus selepas buat decision nak buat ngan lecturer mana, cepat-cepat pegi jumpa beliau. Bukan hape, takut disambar orang lain. Nak-nak batch-batch korang ni dah mencecah ratusan orang. Macam akak dulu rilek je. Kitorang cuma 36 orang, so tadek ar kalut sangat, kalut sikit-sikit jek. :P Time kitorang dulu kalau Dr amek dua student, kalau Prof amek tiga student. Tapi memandangkan korang dah ramai, student per lecturer tu akan lebih sikit lah.

Perkara kedua adelah pasal tajuk ape nak buat. Itu kita cerita kemudian pasal ni pun dah panjang berjela.

Oh ya. Kepada rakan sebaya, kalau korang ade nasihat dan tips-tips lain nak tambah, sangat-sangat dialu-alukan [walaupun aku tau cuma tiga-pat orang je yang baca. Sobs.]

Thanks! and to be continued...