21/06/2014

Shattered?

At the end of the day, you will be shattered into pieces if you depend on another human.
No point of crying for that.
Pick up the pieces and let God lead the way.
It is okay to be on the wrong way as long as you do turn back and find the right path.

16/06/2014

Air dicincang takkan putus

Kalau dulu Mama yang hantar kami ke sekolah setiap pagi.
Hari ni, adik-adik semua pergi ke kelas sendiri-sendiri,
dengan kenderaan masing-masing.

Dah besar dah korang kan.
:')

03/06/2014

rahsia sentiasa muda

Mama kata:
Orang tua dah tentu akan mati,
orang muda bila-bila masa je akan mati.

Dan saya ade terbaca:
We all get older,
or we just die young.

amar ma'ruf nahi munkar

Rasa sedih sebab tak kuat nak halang mak andam membonggol-untakan pengantin.

In fact, selalu rasa sedih sebab tak mampu mencegah munkar di depan mata.
Mampu doa aje.
Lemah betul iman.

Dan perasan tak,
semua tu Nabi salallahu alayhi wassalam dah mention dalam hadith.

Nabi macam tau tau aje kan.
Of course lah Nabi tau,
sebab Allah subhanahu wa ta'ala yang bagitahu.

02/06/2014

saya dan tren

Hari ini dalam sejarah:
saya tertinggal tren.

Setelah hampir 7 tahun menjadi pelanggan tetap KTMB,
hari ini tren pergi meninggalkan saya.

Cis. Terbakar duit saya sebanyak 24 ringgit.

Semasa di LRT KL Sentral pula,
saya merasa sangat berbaloi untuk menunggu selama kurang daripada 2 minit.
Kerana tren sebelum nya adelah sangat pack dengan manusia,
dan tren yang selepasnya adelah sangat tidak pack.
Sesungguhnya saya mengambil keputusan yang bijak untuk bersabar selama 2 minit.

Tiba di Stesen LRT Gombak,
bas rapidKL tak muncul-muncul.
Dekat setengah jam juga menunggu.
Masuk sahaja ke dalam perut bas,
saya duduk di port baik punya,
lalu lentokkan kepala dan pejamkan mata.

Syukur lah saya tiba di kampus in one piece.

Tiba di kampus, hujan masih tidak henti.
Saya ambil keputusan untuk menahan teksi untuk ke Mahallah, hehe.
Taknak berhujan lah kononnya.

Saya naik teksi bersama seorang sister,
dan akhirnya dia yang membayar tambang teksi kami sebanyak 3 ringgit.
Bermakna, saya naik teksi percuma. :)

- diari seorang pengguna public transport

01/06/2014

Kenapa saya masih menulis?

I started blogging since May 2009.
My first blog was mamimonster.blogspot.com
I wrote a lot about my uni life, Animal Science related to be exact.

Once graduated, on 2011,
I started to express my personal opinion.
Reminding myself and etc.

I used to write a hell long post.
Only after my brother said he doesn't really read long paragraph,
I changed my style of writings.

I made my sentence shorter.
Only write important things rather than beautifying it too much.
I wrote in lines. & I love to write in three lines.

I scrolled onto my blog posts.
What have I write after all these years?
Does it bring benefits or harm?

I'm not so sure.
But one thing for sure,
I witnessed how I see life around me.

Whenever I saw something;
I'll blog about it.
I'll blog my own opinion on it.

Now I wonder, is it okay to do that?
Because most of the times,
it appeared like I'm complaining what others are doing.

But I continue to blog anyway.