21/09/2014

cari manusia tersembunyi


Ah. Aku ni memang rendah rupanya.

18/09/2014

mitos ayam suntikan penyebab kanser yang tidak berkesudahan

I believe in moderation.
Nothing is gonna harm you if you consume in a moderate amount.
Simple. Takde maknanya makan ayam suntik dapat kanser.

Ayam suntik is true. Suntik vaksin. Bukan antibiotik as some people claimed.
Setiap ayam yang disuntik akan ade withdrawal period -
which means those ayam will not be slaughtered until the withdrawal period is over.
Withdrawal period after suntikan will ensure none of the vaccine residual left in ayam.

And worry not, each ladang ayam has its own
certified vet doctor and animal science expert.
Certified.

Anyhoo, the key point here -
you should consume your food moderately.
Makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang.

Oke? Masih tidak percaya? Terpulang.

Setiap benda di dunia ni,
kalau kita makan secara berlebihan,
akan mendatangkan penyakit.

Maka beringatlah ketika makan.
Ayam tu tak bersalah.
Yang salah kita yang makan ni.

11/09/2014

nota sem last #002

Satu. Kelas Shariah Oriented Public Policy - Dr Mustafa Mohamad. He is actually one of my favourite lecturers. Kelas dia tak macam kelas tapi dah macam tazkirah. Setiap kelas mesti ade cerita yang dia nak share.

Dua. One thing yang dia share semalam adelah: cuba bangun setengah jam awal sebelum Subuh. Bahagikan setengah jam kepada dua bahagian - 15 minit baca quran dan 15 minit lagi buat solat sunat dua rakaat dan solat witr. Mintak kat Allah maghfirah, hidayah, dan syurga Nya. Doa untuk ibubapa. Buat macam tu at least dua kali seminggu and you’ll see the difference. :)

Tiga. He explained why we must ask for His maghfirah (forgiveness). The reason is to make ourselves become humble towards others. Once we realized we ourselves have a lot of sins, we will not look down upon others and automatically become a humble person, inshaallah.

Empat. Oke ini cerita lain. I am waiting for my Research Paper to be approved by head of department and deputy dean. Please, pray for me. May Allah keep you in His blessings and help you guys in everything you do today. :)

Done. Gonna have breakfast with roommate. Gotta go bye.

10/09/2014

tentang manusia dan kehidupan.

You can say whatever you want about me, I won’t say a word.
Yes, I am offended.
But I won’t do the same thing to you because I simply don’t care.

You have the right to speak and I have the right to remain silent.
Diam bukan bererti kalah.

That is how life works.
People come and go.
They will judge, and they will speak according to their logic.
You can’t stop them.

So, be good to everyone but don’t get attached to anyone.
Yeah.

09/09/2014

nota sem last #001

Satu. Saya dapat kelas Ustaz Zaharuddin!! Part introduction tu macam tazkirah pun ade, tapi oke lah kan. Ade jugak orang nak bagi peringatan.

Dua. Belajar bukan hanya untuk skor. Tapi untuk dapat kan ilmu dan faham (ini Ayah pun selalu pesan). Bukan sekadar faham, tapi mesti boleh sampaikan kat orang lain jugak.

Tiga. Kami diwajibkan menghafal surah al-Baqarah ayat 276-280. Baiklah ustaz akan diusahakan. Assignment agak berat tapi tu semua boleh beres punya inshaallah no problem at all. Semangat ni semangat.

Empat. Bulan sangat cantik malam ni. Serius cantik.

Lima. Nak membaca pasal Why broadband is slower in Malaysia dan Vaksin: Suntikan Tanpa Was-was. Membaca ni bukan hobi, tapi ia adalah satu keperluan. Maka bacalah dengan nama Tuhanmu!