27/07/2014

Nota Ramadhan 1435

Malam ini malam 29 Ramadhan.
Seperti tahun-tahun sebelum ni,
saya diberikan rezeki untuk berterawih.

Kalau orang lain,
ade yang sibuk dengan kerja,
sibuk dengan anak,
dan macam-macam lagi.

Cumanya,
entahkan tahun depan ade lagi rezekinya.
Boleh jadi saya sibuk.
Boleh jadi saya sakit.
Boleh jadi juga saya mati (???).

Semoga kita beroleh keampunan,
dan kembali kepada fitrah.

:)

10/07/2014

Palestin 18SG

Jika saya buka page Aman Palestin sekarang,
hampir pasti puasa saya akan terbatal kerana muntah.

Rakyat Malaysia ni bagus, prihatin dengan ape yang menimpa rakyat Gaza.
Tapi.. kalau dah gambar nya tahap 18SG..
Hmm..

Pada saya ia agak ironi.
Menyebarkan mesej kemanusiaan melalui gambar-gambar 18SG?
Maaf, anda-anda yang post gambar sebegitu sudah saya hide.

Schadenfreude.

Memang orang kita ni nak kena ade gambar 18SG ke baru ade kesedaran?
Bagi nombor akaun je tak boleh?
Atau pun up kan statistik berapa yang terkorban hari ini.
Atau pun up kan gambar mereka yang masih survive.

Mereka yang sudah terkorban memang dah tak boleh nak buat ape dah.
Dah ke syurga dah gamaknya.
Tunjukkan rakyat Palestin yang masih berjuang.

Kita ni nak tolong yang hidup, bukan yang dah mati.