29/12/2013

menampar diri sendiri supaya sedar diri siket

Barang siapa mengkehendaki keuntungan di akhirat akan Kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barang siapa mengkehendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya SEBAHAGIAN dari keuntungan dunia, tetapi dia tidak akan mendapat bahagian di akhirat.
- Q42:20
Cuba renung doa harian kita.
Banyak sungguh mintak hal-hal duniawi,
sedang kan akhirat itu-lah yang kekal abadi.

27/12/2013

Me gayfwen's wedding


21 Disember 2013
Kundang, Selangor

Yna, me gayfwen, married already.

May Allah shower her marriage with barokah and happyness!

20/12/2013

of flesh.

I want to do a favor. I wanna give you a friendly reminder.

If A comes to you and talks bad about B, please, don’t go to B and tell the 'stories'.

It’ll not help. It’ll never help.

In fact, it’ll make the situation even worse.

Just keep that story to yourself.

Keep it to yourself.

You don’t wanna eat flesh of your own brother or sister in Islam, do you?

May Allah guide us.

10/12/2013

Tak beradab atau tak berakal?


Ah, orang kita ni memang makin lama makin tiada adab!
Dikata tiada akal kang mengamuk pulak lulz.

Mak dan ayah kami tak pernah mengajar kami menyusahkan orang sebegini,
walau dalam kes emergency sekalipun.

Pahala berlipat ganda Allah bagi kalau kita alihkan ranting kecil yang menghalang laluan,
meletak kenderaan di hadapan pagar rumah orang sebegini ganjarannya apa pula ya?

Mohon lah petunjuk dari Allah.
Pelajarilah ADAB BERJIRAN.

27/11/2013

Di sebalik mi kari yang rasanya hampir sedap macam yang Mama buat

Bukan mi kari.

Makcik yang jual mi kari RM3.00/bungkus ni -
datang setiap hari pukul 11 pagi dengan suami dia.
Sekarang ni cuti sekolah, empat orang anak dia ikut sekali.
Tiga perempuan, seorang lelaki.
Dua orang tu rasanya dah sekolah menengah,
seorang lagi sekolah rendah,
yang bongsu mungkin 4 atau 5 tahun.

Apa yang buat saya terharu adelah -
mereka cuma naik Kancil edisi lama berwarna merah.
Empat orang anak bersempit dalam Kancil?

Kami empat beradik selalu juga bersempit dalam kereta -
tapi alhamdulillah kereta nya jauh lebih lebar daripada Kancil.
Malah jauh lebih selesa daripada Kancil.

Bila tengok orang lain struggle dalam hidup mereka,
rasa macam kita punya ujian apelah sangat.

Kenapa susah sangat nak jadi hamba yang bersyukur?

16/11/2013

Kenapa kempen membaca tidak berjaya di Malaysia?

Hari ini saya pulang ke 'syurga dunia'.
Jadi saya berkesempatan menonton tivi.
Saya menekan nombor-nombor pada remote tivi.

101 Konsert dangdut
102 Lupa nama program tapi yang pasti ade orang menyanyi
103 Tunggu Sekejap
104 Konsert Akademi Fantasia
105 Karoot Komedia X
106 Pencetus Ummah?
107 Blergh
108 Skip
111 Skip
114 Dikir Zikir (Zikir pun nak di-dikir-kan? lulz.)
119 Konsert Idola Kecil

Malapetaka apekah yang melanda negara Malaysia ini?

Barangkali di kotak tivi inilah kita menempah tiket ke neraka. Tivi dimatikan.

15/11/2013

Objektif sebuah perkahwinan

Perkahwinan bukan sekadar "I-love-you-you-love-me-let's-get-married".

Perkahwinan adelah mutual agreement antara seorang lelaki dan seorang perempuan, dengan redha daripada keluarga kedua belah pihak, untuk saling bekerjasama dalam usaha mengejar sebaik-baik ganjaran yang disediakan Allah; iaitu syurgaNya.

Ah. Easier said than done.

---

Some days I am "yeah I want to get married."
Other days I'll be like "nah I just want to watch some cartoons."

Rahmat daripada Tuhan

Walau bertimbun dosa kita mencemari Bumi,
Tuhan masih tidak lokek menurunkan rahmatNya.

Hujan - mendengar bunyi titis mu jatuh ke Bumi sungguh mendamaikan.
Waktu hujan adalah waktu doa dimakbulkan, bukan?

Terima kasih, Tuhan;
atas kesempatan waktu ini.

Allahumma soyyiban naafi’aa.

06/11/2013

Ikan + babi = Ikanabi?


Orang putih kata seeing is believing. Sekarang, anda percaya apa yang anda lihat? Kacukan ikan dan babi? Ikan dan babi? Serius?

Jika anda melihat gambar-gambar seperti ini, sila jangan cepat share dan sebarkan. Memang saya tahu anda memang gemar share kekuasaan dan ciptaan Tuhan, tapi kalau dah sampai memperdayakan orang, sila lah lupakan hasrat murni anda itu.

Percaya lah, ini adelah gambar yang telah di edit oleh hamba Tuhan yang sangat kreatif.

Suka saya maklumkan bahawa, haiwan yang berlainan spesis tidak mungkin berjaya disenyawakan. Salah satu syarat untuk mencapai kejayaan dalam persenyawaan adelah kedua-dua bilangan kromosom jantan dan betina mestilah sama (homologous) dan genetically related.

Bagi kes ikan dan babi, sudah terang lagi bersuluh, kedua-duanya berlainan spesis dan berlainan bilangan kromosom. Mana mungkin persenyawaan berlaku!

Namun begitu, ade jugak sesetengah kes di mana haiwan yang closely related yang berjaya disenyawakan. Antara yang popular adelah mule, liger dan tigon. Kalau kat Malaysia kacukan yang femes adelah selembu.

Di sini saya ingin tegaskan bahawa, kegagalan persenyawaan antara haiwan berlainan spesis juga adelah anugerah dan kuasa Tuhan yang Maha Kuasa. Betapa sebenarnya Tuhan juga ingin menjaga nasab (keturunan) di kalangan haiwan ciptaan Nya. Bukankah itu juga tanda kekuasaan Tuhan?

Ah. Bayangkan haiwan yang sememangnya bernafsu binatang saling mengawan tanpa mengira spesis dan persenyawaan berjaya? Oh, huru-hara lah dunia kita!

27/10/2013

The door of fitnah.

We let people know what’s on our thoughts.

We let people know what’s our everyday meal.

We let people know what’s our outfit for the day.

We let people know where we’re going, what we’re doing;

etc etc.

We opened the door of fitnah - by our own hands.


& the irony is I'm doing the first one, here, in this blog. Hehh.

21/10/2013

saya dan aurat

Dulu Ayah pernah cakap, pakai tudung ni sebenarnya susah.

Waktu itu saya tidak memberikan apa-apa respon.
Dalam hati saya,
apa yang susahnya, sarung saja lah tudung tu, tadaa dah siap.

Itu dulu.
Zaman sekolah menengah, zaman belasan tahun.
Fesyen tudung pun tak berapa develop pada waktu itu.

Kini.

Dengan seribu satu jenis tudung,
ditambah lagi dengan seribu satu fesyen tudung,
baru lah saya faham apa yang Ayah maksudkan waktu itu.

Pakai tudung tapi baju ketat.
Pakai tudung tapi tudung pendek.
Pakai tudung tapi tudung jarang.

dsb.

Bila balik kampung ada ramai saudara lelaki - kena pakai tudung.
Bila saudara lelaki datang ke rumah - kena pakai tudung.

Argh baru lah saya sedar pakai tudung ni memang susah pun.

Kadang saya fikir -
kan senang kalau boleh pakai tshirt lengan pendek,
kan senang kalau kaki bukan aurat - so boleh pakai selipar je,
kan senang kalau sepupu dan pakcik saudara tu mahram.

Tapi,
apa lah daya saya.
Saya hanya seorang hamba.
Hamba mesti kena patuh kepada perintah Tuannya.

Semoga saya terus kuat.
Biar susah di dunia,
jangan susah di akhirat.

10/10/2013

Bunga yang haram?

Bunga yang harom!

Economically, interest rate is usually denoted by r.

So, instead of saying r as interest rate,
most of the lecturers would say r as riba.

interest rate = r = riba

& it never failed to amuse me lol.

03/10/2013

Berkenaan laporan audit negara 2012

I am an average Malaysian

Mereka suruh kita bela ayam sendiri, tanam sayur sendiri, naik basikal, kurangkan penggunaan gula; tetapi mereka dengan senang hatinya berbelanja jutaan ringgit (yang asalnya dari segala tax yang kita bayar tu!) Kita di bawah ni lah yang bersusah payah selama ini, mereka bersenang-lenang di atas sana.

Saya ingat lagi masa yang Konsert Hari Belia Negara tu, ade sorang kawan saya di facebook tanpa segan silu menyatakan artis K-pop yang dijemput tu tidak ditanggung oleh kerajaan. Dalam hati saya, macam lah engkau tu setiausaha Perdana Menteri boleh tahu semua tu. Hah sekarang report dah keluar, sila lah baca sendiri dan renung-renungkan.

Jujurnya saya bukan lah penyokong kuat parti di sebelah kiri, tapi kalau dah macam ini gayanya, siapa yang boleh tahan?

Mereka kata kita negara Islam contoh, tapi kebocoran berlaku di sana sini. Bila fikir banyak kali memang sakit hati. Rasa teraniaya. Tapi biar lah. Pandai lah mereka menjawap di 'sana' nanti. Kita sebagai rakyat teruskan bekerja dengan jujur dan amanah.

the unpublished status

Malaysia oh Malaysia.

30/09/2013

Interview session

'Exploring the conceptual & practical dimensions of a 3 sector socioeconomic transformation model for Malaysia.'

To be honest I really can't get the real meaning of it, but during the interview session, one of the panel said the project is about waqaf. 

Waqaf? Deng!

That moment was mind-blowing (for me) but I nodded as if I knew it at the first place lol. Not sure whether the panels can detect my ignorance, heh. Ye lah. Tajuk siket punya panjang, rupanya pasal waqaf? Celah mana yang waqaf nya pun saya tak pasti. 

Welcome to economics - where the word you should see is hiding behind the longest sentence ever.

27/09/2013

Dalam hati ade Quran?

Dalam silibus ekonomi yang saya belajar sekarang, lecturer banyak mengaitkan ekonomi dan Islam. Atas sebab itu, selalu jugak lah lecturer mengeluarkan ayat-ayat Quran dan hadith Nabi dalam kelas.

Ape yang saya perhatikan, mesti ade je brothers yang sambung ayat Quran atau hadith tersebut, seolah-olah macam benda tu common knowledge pulak. Saya ni dah la bukan background ekonomi, sekolah agama pun sampai darjah enam je, memang terpinga-pinga lah ceritanya kan.

Sedangkan mereka-mereka ni, baru sebut sikit, sudah ade yang menyambung. Wah. Sangat kagum okey. Macam Quran tu dalam hati diorang je. Siap ade yang suggest ayat lain yang berkaitan dengan ayat yang lecturer sebut tu pun ade.

Dan mereka bukan lah Malaysian pun. Sila lah bersedih sobsss.

Saya dan kawan saya memang rasa rendah diri sangat sebab first, kitorang pun memang tak berapa celik ekonomi sangat dan yang keduanya, ayat Quran yang lecturer sebut tu pun kitorang tak familiar??? Argh teruk betul.

Tak tahu lah macam mana diorang belajar. Dah la selalu tanya soalan dalam kelas, lepas tu tau je ayat-ayat Quran ngan hadith. Hadoi laa. Betapa ketinggalan nya kami kalau nak dibandingkan dengan pelajar luar negara isk isk.

Dan kebanyakan yang pandai-pandai ni datang dari benua Afrika dan South Asia - yang mana kalau kita jumpa tepi-tepi jalan memang tak pandang ar kan. Tapi bila duduk dalam satu kelas baru tahu tahap kepandaian diorang ni.

Jadi sila lah jangan berlagak sangat bila nampak orang Pakistan atau Nigeria atau Sudan dsb. Entah-entah diorang ni lagi pandai dari kita. Kalau kat taman perumahan yang saya tinggal tu pun, mereka-mereka ni lah yang mengimarahkan surau, lebih dari orang Melayu tempatan. 

Nabi ade kata, takde bangsa yang superior ke atas bangsa lain; in fact at the end of the day nanti cuma taqwa je yang Allah pandang bukan warna kulit atau bangsa.

Kalau kita kat Malaysia ni pulak tak habis-habis nak memperjuangkan bangsa. Hihi suka hatilah korang nak berjuang ape pun harga minyak naik jugak lol tetiba pulak.

Oke begitulah sedikit perkongsian saya pada hari ini. Jujurnya ini adelah salah satu pengalaman yang mengagumkan bagi saya alhamdulillah. Sila lah menghayati Quran dengan lebih lagi ye wahai Syuhadaa dan sape-sape yang tengah membaca ni, sebab bacaan Quran tu lah nanti akan teman kita kat dalam kubur nanti.

Okethxbye.

16/09/2013

Hutang isi rumah naik 70% dalam tempoh enam tahun.

Hutang pelajaran.
Hutang kereta.
Hutang rumah.
Hutang kahwin. Kahwin pun hutang? Hmm.

Tapi orang berhutang termasuk asnaf yang lapan, bukan?

Boleh tak nak pergi kaunter zakat nak mintak bantuan untuk lunaskan hutang PTPTN?

Ahaks.

23/08/2013

pay some respect

Abandoned playground in Syria

The dead - need some respect, too.

Stop sharing photos of the deceased.

I know you do care about Palestine, Syria, and Egypt.

But.. by sharing their dead bodies?

Sorry, it won't work for me.

10/07/2013

of dating.


When men mix with women,
it is like mixing fire and wood.

Khalas.

01/06/2013

pasal blog.

Bukan mudah sebenarnya nak menulis ni.
Di umur begini, saya kira tidak cukup hanya 'sekadar' menulis.
Saya berazam untuk meningkatkan kualiti penulisan saya, walaupun cuma di blog picisan ni.
Tidak dinafikan saya sudah mula terpengaruh dengan tulisan daripada blog-blog lain.
Tu yang jadi ayat skema macam sekarang ni, heh.

Baru-baru ni saya dok meneliti tulisan lama.
Rasa kelakar bila baca tulisan lama.
Rasa macam, ya Allah ape benda laa yang aku merepek ni, ha macam tu la rasa dia.
Oleh sebab itu banyak juga tulisan lama yang dah kena delete.
Kalau tak delete, pastinya tulisan saya hampir mencecah angka tiga ratus.

Cumanya, dari tulisan lama tu saya boleh lihat macam mana saya yang dulu,
dengan saya yang sekarang.

Kalau korang pernah tulis diari mesti korang paham perasaan tu.
Walaupun in real life kita rasa kita tak pernah berubah,
tapi bila kita baca balik tulisan yang lama-lama,
baru kita perasan yang kita memang dah banyak berubah.

Atau paling tidak pun tengok gambar lama pun cukup lah.
Mesti korang akan rasa ade banyak perubahan, kan?

Itulah.
Sebenarnya kadang-kadang saya berkira-kira mahu tutup saja blog ni.
Stop blogging.
Atau pun tukar url lain, bagi orang tak tahu.

Perasaan tu macam ade terbahagi dua tau.
Satu; saya menulis memang nak orang baca.
Dua; saya taknak orang yang dikenali baca.
Tapi kalau orang yang dikenali tak baca blog ni,
blog ni takde pembaca pulak.

Heh. Entahlah. Nak tekan publish pun kena fikir seratus lima puluh juta kali, ahaks.

Tapi saya ni jenis orang yang mengambil berat tentang sentimental value.
Dan blog ni tinggi sentimental value nya. Yelah. Dari tahun 2009 kot.
Haha.
Maka nya saya akan terus menulis, hoyeahh.

:)

06/05/2013

"Tandakan bangsa anda di dalam borang ini."

Dalam subjek Sejarah SPM (tahun 2005) ade ditekankan tentang pembentukan negara bangsa. Menurut subjek Sejarah yang saya pelajari itu, Malaysia sedang berusaha ke arah pembentukan negara bangsa. Maksudnya, Malaysia mahukan bangsa-bangsa yang ade dalam negara ni (Melayu, Cina, India dll) bersatu dan berasimilasi supaya dapat membentuk satu bangsa bernama bangsa Malaysia.

Ironinya.

Sejak dari pembelajaran saya itu, sehingga kini saya tertanya-tanya, mengapa dalam usaha membentuk sebuah negara bangsa, kita perlu mengisi ruangan 'bangsa' dalam setiap borang di Malaysia. Mengapa? Saya masih tidak mendapat jawapannya hingga kini. Saya tidak nampak ape signifikan ruangan 'bangsa' dalam setiap borang di Malaysia. Jiwa saya meronta mengatakan Malaysia tidak akan dapat membentuk SATU bangsa Malaysia dengan cara begitu. Bagi saya ia tidak selari langsung dengan the so-called 1Malaysia.

Bagi saya ia jelas di situ yang kempen yang dibawa oleh pihak autoriti tidak selari dengan apa yang mereka lakukan. Saya menjadi lebih skeptikal apabila saya dengar sendiri dari mulut Perdana Menteri menyebut 'chinese tsunami' pada malam pengumuman keputusan pilihan raya. Saya rasa bagai ditikam terus ke jantung. Mungkin saya terlalu sensitif tapi 'chinese tsunami' sudah cukup untuk bikin orang marah. Saya juga marah walaupun saya bukan Cina. Kerana saya juga terlibat dalam tsunami tersebut, hah.

---

"I would rather choose an 'adil non muslim than a corrupted muslim."

Ade pihak mengatakan bangsa Cina cuba mempergunakan bangsa Melayu. Melayu sama Melayu bergaduh Cina tepuk tangan. Saya hampir terpedaya. Hampir. Apabila sentimen tersebut diulang-ulang, saya merasakan adekah saya telah membelakangkan Islam dengan menyokong calon non muslim? Adekah saya membelakangkan Islam? Saya mula keliru. Keliru. Betul atau tidak pendirian saya ni? Adekah saya ditipu oleh mereka berbangsa Cina? 

Nah. Lihat di sini dan nilaikan sendiri (tapi sila google translate sendiri, ya.)

Jangan kerana berlainan warna kulit (or should I say - warna parti?) anda katakan mereka bangsa yang tidak bersyukur.

Sekian luahan hati dari saya - SEORANG RAKYAT MALAYSIA.

23/04/2013

Orang yang saya sayang sangat to infinity and beyond.

Saya ade seorang Mama.

Mama saya seorang yang serba boleh.
Orang putih kata: you name it, she can do it.
Betul, tak tipu.
Memasak, menjahit, drive, mengaji, bertukang (itu feveret Mama saya tau), emm. Semua lah.
Tak cukup dengan itu, Mama saya seorang yang serba serbi tahu.

Mama saya seorang suri rumah.
Saya bangga Mama saya seorang suri rumah.
Dulu Ayah saya kerja jauh, jadi Mama seorang lah yang menjaga kami empat beradik.
Mama kata kerja suri rumah ni dari celik mata sampai lah pejam mata.
Rehat cuma waktu tidur je.

Saya sangat senang menangis.
Tapi Mama tidak.
Mama kata Mama kena kuat,
supaya anak-anak beliau pun kuat.
Tapi saya tetap senang menangis, hehe.

Mama kata kalau ade masalah,
anggap masalah tu macam air lalu.
Macam takde apape. Go with the flow.
Rileks. Tenang. Fikir penyelesaian,
dan selesaikan. Doa. Hati jadi tenang.

Mama saya hebat.
Ya. Saya tahu semua orang pun akan claim mama dia hebat.
Tapi saya tetap rasa Mama saya lagi hebat, hehe.

Satu hari nanti saya pun akan jadi mama jugak,
(kalau panjang umur dan ade jodoh lah)
Tapi, saya tak pasti sama ade saya boleh jadi sehebat Mama atau tidak.
Apa yang pasti, pada masa saya jadi mama nanti,
Mama kata Mama taknak jaga cucu, hehe.

Dan... saya konfhem hundred percent.
Ayah pun bangga ade isteri macam Mama,
Fewit! Ayah tersenyum sensorang la tu, hehe.

Selamat hari lahir yang ke empat puluh lima, Mama!

Sori la entri khas untuk Mama terlambat satu hari.
Semalam Along tido sepanjang hari. Jangan marah.
Semoga kita semua menjadi qurrata a'yun antara satu sama lain.
Semoga Mama dan Ayah sentiasa dalam keberkatan Allah selalu.

:)

09/04/2013

Mengisi masa lapang dengan menulis.

Nampaknya budak ni updet blog lagi. Heh.

Tadi masa dalam kelas Macroeconomics, aku sempat tangkap lecturer tu cakap lebih kurang macam ni:
Real wage in Malaysia is currently in decreasing rate. It doesn't keep up with the inflation rate. And output is keep increasing. The worst part is nobody realized this because people usually do not know what is real wage.
Salah seorang student menyampuk (he's not even a Malaysian), "So, firms in Malaysia are making a lot of profit then."

Lecturer aku jawap, "Yes exactly. That's why.." dan ia berakhir macam tu jek. Sama ade aku dah miss punch line atau memang lecturer aku sengaja pakai ayat tergantung, aku tak pasti. Hmm. Jujurnya aku belum cukup ilmu lagi nak komen atau elaborate pasal ape yang lecturer aku tu cakap. So kita save kat sini dulu nanti bila dah paham baru kita explain, oke?

---

Kemudian masuk pulak kelas Econometrics.

Hari ni rasa agak seronok masuk kelas Econometrics sebab aku jumpa balik benda yang aku belajar masa degree dulu! Iaitu benda yang aku belajar dalam kelas Biostatistik dengan Dr Ismail. Hah. Tak sangka aku akan belajar benda tu balik.

Dan alhamdulillah, akhirnya, dengan izin Allah, dalam kelas Econometrics ni aku faham dah ape yang aku pernah belajar time Biostat dulu. Oh ya. Aku baru je baca kat blog Ustaz Hasrizal yang kefahaman pun adelah rezeki daripada Allah. Sebab tu kita kena berusaha untuk mencari kefahaman, sebagaimana kita bersungguh-sungguh mencari rezeki untuk menyuap nasi ke mulut. Lebih-lebih lagi bab beragama.

Benda ni aku boleh kaitkan dengan benda aku belajar dalam kelas Foundation of Islamic Economics - iaitu pasal pengertian knowledge. Knowledge adelah the arrival of soul at the meaning of things. Haa tudiaa. Definisi tersebut diberi oleh Syed Naquib al Attas yang mana ia selalu disebut oleh lecturer aku dalam kelas FIE sampai aku pun dah hafal dah definisi tu.

Knowledge is the arrival of soul at the meaning of things.

Sebab tu kita sebagai umat Islam digalakkan mencari ilmu. Kalau nak berjaya di dunia perlukan ilmu. Kalau nak berjaya di akhirat pun perlukan ilmu. Kalau nak berjaya di dunia dan akhirat pun perlukan ilmu.

Oke tu je lah. Aku menulis ni pun untuk mengisi masa lapang. Orang baru habis periksa lah katakan. Hehe. Macam yang aku baca dalam novel hasil tulisan Sir Arthur Conan Doyle, dia gunakan masa lapang dia untuk menulis. Peh. Time aku baca ayat tu rasa macam kena perli pun ade.

Aku kalau ade masa lapang lagi banyak main game. Membaca cuma bila ade mood je. Menulis? Nasib baik ade blog so adelah menulis. Itu pun merepek tah ape benda. Kiranya menulis dalam blog picisan ni pun jadilah...

So that's all guys. Till later.

04/04/2013

Parlimen dah bubar. So bila nak mengundinya?

Semalam adik-adik saya menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap header twitter saya.

Nak muntah kata nya.

Dua-dua adik saya meminta saya menukar header lain.

Keh keh keh.

Kata demam pilihanraya.. First time mengundi kan. Mesti ar macam poyo siket.

Nak tukar kat fesbuk kang kontrobesi pulak, so tukar header kat twitter.

Lepas tu kecoh kan kat blog, haha.

Takde keje betul.

Haha.

Ni la header baru yang saya cakap tu:



27/03/2013

pantun empat kerat

Umur makin meningkat,
Mati kian mendekat,
Amalan mesti dipertingkat,
Supaya hidup berkat.


Kalau ikut tahun Masihi, saya ini dua puluh lima tahun sudah.

25/03/2013

"Anak Ayah semua dah habis sekolah dah," kata Mama.

Akhirnya adik bongsu saya dah pun selamat mengambil result SPM nya minggu lepas. Maka secara rasminya kitorang empat beradik dah habes sekolah. Yay! Haha.

Tapi perjuangan kitorang maseh belum selesai.

Yang bongsu sedang ber-foundation di UTP.
Yang namanya Yang sedang ber-diploma di UiTM Penang.
Yang nombor dua sedang ber-degree di UNISEL.
Yang sulung, ehem saya lah tu, sedang ber-master di UIA.

Semoga perjuangan kami akan membuahkan hasil lumayan untuk Mama dan Ayah;
baik di 'sini' mahupun di 'sana' nanti.

Insha Allah.

dulu vs sekarang

Opah Ayah kata dulu dia ambik upah kopek pisang untuk dibuat kerepek pisang,
seringgit satu besen .

Ditanya ape yang boleh dibeli dengan seringgit tu?

Katanya dulu harga beras cuma tiga puluh sen.
Mahal siket tiga puluh lima sen.

Tahun 1973.

FUUUUUUU sekarang tiga puluh sen dapat gula gula sebijik je.

11/03/2013

The best motivational quote. Ever.

Asy-Syarh 5-8

Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan (5)
Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan (6)
Maka apabila engkau selesai dari sesuatu urusan,
tetaplah bekerja keras untuk urusan yang lain (7)
DAN HANYA KEPADA TUHANMU LAH ENGKAU BERHARAP (8)

---

To me, these beautiful ayahs are enough to boost my motivation.

After difficulties comes ease. Allah says it twice.

& after we've finish doing one duty,
we've to struggle for the next duty.
We're encouraged to focus & give 100% commitment in every single thing we do.
One after another. Must do the best. Each time.

Last but not least, after all the difficulties,
after all the struggles,
Allah says we shall leave it to Him to do the rest.

Awh!

This is why I feel bersyukur sangat being a Muslim, alhamdulillah.
The fact that I have ALLAH to rely on,
gives me a feeling that I can't describe through words.

05/03/2013

master lah sangat

Salam 'alaykum.

Diam tak diam dah dekat dua bulan aku kat bumi Gombak ni wehh. Haha. Belum la dua bulan lagi tapi dari Januari ke Mac kurang lebih dua bulan lah, kan.

Hari ni buat pertama kali nya aku pakai beg CPS (Centre for Postgraduate Studies) pegi kelas. Oleh kerana beg itu agak besar dan menonjol so soalan paling feymes hari ni adelah, Oh sis ni student master yeh? Lalu aku pun menjawap, iyee cik adik saya ni student master. Kemudian dalam hati aku menyambung, nama je master tapi tak tahu apapee pun. Perkara ini dipersetujui oleh Fara, yang sama-sama ngan aku amek subjek pre-requisite sem ni.

Sebagai seorang graduan Sains Ternakan yang kini menyambung pengajian dalam bidang EKONOMI, sedikit sebanyak keupayaan aku 'tercabar'. Bayangkan sebelum ni dari zaman sekolah sampai lah kat UPM aku dah cukup selesa dengan ilmu biologi, tetiba pegi masuk bidang ekonomi. Hah kau. Macam rusa masuk kampung. Ceh dan dan keluar peribahasa.

Beza memang berbeza. Kalau dulu dok kaji anatomi fisiologi mitosis meiosis blablabla semua tu, sekarang ni asyik keluar graf je manjang. Supply and demand curve. Indifference curve. Budget line. Aggregate demand. Aggregate supply. Market. Consumer. Worldview. Conventional vs Islamic Perspective. GDP NEP dan tah ape benda lagi takkan nak list kan semua kan, nanti macam gempak je lebih, heh. Tapi basically tu la benda-benda baru yang aku kena belajar.

Dan yang menariknya, ekonomi sebenarnya a studies of human behavior. Dan welfare jugak. Masa mula-mula dengar lecturer cakap gitu terus teringat subjek Animal Welfare, hehe. So sekarang dipendekkan cerita aku mengkaji manusia lah pulak. Walau macam mana pun aku maseh dalam proses adaptation terhadap buku teks yang ade sebab buku teks ekonomi tak se-best buku teks biologi. Asyik-asyik tulisan. Asyik-asyik graf. Lepas tu asal baca buku ekonomi nampak huruf zzzzz jek, sobss.

Banyak lagi yang aku boleh share kan sebenarnya tapi cukup dulu sampai sini.

28/02/2013

Unemployment rate in Malaysia. & salary of fresh Malaysian graduates.

I am now doing one of my assignments. It is basically about salary of fresh Malaysian graduates. So I've to find at least four articles that tell the factor affecting the Malaysian graduates' salary.

And I've come across to abundant of articles, which makes me a bit off from the track since now I'm updating my blog so that is out off track!

Okay.

From a recent Macroeconomics class, Malaysia unemployment rate is relatively low compared to other countries - including European countries and etc. The current unemployment rate is somewhere about 3 - 4 % if I'm not mistaken. To be honest, economically it is considered as a low rate.

However, from that 3-4% of unemployed, almost 30% of them are persons with tertiary education. It is a quite big number, isn't it? And sadly I was among that percentage. Sigh.

Why they're not employed? (according to a survey conducted by jobstreet.com)
1. Bad attitude
2. Lack of English communication skill

I don't think I have bad attitude. And I believe my English communication skill is not that bad. But why am I still unemployed? Tell me why??

I think because I always not 100% ready during interview. No one else to blame but myself, heh.

To be honest, I actually feel a bit disappointed reading articles related to unemployment, salary and all that. I really know how depressing it is - being unemployed. On the other side of the coin, I secretly worried about the ikhtilat problem. I need money; and to earn money I've to work. And usually in a working environment, mixing with opposite gender is unavoidable. In animal husbandry especially, it is obviously a male-dominated sector. Is it okay to work in a mixing gender environment? idk. tbh, I don't feel good about it.

And I really pray to God I can avoid such environment. Yea. Maybe that's why I couldn't get any suitable job yet? <- lol ini ayat penyedap hati. :P

Allah knows best. 

23/02/2013

Pusingan 180 darjah.

Di bawah ini adelah tulisan yang bertarikh 3 April 2012;
yang mana ketika itu saya maseh bekerja kat kedai dobi.
Takde keje kan post benda yang dah lama tules.
Anyway, it is still relevant so.. yeah.
It's my blog anyway so it's up to me la nak post ape kan wahaha ayat berlagak.

---

Pagi tadi, saya telah di-brainwash-kan oleh Puan Mama. Kata beliau, lebih baik saya sambung belajar. Terkejut juge saya kerana Puan Mama begitu bersungguh-sungguh mengusulkan proposal nya itu. Takde angin, takde ribut, tiba-tiba mencadangkan saya sambung belajar. Hmm.

Hampir setahun dah sebenarnya saya hidup tanpa komitmen lain. Tambahan pula kerja sekarang ni memang memaksa saya hanya duduk dalam kepompong kedai sahaja. Dua belas jam pulak tu. Memang padan lah Puan Mama risau pasal saya. Risau otak saya tak berkembang.

Kome tu cerdik, bukan tak cerdik. Ambek je bidang apape. Mesti boleh punya!

Itu lah ayat yang selalu Puan Mama ulang-ulang pada adik saya ketika beliau mencari-cari hala tuju setelah habes Diploma tempoh hari. Kini ayat keramat itu dilontarkan kepada saya pulak. Saya hanya mampu diam dan menelan setiap butir katanya. Tapi bukan telan sahaja, kata-katanya telah saya hadam dan meresap ke dalam salur darah ibarat vilus-vilus yang menyerap nutrien daripada makanan.

Oh!

Ini lah kuasa seorang ibu. Kuasa memujuk [walaupun tegas!]. Sejurus selepas Puan Mama menghabeskan pembentangan proposal nya dan melangkah keluar rumah untuk ke pasar, saya serta merta menaip U-*-*. Jen jeng jenggg.

Klik pada post-grad.

Scroll

Scroll

Scroll

Saya membulatkan hati, menyatukan tekad.





Saya mahu melakukan benda yang saya paling mahir - belajar!
Saya mahu melakukannya kerana Allah. Belajar juge satu ibadah, bukan?
Satu do'a saya - semoga Allah permudahkan!

---

Tulisan tamat.
Keh keh keh boleh pulak nak rahsia lagi u mana. Belah la woii - bisik korang dalam hati.
:P

22/02/2013

gambar orang yang baru je lepas menikah

Sebenarnya kan blog,
saya rasa segan la nak tengok gambar orang yang baru menikah.

Gambar yang dia bergambar reramai dengan sedare mara,
sahabat handai tu tak kesah sangat.

Tapi gambar yang pengantin laki ngan pengantin pempuan nya aje tu.
Ohoi! Malu I nak tengok.
Memang la dah halal ape semua kan...

Tapi..
selalunya..
posing dia..
agak..
daring gittew..

Hmm..

Tapi Cik Syuhadaa,
Tak kesah la kan diorang dah halal pun ape nak kesahnya.
Lantak la nak posing cemana pun, dah selamat menikah dah.

Ish tapi bila pikir balik segan lah.
Tak tau la kan.
Pada pendapat saya gambar 'macam tu' adelah eksklusif tau.
Untuk tatapan kami berdua aje.
Tanak tunjuk kat orang.
Malu.

Dan saya tak fikir saya berani untuk ber-posing se-daring itu di depan fotografer?
A big no.
In fact, saya tak fikir untuk ambil fotografer luar kalau ditakdirkan saya berkahwin.
Adik-adik saya tu hape gunanya? lulz.

Itu pendapat saya lah.
Pendapat orang lain mestilah lain.
Tak kesah pun.
Pada orang lain benda tu adelah oke,
so oke takpe carry on.
Cuma maaf lah,
orang-orang begini memang saya hide dari facebook.
Maklumlah, mata dan hati saya ni bukan baik sangat.

Amboihh saya ni suka betul komplen ape orang buat kan?
Agak-agak tak berkenan je komplen kat blog.
Agak-agak tak suka je tulis kat blog.
Adekah ini motip utama blog ini?
Untuk komplen orang?
Hehh.

Ah belasah je lah.

Amacam sopan dak pakai kata ganti diri 'saya'. Keh keh keh.

18/02/2013

Jalan-jalan di Pekan Gombak

For the first time evah,
aku pegi pusing-pusing Gombak.

Actually aku sendiri tak berapa sure whether yang aku pegi adelah Gombak atau ape.

Yang first tu aku tuju Sri Gombak.
Aku pusing-pusing kat situ.
Banyak kedai makan wehh kat Sri Gombak tuu.
Ala-ala Bangi gittew.
Cakap je nak makan ape. Semua ade.

KFC.
Ayam Penyet.
Iceroom.
Secret Recipe.
Chatime.
Pizzahut.
Kedai Mamak NZ Curry House pun ade.
dan kedai-kedai makan lain.
Seriyes banyak.

Tapi aku bukan nak cari kedai makan,
aku nak cari kedai dobi.
So pusing lagi dan lagi.

Entah macam mana boleh tembus sampai Balai Polis Gombak.

Time tu aku dah start malas nak pusing dah.
So aku u-turn, dan ikut signboard ke UIA.
Dalam kepala aku bayangkan jalan ni jalan yang stret ke UIA tu. Jalan yang tak lalu sebelah highway.

Dan memang betul tekaan aku.

Tup-tup aku nampak Kedai Dobi al-Huda, tapi dia kat belah bawah ramp yang aku lalu.
So aku u-turn balik.
Tara! Alhamdulillah jumpa gaks kedai dobi nya.
Bayar RM10 (RM2.50/kg sobsss mahal kan?) dan aku terus cau.

Besok aku akan keluar lagi, pegi amek baju pulak.

Begitulah perjalanan ku pada hari ini.

Kereta ya robbi punya lah banyak.
Motor lagi lah. Memang banyak gilos.
Lagi bizi dari Pekan Serdang!
Seram aku dibuatnya.

Oke lah. Sampai sini je dulu.
Dah masuk waktu Isya'.

Wasalam.

14/02/2013

Kewujudan iman dalam diri seorang Muslim.

Aku.
Sebagai seorang Islam.
Kena bersyukur atas nikmat Islam.
Kena bersyukur atas nikmat iman.

---

Sebenarnya kan, kita orang Islam ni beruntung sebab seteruk-teruk amalan kita, kita takkan sampai tahap fedap dengan kehidupan dan amek keputusan untuk bunuh diri.

Yep. Bunuh diri.

Aku selalu rasa takut bila cakap pasal bunuh diri.
Bukan takut la. Rasa macam mana yeh tak reti nak explain.
Macam satu perasaan kurang senang. Kesian. Tertanya-tanya kenapa? Kenapa?

Dan pada pendapat aku,
satu-satu nya perkara yang 'menahan' diri kita yang Muslim ni daripada bunuh diri macam tu je,
adelah dengan sebab ade nya iman.

Betul tak aku cakap?
Sebab kita ade IMAN.

Walaupun sikit.
Walaupun lebih nipis daripada kulit bawang.
Iman yang nipis tu lah yang menghalang kita Muslim senang-senang je nak bunuh diri.

Betapa besarnya nikmat iman tu kan.

Dan satu lagi, kita sebagai Muslim,
kita tahu yang kalau seseorang tu bunuh diri,
takkan cium bau syurga.

Takkan cium bau syurga.
Bau syurga.
Bau. Syurga.

Bayangkan,
bau syurga pun tak boleh cium,
apetah lagi nak masuk??

Huwaa. Takutnyaa.

---

Beruntungnya kita sebagai Muslim sebab kita percaya pada Allah.

Kalau buat salah boleh buat solat taubat dua rakaat.
Lepas tu nanges la banyak-banyak.
Mintak maap dengan orang yang kita dah buat salah kalau melibatkan orang lain.

Kalau kita buat dosa lagi,
kita boleh solat taubat dua rakaat lagi.
Nanges-nanges lagi.

Buat dosa lagi,
solat taubat lagi.
Dah la dua rakaat jek.
Lima menet jek.
Allah sayang betul kat kita.
:')

Kalau kita frust pulak,
kita tahu yang Allah akan tolong kita.
Allah akan bantu kita.

Kalau tak dapat hari ni,
kita dapat ape yang kita nak tu esok.

Kalau tak dapat ape yang kita nak,
kita tau dah Allah akan bagi yang lebih lebih baik untuk kita.

Best kan jadi orang Islam?

Mari lah bersama-sama kita mantopkan iman kita.
Biasa lah iman ade turun naik,
yang penting JANGAN hilangkan iman tu.

Berusaha berusaha.
Jangan lah berputus asa.
Kerana Allah bersamamuuuu.

Ceh tetiba pulak lagu Maher Zain.

Oke tu jek.
Jaga iman anda.

(pesanan kepada diri sendiri jugak ni.)

Opps.. sebelum tu.
Aku rasa kita kena ajak non muslim revert ke Islam balik.
Kena bagitahu betapa best nya Islam supaya bila diorang frust diorang takyah nak terjun bangunan or shopping complex or whatever.

Tapi kan.
Seriyes tak reti cane nak dakwah kat non muslim.

Hmm..

30/01/2013

Tiga jam di English Placement Test

Semalam exam English Placement Test. Fuhh. Soalan dia boleh tahan ar. Tricky questions. Hopefully I'll get at least BAND 6. Pheww.

So.. Masa dalam exam tu. Aku tengok budak-budak (well not really budak sebenarnya sebab semuanya dah tua kot, at least umor 23 tahun so takde la budak sangat kan?) ni tak paham bahasa langsung. Pengawas exam cakap dah, please sit at your place, dont open the question paper, dont write anything blablabla, tapi, haihh. Ade lagi yang dok belek question paper sebelum exam start. Ade lagi yang dok jalan-jalan tukar tempat. Ade yang dok menulis nama kat answer sheet. Haihh. Memang patot pun pengawas exam semalam jadi garang sebab semua nya tak paham bahasa.

After three hours, time's up. So once again pengawas exam cakap please sit at your place, dont make any noise blablabla semua. Adeeee jugak yang tak paham bahasa bangun dari tempat duduk nak keluar dewan. Mane boleh keluar dewan lagi masa tu sebab pengawas exam tengah kutip semua answer sheet. Hadoi la diorang ni. Sabor je laa.

Lepas tu, yang lagi bestnya, ade pulak yang tak siap lagi jawap exam. Sebok lagi menanda kertas OMR. Masa tu pengawas exam tu bagi can lagi. A few minutes after, pengawas exam yang sama lalu kat sebelah dia, tengok dia dok menulis karangan pulak. Memang dah takde peluang kedua, pengawas exam tu terus amek kertas dia. Lepas tu dia dok biseng-biseng ngan member belakang dia ngan bahasa yang aku tak boleh nak detect bahasa ape.

Macam tu la. Perangai orang ni macam-macam.

BTW. Untuk part reading semalam keluar pasal preventive medicine, global warming, schizophrenia dan stem cells. Untuk part writing, first question keluar bar chart pasal percentage comparison between government school student and private school student. Second question pasal opinion on cara-cara menangani remaja bermasalah; adekah oke kalau ia di kontrol dengan cara fizikal.

Result nya Jumaat ni boleh tahu. *pengsan*

29/01/2013

Oh, bulan!


23:04 pm

- SE T700

27/01/2013

officially a postgraduate student


So.. I've registered as a postgrad student in IIUM.

Fighting!

10/01/2013

Adik bongsu saya dah masuk universiti dah.

Dan yang paling spesyel adelah, universiti dia lagi dekat dari dia punya sekolah dulu. Tak sampai 5 menet boleh sampai UTP. Kalau nak ke sekolah mau dekat 15 menet gak la, dengan traffic light nya lagi dah berapa. Cuma kali ni dia masuk asrama lah. Kena la belajar berdikari.

Sekarang kat rumah tinggal kitorang berempat, tapi malam karang budak dari Penang akan balik so kiranya kurang sorang, tambah sorang.

Berbekalkan 4A result trial, adik aku amazingly boleh dapat UTP. Lepas tu dia rasa rendah diri sebab budak lain dapat lagi banyak A berbanding dirinya, cewah ayat.

So kitorang tadi memang dok bagi kata-kata semangat kat dia. Aku kata kat dia, bila dah masuk U ni kamu akan mula dari zero. Tak kira la ape result SPM kamu, bila dah kat U semua akan start kat level 0 balik. So jangan rendah diri.

Belasah aje lah labuuu.

Hmm nampaknya lepas ni dah takde orang aku nak usik. Selalu aku dok usik dia suka mesej 'kawan', hahaha lepas tu dia tak mengaku. Hehehe abih la kalau adik aku baca ni gerenti dia marah haha ingat Alogg takut ar tu belah la woi.

Heh. 

09/01/2013

lelaki soleh.

Bagi orang perempuan yang bercita-cita untuk menutup aurat tetapi susah nak buat susah nak ikut perintah Allah. Maka carilah ubatnya dengan mengahwini lelaki yang soleh.
Orang sekarang ni suka sangat quote ustaz mane-mane, kemudian share. Perempuan semua suka la baca ayat-ayat macam ni. Memang la, sape taknak kahwin ngan lelaki soleh kan.

Tapi.

Come on. Nak berubah, betulkan solat. Betulkan bacaan. Solat awal waktu. Inshaallah rasa nak menutup aurat tu akan datang sendiri. Kemudian, banyakkan join majlis ilmu.

Takpayah la nak tunggu lelaki solehnyaaa. Kalau mati dulu sebelum kahwin acaner? Ni semua alasan jee. 

Pada saya, gadis-gadis di luar sana akan jadikan ayat ustaz ni (yang entah di mana pangkal, di mana hujungnya) sebagai alasan untuk melambatkan proses berubah. Dan terus berangan kahwin ngan lelaki soleh. Pffft.

Orang putih kata, the first step to live your dream is to WAKE UP.

Ngerti lo? Sekian.

06/01/2013

To Kill A Mockingbird

Akhirnya! Habes jugak aku baca novel femes ames Harper Lee yang bertajuk To Kill A Mockingbird nih, huahaha. Tahniah tahniah. Agak lame jugak aku nak menghabeskan novel tersebut sebab terlampau banyak distraction seperti game, game, dan game. :P

Oke.

Cerita ni mengisahkan pasal kehidupan seorang budak pempuan yang bernama Jean Louise Finch, atau nama panggilannya - Scout - masa dia kecik. Scout tinggal ngan abang dan ayahnya. Dan makciknya jugak dan seorang maid yang berkulit gelap, atau senang cakap negro la. Scout ngan abang dia ni ade sorang lagi kawan yang namanya Dill. Diorang bertiga ni la selalu main sama-sama.

Aku baru tahu sebenarnya novel ni pernah kena banned kat US sebab kononnya bersifat rasis, kalau kat Malaysia novel yang ade masalah berkaitan dengan rasis adelah Interlok. Ini mungkin sebab memang watak-watak dalam cerita ni memang digambarkan sebagai sejenis masyarakat yang suka merendah-rendahkan mereka yang negro ni. In fact sampai sekarang pun ade lagi orang-orang macam ni. Pada aku walaupun ceritanya digambarkan pada tahun 60-an, tapi ia tetap relevan sampai sekarang.

Masa aku baca novel ni, adeee je benda yang Scout ngan abang dia ni buat. Biasalah budak kecik. Best la baca adventure budak-budak ni. Dalam cerita ni ade dua plot twist, yang memang aku tak sangka. Masa baca tu rasa macam nak jerit aaa tidakkk tapi over pulak kan baca novel nak jerit-jerit pulak. lol. Walaupun ending dia macam tiba-tiba aje, tapi seriyes aku secara automatik lepas habis baca, terus bukak balik muka surat pertama balik. Huwaa lepas tu baru la faham first chapter tu sebab ending dengan first chapter adelah berkesinambungan. Ini bertepatan lah dengan ulasan yang diberikan Minneapolis Tribune -

The reader will find an immense satisfaction... and a desire, on finishing it, to start again on page one.

Wahaha puji melambung kau. :P Tapi aku mengaku la, ade masa-masa aku rasa ngantuk baca buku ni. Biasa la. Baca buku mata ngantuk. Tapi kalau main game, segar bugar jek. Haha.

01/01/2013

new start

So.. perasaan maseh lagi zero nervous, 100 persen rilek-rilek. I'm pretty sure on that very registration day I'll start to terharu and menangis and all that. lol that is so me. Masuk U pun nak nanges. Tapi tak tahu la pulak kalau hati aku kental pulak kan. Harap-harap kental laa. Dah nak masuk DUA PULUH LIMA TAHUN kottt.. Takkan nak nanges lagik.

Haha. Oke.

Aku dapat offer letter pada 14 Disember yang lepas. A week after baru aku hantar acceptance letter.

Macam tak  percaya pulak aku nak sambung master. Kalau diikutkan, plan aku memang sejurus selepas habes praktikal (April 2011), aku nak cari kerja. Namun begitu rezeki tidak berpihak pada diriku sebab hampir 50 application (termasuk kerja yang luar bidang) yang aku buat semuanya tidak berjaya. Sobss sedihhh.

Oh ya. Pasal plan tadi. Biasa memang aku jawap soalan "Ape plan lepas grad?" dengan jawapan - aku nak kerja dulu, 2013 baru sambung belajar kalau nak belajar. Dan sekarang ape yang aku selalu cakap tu Allah yang Maha Mendengar dah makbulkan walaupun part yang aku nak kerja tu aku tak dapat peluang untuk merealisasikannya.

So bila dah dapat offer ni, aku berazam nak buat yang lebih baik daripada degree hari tu. Dan. Aku nak entertain parents aku lebih baik masa graduation day kat UIA nanti. Sampai hari ni aku rasa ralat sebab masa aku grad degree itu hari, aku tak meraikan parents aku. Heh. Sungguh teruk ini anak. Isk.

Oke. Sampai sini dulu. Daa.

another 365 days

Dah 2013 dah!! Maknanya aku dah semakin tua!!! Huhu. Perlu ke tanda seru bebanyak? Perlu!!! Sebab tahun ni umur aku meningkat ke 25 tahun!! Oke cukup dengan tanda seru yang banyak itu. Kalau ikut kata Ayah, umur bukan meningkat tapi berkurang. T____T

Macam biasa lah kan. Masuk tahun baru, mesti ramai yang buat review siket pasal tahun lepas. Aku pun tak terkecuali.

Tahun 2012 menyaksikan aku mula bekerja. Tapi cuma di kedai dobi dan tadika saje lah. Kemudian ade laa tolong Puan Mama ambik tempahan bahulu, cheese tart, kek, dan cupcake. So kalau ikutkan total income dari semua kerja yang aku buat adelah lebih kurang RM3000. Dari RM3000 tu, RM1000 aku dah habiskan bayar PTPTN, baki RM2000 tu aku tak pasti ape yang aku dah belanja. Kebanyakan perbelanjaan aku adelah ke arah perbelanjaan mengenyangkan perut, topap aku dan adik-adik aku (in fact adik-adik aku lagi banyak topap dari aku) dan buku-buku fiksyen heheh.

Satu untungnya kerja biasa-biasa ni, aku maseh punya masa untuk ke kelas-kelas agama. Paling baru, kelas terjemahan al-Quran. Yang paling best pasal kelas tu adelah aku dapat belajar bahasa Arab semula. Hehe. Kelas yang awal-awal senang lah, cuma refresh fe'el mudhari', fe'el madhi, dan fe'el amar. Merasa la jugak 'belajar' kat UTP sebab kelasnya dibuat kat UTP. Dan classmate aku termasuk lah Puan Mama dan Encik Ayah. :)

Cumanya satu perkara yang aku takut adelah aku tak dapat mengaplikasikan ape yang aku belajar tu kat kehidupan seharian. Sobss. Kadang-kadang dengar jee lebih, tapi buatnya idak! Sobss lagi. Takpe takpe maseh ade masa nak memperbaiki diri. Usaha usaha. Nabi kata kalau kat tangan kita ade sebutir benih, semaikan aje walaupun kita tahu besok hari kiamat. Maknanya, selagi ade kesempatan, selagi nyawa belum sampai ke halkum, kita kena berusaha untuk memperbaiki diri. Yeahh!

Okee cukup sampai sini dulu. Teruskan perjuangan kalian, semoga Allah memberkati, ameen!