27/10/2013

The door of fitnah.

We let people know what’s on our thoughts.

We let people know what’s our everyday meal.

We let people know what’s our outfit for the day.

We let people know where we’re going, what we’re doing;

etc etc.

We opened the door of fitnah - by our own hands.


& the irony is I'm doing the first one, here, in this blog. Hehh.

21/10/2013

saya dan aurat

Dulu Ayah pernah cakap, pakai tudung ni sebenarnya susah.

Waktu itu saya tidak memberikan apa-apa respon.
Dalam hati saya,
apa yang susahnya, sarung saja lah tudung tu, tadaa dah siap.

Itu dulu.
Zaman sekolah menengah, zaman belasan tahun.
Fesyen tudung pun tak berapa develop pada waktu itu.

Kini.

Dengan seribu satu jenis tudung,
ditambah lagi dengan seribu satu fesyen tudung,
baru lah saya faham apa yang Ayah maksudkan waktu itu.

Pakai tudung tapi baju ketat.
Pakai tudung tapi tudung pendek.
Pakai tudung tapi tudung jarang.

dsb.

Bila balik kampung ada ramai saudara lelaki - kena pakai tudung.
Bila saudara lelaki datang ke rumah - kena pakai tudung.

Argh baru lah saya sedar pakai tudung ni memang susah pun.

Kadang saya fikir -
kan senang kalau boleh pakai tshirt lengan pendek,
kan senang kalau kaki bukan aurat - so boleh pakai selipar je,
kan senang kalau sepupu dan pakcik saudara tu mahram.

Tapi,
apa lah daya saya.
Saya hanya seorang hamba.
Hamba mesti kena patuh kepada perintah Tuannya.

Semoga saya terus kuat.
Biar susah di dunia,
jangan susah di akhirat.

10/10/2013

Bunga yang haram?

Bunga yang harom!

Economically, interest rate is usually denoted by r.

So, instead of saying r as interest rate,
most of the lecturers would say r as riba.

interest rate = r = riba

& it never failed to amuse me lol.

03/10/2013

Berkenaan laporan audit negara 2012

I am an average Malaysian

Mereka suruh kita bela ayam sendiri, tanam sayur sendiri, naik basikal, kurangkan penggunaan gula; tetapi mereka dengan senang hatinya berbelanja jutaan ringgit (yang asalnya dari segala tax yang kita bayar tu!) Kita di bawah ni lah yang bersusah payah selama ini, mereka bersenang-lenang di atas sana.

Saya ingat lagi masa yang Konsert Hari Belia Negara tu, ade sorang kawan saya di facebook tanpa segan silu menyatakan artis K-pop yang dijemput tu tidak ditanggung oleh kerajaan. Dalam hati saya, macam lah engkau tu setiausaha Perdana Menteri boleh tahu semua tu. Hah sekarang report dah keluar, sila lah baca sendiri dan renung-renungkan.

Jujurnya saya bukan lah penyokong kuat parti di sebelah kiri, tapi kalau dah macam ini gayanya, siapa yang boleh tahan?

Mereka kata kita negara Islam contoh, tapi kebocoran berlaku di sana sini. Bila fikir banyak kali memang sakit hati. Rasa teraniaya. Tapi biar lah. Pandai lah mereka menjawap di 'sana' nanti. Kita sebagai rakyat teruskan bekerja dengan jujur dan amanah.

the unpublished status

Malaysia oh Malaysia.