31/05/2014

Melayu dan babi bagaikan minyak dengan air.

Ade orang kata:

Rasa takut nak lalu sebelah Cadbury,
terasa macam ade babi kat situ.

Ini respon saya:

28/05/2014

takdapat lah nak skor 5A

Untuk dapat A saya kena skor 85% dan ke atas.
50% adelah daripada coursework, 50% lagi dari final exam.

Kalau kat UPM dulu,
ratio nya antara coursework dan final exam adelah 60-40.
So possibilities untuk turn the table tu ade.

Tapi kat sini..
alahai..

Tapi (lagi) saya ade terfikir,
penat-penat aje belajar bersungguh-sungguh,
skor A bagai,
dan kemudian ilmu tu dilupakan macam tu aje.

Sebab tu Ayah pesan,
belajar bukan hanya untuk periksa.
Belajar untuk dapatkan ilmu.

Anyway.
Syuhadaa, fighting!

16/05/2014

anti-smartphone

Telefon cap ayam. Eh cap lebah. :P

My SE T100 finally shut off forever and now I am using my dad's 'emergency phone'.
It is a China-brand phone and tersangat lah cikainya. Been using it for weeks, I guess.
So my roommate saw the phone, and asked:
"Are you anti-smartphone or something?"

lol
I'm not anti-smartphone.
I just can't afford to buy one.
Bak kata pepatah Melayu: ukur baju di badan sendiri.
Takde duit buat cara takde duit kweng kweng kweng.

15/05/2014

budak hingusan kini tidak relevan

So a best friend of mine, Dhaniah, add saya dalam group SKAUK batch 1995-2000.
Sangat kelakar oke bila baca post budak-budak ni kat group tu.
Macam-macam cerita keluar.
Macam-macam gambar keluar.

Kalau tengok kan, zaman kitorang dulu,
sekolah rendah, kitorang sangat sangat hingusan.
Tudung senget. Senyum nampak gigi.
Comot, tapi masih comel. (perasan)

Beza dengan budak sekarang.
sekolah rendah, tapi bergaya macam orang dewasa.

Zaman berubah, ye dak?

05/05/2014

Kasih Ayah

Hari Rabu, kelas biasanya habis pukul 9 lebih.
Letih, lapar, dan penat.
Malam tu saya dan roommate, bercadang hendak makan Mekdi di Taman Melati.
Lalu kami menuju ke bus stop berhampiran.

Bas masih belum muncul.
Kami rancak berbual.
Berbual tentang lecturer yang suka habiskan kelas lambat. 

Kemudian, datang lah seorang tua;
rambutnya putih,
bercermin mata,
dan bertubuh kecil.
Datangnya dia dengan sebuah beg sorong bersaiz kecil.

Dialah orangnya yang kami bualkan tadi.

Professor, tunggu bas?
Bagi saya itu adelah scene paling rare.
Kerana saya tidak pernah lagi melihat mana-mana lecturer saya menaiki public transport,
lebih-lebih lagi bas.

Bas RapidKL akhirnya muncul.
Prof menyorong begnya, dan masuk ke dalam perut bas.

Kami turun di Taman Melati, begitu jugak Prof tadi.
Dia menyorong begnya.
Di usia begitu, kepala yang sudah memutih;
Prof masih gigih bersusah payah keluar mencurahkan ilmu.

Sedangkan kami yang secara relatifnya lebih muda pun kepenatan dan lenguh-lenguh kaki,
lagikan Prof yang lebih berusia.

Ah, sebenarnya, the main point is -
he reminds me of Ayah,
bersusah payah mencari rezeki untuk kami satu famili. :)
Mujur malam itu saya bersama roommate,
jika tidak, sudah pasti 'hujan' turun.



ps: Prof tu orang Pakistan. Prof Malaysia mana ade naik bassss

03/05/2014

Kasih Ibu

Sedang saya duduk menunggu tren, datang seorang aunty membawa beg sorong dan beg di tangan.

A: Balik mana, dik?
S: Batu Gajah. *senyum*
A: Oh. Aunty mau balik Taiping.
S: Oh.. Selalu ke aunty datang KL?
A: Selalu. Anak keleja sini itu pasai aunty selalu datang sini.

Datang pula seorang makcik, anak, dan cucunya. Saya kira umur mereka pasti baya-baya Opah dan Mama. Mereka bersalaman. Lalu si anak dan cucu pergi meninggalkan makcik tadi.

S: Acik balik mana?
M: Ipoh. Adik?
S: Oh. Saya balik Batu Gajah.
[Kemudian kami bercerita tentang susah payah membeli tiket, maklum lah, cuti Hari Pekerja. Masing-masing ambil kesempatan untuk pulang ke kampung.]
S: Acik selalu ke turun KL?
A: Selalu la jugak. Sebulan 3 kali.

---

Terbalik bukan? Kalau dulu, anak jenguk mak di kampung. Sekarang ni, mak yang turun ke menjenguk anak. Kasih mak ni memang kasih tanpa syarat. Sanggup mereka turun menggendong beg, menempuh perjalanan selama beberapa jam, demi anak yang tersayang.

Semoga walau macam mana bizinya saya kelak, saya akan ade masa balik ke syurga dunia saya.