23/08/2014

blog

Masa aku kecik-kecik dulu, aku pernah berangan untuk ade superpower boleh masuk dalam badan orang, tanpa take over perlakuan orang tu. Sebab aku kadang-kadang teringin nak tahu sudut pandang orang lain tentang sesuatu benda. Aku bayangkan macam dalam satu badan ada dua roh, aku boleh tahu fikiran dia tapi aku tak take over pemikiran dia, macam tu lah kiranya.

Sekarang aku pun dah dewasa, and somehow aku dah ada superpower tu sebenarnya. Aku boleh tahu cara pemikiran orang lain tanpa perlu aku masuk dalam badan dia pun. Baca je blog. So, salah satu sebab kenapa aku suka baca blog orang adelah: aku dapat baca fikiran orang. Orang tu dapat cerita pasal ape-ape aje yang ade dalam kepala otak dia - tanpa aku mencelah.

Berbeza dengan bersembang secara empat mata, aku mungkin akan mencelah dan membantutkan si orang yang nak bercerita (tapi sebenarnya in real life aku lebih banyak mengambil watak sebagai pendengar).

Sebab tu aku suka baca blog. Orang tu boleh cerita ape aje. Kalau aku suka, aku teruskan membaca; kalau aku tak suka, aku akan klik pangkah. Banyak jugak genre blog yang ada kat Malaysia ni. Kebanyakan yang aku suka baca adalah pasal orang-orang biasa macam aku yang struggle untuk hidup. Kalau jenis anak dato punya blog, atau blog pasal tutti frutti; maaf aku malas nak baca. Sebab semua tu tak relevan dengan hidup aku.

Aku suka baca pasal how people struggle in their daily life. How people see the society. Atau personal ideology. Dalam blog aku jumpa macam-macam jenis orang yang adakalanya ideologi diorang memang jauh beza daripada aku, tapi aku baca jugak. Pasal ia membuka mata. Dan minda? Haha poyo betul buka minda terus. But at least, aku dapat tahu yang manusia ni punya cara fikir yang pelbagai. 

Oke lah bye. Aku nak pegi sambung baca blog yang aku baru jumpa.