28/02/2014

sembelih ayam sendiri?


Personally, saya tidak faham kenapa Astro Awani buat poll macam ni, seolah-olah macam nak provoke orang pulak.

Secondly, 51.79% daripada responden mengatakan mereka tidak yakin. Jadi anda beli ayam di mana? Atau adekah anda sembelih ayam sendiri?

Third, katakan pada diri jangan cepat melatah kerana kita tidak tahu berapa ramai responden yang mengambil bahagian. Mungkin hanya 100 seorang? Mungkin lebih, mungkin kurang. Sample size yang sangat kecil jika hendak dibandingkan dengan total population seramai 28 milion. So the result may actually be insignificant.

Last but not least, terpulang kepada anda mahu yakin atau tidak. Saya secara peribadi masih percaya pada proses penyembelihan yang ade. Mungkin yang buat ramai yang tidak yakin adelah kerana kurangnya pendedahan tentang proses penyembelihan ayam dan penguatkuasaan yang lemah. Dari segi SOP kita memang cemerlang, tapi bila masuk bab enforcement, kita masih di belakang.

Sekian.

25/02/2014

mencari ilmu

Saya baru lepas baca:
Saat Engkau Bujang
Anti Hadith: Loceng Amaran kepada Ummah Pengabai Ilmu.

Saya mahu tulis sedikit pasal mencari ilmu. Tiga orang yang saya kagum bab-bab mencari ilmu ni tidak lain tidak bukan adelah Mama dan Ayah saya sendiri, dan Ustaz Hasrizal.

Walaupun Mama dan Ayah tidak berpeluang melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, mereka sangat menitikberatkan soal menuntut ilmu. Jika tidak, mana mungkin saya belajar sehingga ke peringkat sarjana kalau bukan dari sokongan Mama dan Ayah.

Mama selalu cakap saya ni untung. Muda-muda lagi sudah pandai mengaji. Sudah ade masa pergi ke kelas-kelas agama. Belum ade komitmen lain; i.e. suami dan anak, jadi Mama kata saya boleh fokus pada hal-hal ibadah dan mencari ilmu (walaupun sebenarnya kebanyakan masa saya dibazirkan dengan game!). Walaupun Mama tidak berpeluang melanjutkan pelajaran, Mama sentiasa pastikan anak-anaknya tidak keciciran ilmu. Mama kata kalau diberi peluang, Mama pun mahu melanjutkan pelajaran. :')

Ayah, sama seperti Mama, tidak mahu anak-anaknya keciciran ilmu. Ade sahaja video yang Ayah mahu kami tonton dan hadam. Paling saya tidak lupa, Ayah kata belajar bukan untuk exam tapi untuk faham. Kalau ade malaikat datang tanya nak ape, jawap nak jadi pandai, hehe. Itu cerita zaman kecil dulu lah, tapi bila dah besar ni baru nampak sebenarnya mesej utama adelah kepentingan menuntut ilmu itu sendiri. Adakalanya saya jadi segan sendiri sebab Ayah yang tiada ijazah pun lebih kritis pemikirannya daripada saya.

Ustaz Hasrizal, saya kenal beliau dari blognya. Tulisan pertamanya yang saya baca adelah 'Adam-adam' Sebelum Adam, itu pun setelah Ayah print keseluruhan artikel dan komen-komen yang ade. Setelah itu, saya tidak pernah tinggal membaca blog beliau. Saya rasa sangat kerdil dengan beliau kerana kegigihan beliau mencari ilmu ibarat langit dengan bumi jika dibandingkan dengan saya yang jauh lebih muda. Hendak meninggalkan komen pada blognya juga saya segan kerana merasakan saya cetek ilmu dan tidak layak.

Mereka ini inspirasi saya untuk mencari ilmu.

Harus diingat, ilmu bukanlah sesuatu yang kita boleh simpan sendiri. Ia adelah sesuatu yang perlu dipraktikkan dan disampaikan. Tuntut ilmu, hadam dan fahamkan betul-betul, kemudian amalkan dan sampaikan kepada orang lain. Jadi, usaha kita tidak sepatutnya terhenti setelah ilmu berjaya diperoleh, namun ia perlu diteruskan dengan mengamalkan dan menyampaikannya kepada orang lain.

Fuh. Berusahalah wahai diri!

17/02/2014

satu ubat menyembuh ribuan penyakit

Baca dulu: Doktor yang sudah bosan menjadi doktor bertauliah.

Kasihan bukan?
Saya sendiri, secara personal, agak skeptikal dengan produk kesihatan so-called mujarab ni.
Sebagai pelajar sains pada am nya, ia menuntut saya mencari penjelasan dari segi saintifik dalam segala hal.

Pada saya, kalau betul lah produk tu mujarab, kenapa doktor tak jual saja produk tu di klinik dan hospital?
Oleh sebab itu, saya memang tidak berminat nak beli produk sebegini.
Kalau ade orang jual memang maaf lah, I'm not interested.

Bagaimana semua ni boleh berlaku?
Kenapa pihak berwajib tidak mengawal penjualan produk kesihatan sebegini?
Atau ia sudah out of control?

Sehinggakan akhirnya saya mencipta teori saya sendiri;
doktor jual ubat diorang, agen jual produk kesihatan diorang.
Doktor jangan kacau agen, dan agen jangan kacau doktor.
Jaga periuk nasi masing-masing.

Secara asasnya, itulah yang menggerakkan ekonomi.
Demand and supply; equals to market.
Kata si kapitalis, it is all about surviving and profit maximization!
Mujurlah rupanya masih ade doktor yang risau tentang perkara ini.

Tapi tidak salah mencuba, bukan?
- bisik si hati kecil.
Pilihan di tangan anda.

---

Dulu pernah ade seorang kakak ni jual air mineral yang dibacakan 30 juzuk. Mujur lah saya memang tiada cash pada waktu itu, jadi mudah lah saya hendak menolak. Ikut logik akal saya, lebih baik saya ambil air masak di rumah, saya baca sendiri 30 juzuk. Macam itu lebih berkesan sebab itu adelah atas hasil usaha kita sendiri. Bukankah Allah lagi suka tengok usaha kita? Kenapa kita nak beli air yang entah dibaca oleh siapa?

Pernah juga seorang kawan jual minyak wangi yang dibacakan 30 juzuk, kalau nak disapukan pada muka perlu berselawat tiga kali. Katanya, ia akan menjadikan kita cantik. Ikut logik akal saya, sebagai seorang perempuan yang memang menjadi senjata fitnah shaitonirrojim, perlu ke ditambah keserian wajah dengan minyak wangi tersebut? Hmm..

Ah. Terbanyak pulak. Sekian.

berkompromi pun biarlah bertempat

Kata orang, rules are made to be broken.
But when it comes to safety, should we still break the rules?

Memang lah, setiap hari kita makan hati dengan kerajaan.
Tapi tak bermakna setiap undang-undang yang kerajaan buat kita kena bantah, kena langgar.

Ade sebab kenapa pakai helmet kena pakai talinya.
Ade sebab kenapa nak masuk simpang kena bagi signal.
Ade sebab kenapa kita tak boleh memotong barisan.

Tapi orang kita ni degil.

Ade helmet, main sarung saja. Talinya dibiar berterbangan.
Ade signal, tak nak bagi. Main masuk saja sesuka hati.
Orang beratur panjang-panjang, dia sesuka hati memotong barisan.

Kami empat beradik tidak pernah diajar menyusahkan orang;
terutama dalam hal-hal jalanraya.

Kutuk kerajaan memang kutuk,
tapi kalau bab keselamatan, kita ikut.

Semalam, helmet bergolek di tengah jalan.
Rupanya ade yang pakai helmet tak lock talinya.
Kereta depan dah brek bagai nak rak.
Mujur adik sempat mengelak.

Saya memang tak faham kenapa orang ambil ringan pasal helmet.
Dekat je, sekejap je, tak payah pakai helmet.
Kalau dah eksiden kepala bersepai,
siapa nak kutip?

Tolonglah jangan degil dalam hal-hal keselamatan jalanraya.
Anda mampu mengubahnya.

13/02/2014

ke-lelaki-an

Saya baru lepas tengok gambar kahwin seorang kenalan di facebook.

Andai ditakdirkan saya bertemu jodoh dan melangsungkan perkahwinan dalam kehidupan ini,
pada hari kenduri nanti,
saya akan memilih pakaian serba putih.

Bukan pink. Bukan kuning. Bukan biru.
Baju pengantin warna pink adelah sangat pelik, oke.
Saya tidak mahu si dia dicabul kelelakian nya dengan warna-warna begitu.

Haha. da fish did I just write?