28/10/2014

Bahaya dunia maya.

Sekarang ni hampir kesemuanya boleh disalah tafsir.
Dengan adanya screen capture, atau print screen,
apa yang kita tulis di media sosial mungkin akan membawa musibah.

Benda ni macam dah out of control pulak.
Whatsapp, facebook, twitter, dah macam satu bencana.
Kalau lah kita ambil seminit dua untuk reconsider whether to share or not to share,
mungkin dunia lebih aman. Mungkin.

Orang hanya akan nampak apa yang dia nampak.
Hanya dengar benda yang dia nak dengar.
Memandangkan kita ni rambut saja sama hitam tapi hati lain-lain;
so tak mustahil la saya nampak benda tu putih, orang lain nampak benda tu hitam.

Hmm.

24/10/2014

Telur goreng tak jadi.

Aku sempat berbual dengan makcik cleaner kat Plaza Tol Gopeng masa aku berhenti untuk solat Asar tadi. Katanya, pada umur 60an semacam dia sepatutnya duduk di rumah - berehat dan memperbanyakkan ibadah. Tetapi demi menyara tujuh anaknya, dikuatkan juga kaki berjalan ke plaza tol itu setiap hari.

"Tengahari tadi makcik ingat nak masak, tapi tengok-tengok telur dah habis. Tak jadi nak masak."

Ah sudah. Makcik ni bukak cerita sedih pulak.
Aku masih ingat dia memandang ke luar tingkap sambil menyebut, “entah lah, dik…”

Aku memang pantang siket bila dengar cerita-cerita macam ni, mula la empangan nak pecah. Kata-kata semangat yang aku susun dalam hati memang tak terluah pasal aku dah tak mampu nak cakap apa. Kalau aku cakap jugak silap-silap aku yang hujan lebih padahal makcik tu masih tenang.

Aku cuma mampu bersalaman dan memeluknya sebelum pergi.

Sedih. Di kala kita mengejar kemajuan dan kemodenan, ada lagi yang hidup susah siang dan malam untuk mencari sesuap nasi.

Memang lah ada juga terfikir, Najib tahu tak rakyat dia hidup susah ni? Tapi sebelum bercakap tentang peranan kerajaan, kita sebagai sesama rakyat pun ada tanggungjawab untuk menjaga kebajikan satu sama lain, kan? Itu buat aku lagi sedih - aku langsung tak mampu menolong apa-apa pada mereka yang hidup susah ni.

Dah tahu tapi tak boleh nak tolong. Rasa sangat kerdil.

Makcik, kuatkan semangat kerana balasannya syurga. Semoga anak-anak makcik appreciate pengorbanan makcik. Inshaallah.

15/10/2014

Sedikit pasal make-up

Aku ni anak tunggal perempuan, adik-adik semua lelaki.
Adik-adik aku serius sangat kecoh, baru pakai moisturizer siket -
udah bising satu rumah kata aku pakai make-up.
Tu yang aku jadi malas nak pakai make-up ni.

Ni aku baru lepas tengok tutorial make-up.
Memang tidak dinafikan pempuan tu cantik banget.
Tapi tu lah. Aku tengah musykil ni.
Macam mana dia dapat kerajinan untuk memakai segala mak nenek tu?

Concealer, foundation, blusher, BB cream, lipstick.
Eye shadow je dah dua tiga warna.
Lepas tu nak pakai eye liner lagi.
Nak bagi semua kemas dan sekata lagi.

Kalau aku lah, memang dah surrender awal-awal.

11/10/2014

Rasa kemenangan

Kenapa kita suka sangat nak menang?
Kalau masuk pertandingan memanglah nak menang, kan.
Yang aku cuba perkatakan di sini adalah bangsa yang bila bercakap pun nak menang je.

Kenapa?
Memang fitrah manusia ni Tuhan kata suka berdebat; suka berbantah-bantah.
Maka tidak hairan lah wujudnya manusia yang nak menang aje ni.

Mungkin kita kena belajar untuk lebih rileks dan cool.
Tenang saja dalam perbualan tanpa ada rasa mahu menang.

Yea.
Rileks dan cool.
Macam tu lah.

07/10/2014

Siket pasal kaya

Letih kalau kekayaan dan happyness dikira pada berapa banyak gaji, berapa luas tanah, berapa besar rumah, blablab.

Melihatkan proses pembahagian tanah yang sangat rumit (barangkali juga dirumitkan sesetengah pihak) aku kira aku lebih rela hidup tanpa harta menambun.

Benar, gaji besar sedikit sebanyak akan menyenangkan hidup. Tapi perbuatan saling membanding antara satu dengan yang lain adalah sangat tidak menyenangkan. Ia meletihkan minda.

Hentikan membanding siapa kaya, siapa senang.
Bantu lah aku menjadi hamba yang bersyukur, boleh?

01/10/2014

why am i here at the first place?

A few things to ponder.

Why am I on twitter?
Why am I on facebook?
Why am I here at the first place?

Is it necessary to like things on facebook, or to favourite tweets on twitter?
I really need some time off from facebook and twitter like seriously.

Oh God I've wasted a lot of time.
Wonder how am I gonna stand before You on the Day of Judgement.

So yeah from now on, I must restrain myself from social networks!
Yeah let's do this for your own sake.
It's for your own sake, syuhadaa!




ps: Exemption given to blog and tumblr, hehe.