31/12/2015

Sempena 366 hari yang akan datang

Tahun berganti tahun, saya masih lagi di sini dengan fikiran yang kosong tentang masa hadapan.

Adakalanya saya mula bersikap pesimis terhadap ketentuan Tuhan; namun, syukur masih ada sisi-sisi putih dalam diri, saya tetap cuba menjadi seorang yang optimis. Syuhada bermaksud pejuang; maka, mana mungkin seorang pejuang itu mengalah.

Satu sahaja permohonan saya wahai Tuhan yang Maha Kaya, semoga saya sudah boleh beli baju raya dengan hasil titik peluh saya sendiri pada hari raya yang akan datang.

Sekian dahulu harapan saya. Mohon perkenan dari Mu.

29/12/2015

Setiap kali

mendengar Aku yang Asing, perkara-perkara yang terlintas di fikiran adalah
 bilik PG3.11b yang tidak dipasang lampu
 tingkap yang terbuka luas
 langit malam
 bulan dan bintang
dan saya terbaring di atas katil menjadi saksi keindahan malam.

Perasaan? Ada sedikit sebak.

27/12/2015

Cakap-cakap

1. Suami orang dan perempuan bujang dot dot dot; dan jangan selalu tayang kebaikan suami, nanti ada gadis bujang yang berkenan! Nampaknya ramai juga yang pandang serong pada perempuan bujang ni ya? Tapi betul juga, berwaspada itu perlu.

2. Time raya krismas ni baru nampak sikit orang kaji pasal agama. Time raya aidilfitri semua kaji pasal baju raya, langsir raya, jualan raya, mercun das. - Pipiyapong.

3. Yus JAMBU dalam kenangan:


4. Benar, ijazah yang terbaik adalah dari jalanan; tetapi itu tidak bermakna kita boleh memperkecilkan ijazah dari menara gading!

5. Penjual burger part-time naik Vios, pembeli burger makan gaji full-time naik Kancil. My response: Tak baik cakap macam tu. Kancil ke, Vios ke, kita mana nak tahu susah payah suka duka dia. Bayangkan orang tu penat-penat kerja makan gaji, kita senang-senang je nak perkecilkan usaha dia.

24/12/2015

Hey!

1. I'm such a "Hey look at the moon!" person. :)

2. 23/12/2015 05:53, surau Mahallah; tidur bertemankan bunyi kipas berpusing. But I'm not really tidur pun actually.

3. Masih ada hal-hal research yang menanti untuk diselesaikan. Saat-saat begini sudah tentu saya paling rindukan bilik PG3.11b. (Update: dah submit, yeay!)

4. 23/12/2015 19:42, KL Sentral; ORANG RAMAI GILE TAHU TAK. Sempena cuti maulud nabi dan hari krismas, tu pasal la ramai.

5. Eh? Maulud Nabi dan Krismas? Dua-dua hari jadi Nabi, kan?

6. Jauh di sudut hati, ada juga berharap bertemu jodoh di kedai buku, ala-ala drama gitu, haha! So far, masih belum ketemu :p

7. Kaki sakit ni woi bila entah hendak beli kasut baru. Kasihan kakiku, menapak jauh-jauh pakai kasut lusuh je.

19/12/2015

Till jannah

Hampeh. Mereput ko kateeee. But hey, I love her. 

.

Everything is not going as planned
















This is the time when I feel so low so incompetent so pathetic so helpless so sad

But hey all of these shall pass

So yeah!

15/12/2015

Emak

15/12/15 16:46

Saya sedang mendengar Mak dan Mak Long (kakak kepada Ayah) bersembang tentang pengalaman menjaga orang tua masing-masing. Berbeza keluarga, isunya sama sahaja.

Cerita-cerita macam ni kau takkan dengar dekat drama Melayu.

14/12/2015

Sentap

1. Saya sebenarnya tidak berkenan langsung dengan stail dakwah sentap. Apa orang kata tu, tarbiyah sentap? Rasanya lagi keras hati adalah!

2. Saya juga tidak faham dengan ayat, "Dia ni bagus dah, cuma tak pakai tudung je tu yang kurang siket." Saya kini sedang mendidik diri untuk tidak cepat menjadi hakim. Siapa tahu dia memang sedang struggle untuk pakai tudung? Siapa tahu tiap-tiap malam dia merintih memohon dikuatkan untuk memakai tudung?

3. Terbaca artikel bertajuk, 'Tujuh anak muda ini sanggup berhenti kerja semata-mata untuk travel keliling dunia.' Dan respon terbaik, bagi saya, adalah: Orang yang dapat 2.6 bilion pun tak mahu berhenti kerja!

4. Entahlah. Saya tidak gemarlah perangai suka-suka mahu memasukkan orang ke dalam group WhatsApp ni. Sekarang saya nak leave pun sudah serba-salah. Hmm.

5. Sebenarnya ada je group yang saya sudah leave, haha! Tinggal yang satu itu saya rasa macam hmm nak leave ke tidak nak leave ke tidak hmm fikir fikir---

6. Kalau bab-bab berhijrah ni, saya paling rasa terharu dengan perubahan Mizz Nina dan Fynn Jamal. Kalau orang in real life, saya kira saya cukup terharu dengan perubahan roommate saya, Dekna. Malam tadi saya mimpikan dia, moga-moga dia sihat hendaknya.

7. Mende mu merepek dekat group WhatsApp tu sampai beratus-ratus mesej.

8. Undang-undang saya: Saya tidak bercakap dengan kamu in real life, jadi perkara yang sama juga saya amalkan di virtual world.

13/12/2015

Heaven on Earth

Ini adalah laporan bagi hari Sabtu 12 Disember 2015.

Saya dan adik-adik sedang mabuk main Saidina, Monopoly, dan Vocable. Paling baru, sejak Khamis yang lalu, kami mula mabuk main UNO pula.

Pada hari ini sesi permainan bermula selepas solat maghrib. Saya menang dua kali, yay! Fyi, saya ialah orang yang sentiasa menang, err maksud saya, menang-gung kekalahan. Isk.

Entah berapa game kami main. Sedar-sedar sudah jauh malam. Si Mickey, Kecik, dan Cindy pun sudah kelaparan padahal mereka sudah pun makan sebelum itu. Keliru juga saya, kami ni bela kucing atau raksasa?

Tamat permainan, saya ke dapur untuk menyediakan ayam rebus untuk kucing. Adik saya meminta saya membuat mi segera. Dapur kedua dinyalakan, empat bungkus Cintan berperisa kari saya masukkan ke dalam air yang hampir mendidih. Cabai potong dan daun bawang juga dimasukkan.

Selesai makan, adik saya membasuh pinggan mangkuk (yes!) dan saya pula menyapu dan mengelap dapur. Tidak lupa juga membasuh pakaian; senang, esok tinggal dibilas sahaja. Selesai sudah semua perkara. Saya lihat jam, sudah pukul dua belas setengah pagi.

Dalam diam, saya ucapkan syukur kepada Tuhan.

08/12/2015

04/12/2015

Kepada Syuhada Hari Esok,

Dalam hidup ni, tak kira apa pun yang terjadi, sila lah berbuat baik.

03/12/2015

#relationshipgoals


Ish Noh Hujan dan Mizz Nina ni apasal lah comel sangat??!!

02/12/2015

Bikin ribut

Saya ni bukan jenis simpan nombor telefon member, lebih-lebih lagi member yang berlawanan jantina.

Saya juga bukan jenis yang pertama bertanya khabar. Member-member rapat memang sudah sedia maklum tentang perkara ini. "Engkau ni kalau bukan aku yang call, sampai kesudah la tak dengar khabar berita," begitulah bebelan mereka.

Itu member rapat. Member yang tak rapat memang assalamualaikum dunia goodbye lah jawabnya.

Jadi, dengan adanya aplikasi WhatsApp, ditambah pula saya ini jenis yang setia pada satu nombor ini sahaja sejak umur 15 tahun hingga kini, adalah juga member-member lama yang cuba-cuba bertanya khabar.

Kadang-kadang tak senang duduk juga bila ada member-lama-tak-jumpa ni tiba-tiba muncul di skrin telefon.

Bukan apa, mereka gemar sungguh bertanyakan tentang nasi minyak.



Mungkin saya patut buka restoran nasi minyak supaya hajat member-member tertunai.

30/11/2015

Terakhir sebelum Disember muncul

1. Sungguh, mati itu pasti. Muda atau tua, lelaki atau perempuan, kaya atau miskin; pendek kata semua, semua akan mati. Resah juga memikirkan hal kubur memandangkan amalan yang tidak seberapa.

2. Gebu dan Cindy sudah melahirkan anak minggu lalu. Empat ekor. Empat ekor. Mati seekor. Mati seekor. Dan hari ini mati seekor lagi. Gebu tinggal dua anak, Cindy pula tiga.

3. 'Kerana engkau sudah berproboskis dan bermata kompaun'.

4. Seperti yang saya katakan dalam ulasan untuk Republik Kutu, saya rasa seperti mahu bercinta dengan seorang penulis. Orang kata kalau bercinta dengan penulis kita akan kekal hidup---hidup dalam tulisan :)

Sumber: anonimouspoet

5. Saya hargai setiap gambar yang saya ambil, biarpun hanya dari henset murahan.

6. Perasaan bercampur-baur timbul apabila mak saya serba-salah untuk menjawab persoalan "Anak yang ini umur berapa?" ketika berkunjung ke kenduri kahwin tempoh hari. Alahai, anak Mama ni jodohnya lambatlah. Harap bersabar, ya?

7. Berkenaan perkara (6), saya tanpa segan-silu menjawab, "dua puluh tujuh", ditambah dengan senyuman paling manis. Mendengar jawapan saya, makcik yang bertanya itu segera mendoakan saya agar cepat ditemukan jodoh. Amin.

21/11/2015

.

Cold as ice, but in the right hands she melts.

19/11/2015

Jubah

1. Soalan: Kenapa warna jubah semua terang-terang?

2. Nampaknya kebanyakan blog dalam Blog List saya sudah tidak aktif lagi. Semoga mereka semuanya hidup aman damai dan selamat.

3. Tulis dan tulis tanpa jemu, tanpa pembaca, melainkan diri sendiri.

4. Saya seorang yang minimalis.

5. Me @ me: who's going to love you like me?

6. Maggi yang paling sedap adalah maggi-yang-orang-buat-kita-mintak-siket!

7. Ini jubah convo atau abaya?

16/11/2015

Awkwarddd

1. Dalam kamus hidup saya, 'cousins' is another word for 'awkward'.

2. Beauty sudah hilang hampir sebulan, Si Tommy pula hilang semasa kami ke Pulau Pinang minggu lepas.

3. Bila fikir pasal nak beranak, berat badan naik, etc etc, mesti rasa macam, oke bai kahwin boleh tunggu dulu k

4. Orang yang proofread research paper saya ni masih menyepi tiada khabar berita.

5. Saya persetankan semua kata-kata, "Makan la lebih siket kamu tu takkan gemuknya." Saya rendah, menghampiri usia 30an, dan masih tiada orang berkenan; jadi adalah perlu untuk saya peduli soal pemakanan.

6. Tapi, on top of that, sebab utama saya kawal pemakanan adalah untuk diri sendiri. Saya sayang diri saya. Saya tidak mahu badan saya menjadi penghalang untuk saya melakukan sesuatu, for e.g. solat.

7. Soal berkenan atau tidak berkenan, itu kau punya pasal. I love being me.

14/11/2015

Kesimpulan dari cuti-cuti di Penang

1. Sebelum makan di mana-mana, sila check dulu operating hours. Kalau tidak, kepayahan meredah kesesakan akan diakhiri dengan kekecewaan kerana kedai tutup!

2. Kalau berkereta, mohon bawa bersabar. Orang Penang bawa kereta memang macam jalan tu jalan dia. Kereta dari lorong kiri pun boleh belok kanan woh! Hebat!

3. Penang adalah seperti Ipoh, cuma ia dua kali ganda sesak dan dua kali padat!

4. Di pulau memang takde Melayu ke macam mana? Dan pasal azan tu, kitorang duduk dekat Tune Hotel dengar je azan? Siap dua, tiga azan lagi. Siapa kata dekat Penang tak boleh azan?

5. Kalau bukan lahir di Penang, tak usah mimpi la cakap stail Penang. Dari KOMTAR jadi KOMTAQQQ! Sungguh over, oke? Haha!

6. Done: Nasi Kandar Line Clear, Istiadat Konvokesyen UiTM (Pulau Pinang) ke-83, makan dekat tepi laut, Bukit Bendera, naik feri, Nasi Claypot Restoren Kapitan, Roti Perancis KSB Cahaya, Rumah Kelahiran P. Ramlee, dan Jeruk Pak Ali.

7. Next trip to Penang kena naik motor sahaja. Dan check operating hours kedai makan. Dan sila bertabah menghadapi trafik.

[Klik sini untuk gambar]

10/11/2015

Lima

1. A question: Which one is more appealing, '*wink*' or ';)' ?

2. Memetik kata seseorang, "You're pretty good at hiding." Well, I am not hiding. I just don't do mainstream social media. If you manage to find this blog, well done, you've found my fave place in the virtual world.

3. Adik saya suruh buat meatball lagi. Saya bercadang untuk cuba buat makaroni bakar juga.

4. Saya mahu bercakap tentang Downton Abbey, tetapi ia memerlukan satu entri khas kerana terlalu banyak ingin diulas.

5. "Najib mungkin anak Tun Razak, tetapi, dari segi politik, beliau anak kepada Mahathir," kata Tawfik Ismail.

09/11/2015

Pet peeves

Orang Johor dengan obsesi mereka terhadap JDT dan kerabat diraja Johor.

Like, srsly? Perlu nak obses dan protective sampai macam tu?

I cringed every time I see one.

Tujuh

1. As much as I hate xxx remarks done by men, I also puzzled how some women allow themselves be exploited/objectified by men. And I found that as quite disturbing.

2. Apabila Cindy tiada di rumah pada waktu pagi, tiada lain yang muncul dalam kepala melainkan imej-imej Saddy tidak bernyawa beberapa bulan lepas. Sungguh, ia menyesakkan!

3. Kau gadis hampir sempurna aku, yang wujud hanya dalam mimpi, entah bila tuhan mahu aku temui - Gadis Hampir Sempurna, Stam Mustapha.

4. Saya berjaya memasak bolognese kedua dalam hidup saya, yeay! Malah, buat pertama kalinya dalam hidup, saya berjaya membuat meatball! Terima kasih Encik Jamie Oliver dan taktik biskut krakernya!

5. Sepatutnya saya konvo pada hari Sabtu (7 Nov) yang lepas, tetapi apakan daya saya tidak sempat mengejar Senate Meeting pada bulan September yang lalu. Tahun depan, inshaallah!

6. SAYA TIDAK SUKA WARNA JUBAH KONVO UIA

7. Sedih juga bila dapat tahu Ayah tidak jadi balik.

Sekian. Moga selamat semuanya.

28/10/2015

Lagi-lagi kes 'ayam cucuk'

Muka depan yang bertarikh 27 dan 28 Oktober.

Sedih lah.
I am not worried (about my health), but I am more to rasa sedih.

I admit I am not in the industry,
but it's kinda disappointing juga bila ada poultry company ketepikan hal-hal penting
 semata-mata untuk kejar keuntungan.

Profit maximisation---kata orang ekonomi.
Orang Malaysia pula cukup mudah melatah bila dengar berita-berita macam ni.
Muka depan pula tu.

Seronok lah orang yang jual ayam organik,
 ayam diperdengarkan ayat al-Quran,
 ayam dibagi makan habbatus sauda.
Serius rasa nak tergelak,
 Al-Quran diturunkan kepada manusia, bukan ayam!

Dan makin galak lah geng Melayu mengatakan:
'Ini semua agenda Cina nak jatuhkan Melayu!'

Penat-penat belajar,
tapi bila masuk industri kena ikut telunjuk bos.
Masyarakat pula macam ni gaya.
Pemberita satu hal lah.

Susah rupanya nak educate orang.
Nak provoke orang sangat lah mudah.

Saya masih ingat semasa darah saya menyirap
 apabila ada seorang manusia itu mempersoalkan
 silibus 'Sains Ternakan' yang saya pelajari selama empat tahun.

Seolah-olah pembelajaran empat tahun tu kosong nilainya.
Tiada langsung penghargaan kepada ilmu yang saya ada,
 dan orang awam (seperti manusia itu) meletakkan sepenuh kepercayaan
 pada mesej WhatsApp. Dan berita muka depan.

Pada waktu itu,
saya ada membuat satu entri khas sebagai tanda melepas geram.

Nak tahu tak apa masalah kita sebenarnya?
Kebanyakan kita ni, tidak kiralah apa organisasi pun,
 baik company, baik JPV,
 sudah tidak peduli soal integriti. Soal SOP.
Kita hanya peduli soal duit, duit, dan duit.

Harus saya ulang, kebanyakan,
bukan semua!
Tidak adil juga mengatakan semua pengusaha ayam bersikap sedemekian.

Ah, sedihnya!



ps: Bila hal-hal ayam dan antibiotik ni jadi viral, I always wish my blog has more reader. Tapi apakan daya ini hanya blog picisan.

23/10/2015

Tak pernah dengar pun

Saya memang buta muzik. Lagu-lagu terkini baik yang dalam mahupun luar negara pun saya tidak ambil port sangat.

Saya banyak tahu pasal lagu dari orang lain.

Dari adik-adik saya.
Dari kawan-kawan.
Dan dari blog yang saya baca.


Hari ni rasanya dah berapa kali saya on youtube gara-gara mencari lagu yang di post oleh blogger lain.

Dan yang paling ajaibnya, kebanyakan lagu di playlist para stranger ni adalah lagu-lagu yang bukan mainstream.

Macam menarik pulak mengenal orang melalui playlistnya. Ternyata, setiap orang adalah unik.

17/10/2015

Disgusting species ever

Saya paling tidak suka pada lelaki yang tanpa segan silu memberikan komen berbaur kuning kepada perempuan, khususnya di media sosial.

Kalau pun perempuan itu belum sempurna menutup auratnya, itu bukan lesen untuk para lelaki merenung dan meninggalkan komen berbaur kuning pada gambarnya.

Mana pergi iman para lelaki ni?

Dan yang paling kelakar, setelah direnung gambarnya (dan dikomen macam-macam),
boleh pula cakap, "Perempuan macam ni lah yang seret lelaki ke neraka!"

That, ladies and gentlemen, is the most disgusting species ever.
I hope they're all sterile!

Perihal tudung (dan aurat)

After all endless debates pasal tudung, saya secara peribadi boleh buat satu konklusi. Dan satu perkara inilah yang saya tanam dalam kepala sematkan dalam hati:

Pakai tudung, tutup kaki, tutup aurat; semua tu saya buat sebab Allah suruh.

Korang nak bergaduh pasal siapa baik ke, siapa bagus ke, siapa labuh ke, siapa ke neraka, siapa ke syurga; ikut suka korang.

Korang ingat senang ke nak tutup aurat ni? Lelaki pula senang-senang aje cakap, "tutup aurat nanti perempuan seret lelaki ke neraka!!!" Cuba lelaki pakai tudung seharian, mampu?

Nak keluar pergi ambil serai, pergi bagi kucing makan, pergi ambil bungkusan PosLaju, pergi sidai kain---tu semua kena pakai tudung. Dah pakai tudung, takkan nak biar lengan ni terbongeh? Ambil sweater pula, tutup lengan. Baru lah boleh keluar. Orang PosLaju dok hon-hon kat luar, kita dalam rumah dok jerit, KEJAP KEJAAAP sambil capai tudung dan sweater. Ingat senang ke?

(Lepas tu memang cakap la dekat orang PosLaju saya lambat sebab nak ambil tudung, harap maklum. Dan biasanya kalau adik-adik ada diorang lah yang pergi ambil.)

Pernah juga saya berangan, kalaulah satu hari nanti Allah tanya, Syuhada, dalam banyak-banyak perintah, perintah yang mana kamu mahu Aku ringankan?

Tanpa was-was saya jawab, Wahai Tuhan yang Maha Pengasih Penyayang, saya kalau boleh nak aurat tangan tu limit dia sampai siku je dan kalau boleh kaki tak termasuk dalam aurat. Boleh la lepas tu saya pakai t-shirt lengan pendek dan selipar jepun je wuhuu best gila.

Tapi saya ni siapa? Siapa saya ni? Hamba. HAMBA.

Yang bagi perintah tu siapa? Allah. TUHAN YANG ESA.

Adakalanya memang terdetik dalam hati, Ya Allah, aku pakai ni semua ni memang semata-mata sebab Kau suruh je. Kalau tak, takdenya aku nak tutup-tutup ni. Dan aku juga takut kalau aku tak ikut apa yang Kau suruh nanti kena rendam dalam neraka. Maka tolong la ya Allah bagi aku balasan yang sebaik-baik balasan.

Ini serius.

Jadi, kepada orang lelaki, jangan kerana perempuan tak tutup aurat dengan betul korang senang-senang je nak tenung nak renung nak bagi kata kuning pada diorang. The struggle is real, tau tak? Kalau lelaki tu hebat sangat, jaga lah pandangan tu!

Kepada yang perempuan pula, banyakkan lagi kefahaman pasal aurat. Jaga solat, mohon petunjuk, inshaallah semua susah payah kita pakai tudung tutup aurat segala di dunia ini Allah akan balas!

Saya tak pernah pakai tudung sebab lelaki itu lelaki ini. Peduli pula saya dengan lelaki? Heh! Saya pakai tudung hanya kerana menjaga hak Tuhan saya, maka saya percaya, in return, Tuhan akan jaga saya daripada mata-mata jahat. Itu janji Allah dan Allah tidak memungkiri janji.

Itu apa yang saya pegang selama ini. Sekian sahaja bebelan pada hari ini.

Letih

Apa kata kita semua buat apa yang kita mahu tanpa perlu pertikaikan cara orang lain?

Bila nak buat, buat yang terbaik. Tidak kiralah cara A atau cara B.

Kalau nak ikut cara A, silakan. Buat betul-betul. Dan jangan kutuk orang lain.
Kalau nak ikut cara B, silakan. Buat betul-betul. Dan jangan kutuk orang lain.

Letih lah berdebat pasal A vs B, sampai kiamat pun tak kan habis.

15/10/2015

the ugly truth

In the land named Malaysia, there’s no such thing as cheaper alternatives.

It's either
 expensive
 slightly expensive
 quite expensive
 very expensive
 extremely expensive.

14/10/2015

communication failed yet we live happily ever after

Buat masa sekarang, di rumah kami sudah ada empat, lima, enam, tujuh; ya, tujuh ekor kucing yang menetap secara permanent di laman rumah.

Cuma satu ekor sahaja yang bebas keluar masuk rumah: Si Cindy.

Si Cindy ni kami anggap sebagai pengganti Si Saddy, namun antara keduanya tiada langsung persamaan melainkan hanya pada rupa.

Berbanding Saddy, kami sering mengata Si Cindy ni bingung. Dipanggil-panggil, buat nohen aje kata orang Perak. Memang letih bercakap dengan Cindy ni, sepatah pun dia tak menyahut!

Matanya pula suka memerhati bagaikan ada hidden agenda dalam fikirannya. Gemar tidur dekat dengan orang, tapi apabila kita mahu mengusapnya, lekas-lekas dia lari.

Sejarahnya, Si Cindy adalah kucing yang datang entah dari mana, betul-betul seminggu selepas Saddy pergi.

Rasa pelik juga bagaimana kami boleh hidup aman harmoni walaupun dengan si kucing yang sedikit pun tidak faham apa kami cakap, dan yang asalnya tidak kami ketahui.

0

I wander in three bookstores, but I left my soul at the very entrances.
I feel empty—so much so that none of the books attract me.



Empty in the pocket, to be exact.

11/10/2015

Unleashed the confidence

It's funny to find that I am quite narcissist at times.
Every time I look into the mirror I was like, I ni kinda cute jugak, bahaha!
But then when I go out,
I realised that I am the least shining person walking on the Earth.
But then, who cares.
This is me and I do feel good being me.
Though I do wonder where did I get my confidence---iyalah dengan keluar tanpa mekapnya foundation atau compact powder pun tak pakai selamba jee meredah kehidupan ini.
I finally realised, without being a hantu selfie pun, one can be confident!
Or, in a beautiful manner, I can say I love myself enough!

10/10/2015

Monologue

I really need to stop complaining about other people in this blog.
I have lotsa complaints saved in drafts.
I don't really need to express my opinion on every single thing
---because, well, who cares anyway?

But, still, I have an urgency to write right now.
So, here we go.

I am currently reading The Book Thief, and unfortunately, I've read the spoilers.
Damn smart, why did I read the spoilers at the first place?

Because Death told me Rudy's gonna die but when I read through almost 3/4 of the book,
Rudy's still fine and alive.
So I thought I misread or something so I looked for spoilers.

Brilliant move, huh?

And this is pointless.
Sorry!
On second thought, no, I'm not sorry!
Because I write to please myself.

04/10/2015

Jerebu vs kasut

Jujur, saya rasa marah dekat orang yang diberi amanah mentadbir negara. Masalah jerebu ni dari saya Darjah 3 (seingat saya lah, barangkali lebih awal dari itu?) sampai lah saya ni dah dua puluh tujuh tahun tak selesai-selesai. Dari zaman Mahathir (yang orang Malaysia sayanggggggg sangat tu) sampai lah Pak Lah sampai lah si Najib tak selesai-selesai.

Saya rasa marah bengang tak puas hati sangat TAPI KENAPA ORANG MALAYSIA LAIN BOLEH PULAK KESAH KAN HAL KASUT VINCCI? KAU ORANG TAKDE RASA MARAH KE?

Mungkin sebab saya takde kerja lain, orang lain ada anak ada laki bini ada kerja jadi tiada masa nak fikir hal ini

Ya Allah Ya Tuhannnnnnn

30/09/2015

Beberapa perkara 300915

1. I understood a few new things today and I feel so happy idk why. Happy yang sampai tahap nak senyum aje. Tak sangka yang I can be that happy in a learning process. *senyum*

2. Merasalah juga tidur dekat Student Lounge, tidur dekat Surau Mahallah, minta duit tukar lima puluh sen dekat orang ramai sebab nak pakai locker, dan tidak mandi satu hari (opss!) gara-gara ketiadaan bilik kosong dekat Mahallah.

3. Merujuk perkara (2), walau saya tidak mandi saya tidak busuk seperti err.. err.. manusia-manusia dari Asia Selatan, okay? Kembalinya saya ke Taman Ilmu dan Budi menemukan saya dengan bau-bauan yang

4. Saya ambil gambar orang asing. Orang asing yang sendirian di kafeteria, seperti saya. Orang yang sendirian agak selfish juga memandangkan duduk seorang satu meja, empat orang sudah empat meja.

5. Playlist di YouTube semuanya lagu melayan perasaan. Amboi amboi!

6. Dan semalam saya terjumpa blog Remy Ishak, tetapi masih belum menemukan masa untuk membacanya. #lifeasafangirl.

7. Membaca '86' karya Wan Nor Azriq ketika menunggu giliran di bank bukanlah satu tindakan yang bijak. Si pakcik ni memang mahu pembacanya sesat dalam bacaannya ke atau macam mana?

8. Obvious, kan? Ternyata saya dah disampuk gaya menulis bernombor, hah!

9. Wan Nor Azriq cuma tua dua tahun dari saya, tidak lah 'pakcik' sangat dia tu :p

17/09/2015

Malaysia: 2015

1. Di Malaysia, musim jerebu adalah musim yang paling tidak best. Sungguh, bau terbakar bukanlah bau yang seronok untuk dihidu apabila bangun dari tidur!

2. Perdana Menteri Malaysia adalah contoh sesuai untuk peribahasa 'muka tembok'. Rakyat juga nampaknya sudah tiada langsung rasa hormat pada PM.

3. Kes pembunuhan sangat ngeri. Mayat dijumpai dalam tong dram, bersimen pula tu. Kes mati meletup pun masih belum selesai.

4. Rujuk perkara (3). Entah apa rasanya membunuh, ya? Kita ni bagi penumbuk dekat orang pun tak berani, apatah lagi nak bunuh. Seram!

5. Mata wang Malaysia jatuh teruk. Ironinya, kuasa beli di kalangan rakyat (secara keseluruhannya) dilihat seolah-olah tidak terkesan? Bagaimana pun, saya mungkin salah tafsir dalam hal ini.

6. GST sudah terlaksana hampir enam bulan.

7. Rakyat Malaysia nampaknya sudah sampai ke tahap 'semua-benda-pun-boleh-jadi-bahan'. Ada saja idea untuk dijadikan troll di media sosial.

8. Kiri mahupun kanan; kuning, merah, ataupun hijau; kesemuanya adalah contoh kita masih jauh lagi untuk betul-betul bersatu.

9. Cakap pasal bersatu, saya terbaca yang Najib Razak ialah 'Bapa Perpaduan' kerana semua bersatu menentang beliau. Heh!

10. Tahun 2015 juga menyaksikan banyak kes penyelewengan terbongkar: kes Tabung Haji, kes MARA, kes 1MDB. Agak kelakar juga tiba-tiba sahaja ada rombakan kabinet tatkala siasatan sedang dijalankan.

11. Tun M yang paling taiko pun nampaknya tak boleh nak lawan Pak Najib. Sejak dahulu lagi sering juga saya dengar orang mendoakan Tun M panjang umur supaya beliau dapat lihat 'hasil' pemerintahan beliau.

12. Sementara Pak Menteri sibuk dengan menjaga hal masing-masing, rakyat masih lagi gigih keluar pagi balik senja demi mencari rezeki. Tahniah, rakyat!

13. Ahli politik masih menggunakan sentimen perkauman dan agama walaupun mereka jugalah yang tidak jemu-jemu melaungkan 1Malaysia.

Sekian dahulu kemaskini mengenai hal negara. Semoga Tuhan beri petunjuk pada kita semua.

10/09/2015

Random five things

1. I am financially broke but can’t resist myself from buying new book—Wan Nor Azriq’s new book titled ‘86’. The price is RM20 with free postage fee, it is a good deal, isn't it?

2. I’ve applied few jobs, hopefully will secure one job at most by December. But the earlier the better.

3. There are few friends who'd come to me and said, "You're the first to know this." Thanks, gais. For making me the first to know your good news. I'm honoured. :')

4. Some people always have this habit of justifying things they did. Heck, I myself do the same, sometimes. Is that even necessary?

5. It is hard to name to this beloved blog. Spilled ink? No. Seratus cerita? No. Long story short? Well, I choose that just to remind myself to avoid lengthy post. Siapa nak baca panjang-panjang? Ingat orang ada masa ke?

It's 23:56 means bedtime already. Toodles!

Pessimist me

Telefon berbunyi. Ada mesej. Bertanya khabar.

Mesej kedua masuk, "Bila orang itu mahu masuk meminang?"
"Dalam mimpi pun tiada siapa yang mahu meminang aku," aku jawab dengan pantas.
"Ish, macam tu pulak. Aku doakan kau segera berjumpa Si Prince Charming."

Heck, Si Prince Charming hanya wujud dalam fairy tales!

09/09/2015

Penyeri tetangga


20 Mac 2015: Si Gebu

25 Jun 2015: Anak-anak Si Gebu yang berusia tujuh hari

9 Sep 2015: Clockwise: Beauty, Tommy, Mickey, Kecik, & Gebu

9 Sep 2015: Mickey, being a cat, interrupted the 'photoshoot'

9 Sep 2015: Yes, Mickey. Comel habis dah la tu?

6 Sep 2015: Tommy trying to get my attention

15 Ogos 2015: Cindy, the new Saddy; except Cindy is a she
---

"Kucing ni dah macam orang. Macam budak. Cuma dia tak boleh bercakap je."
"Best tak agaknya ada budak kecik kat rumah?"

Aku diam, lalu menyambung, "Tak best lah. Budak kena bagi didikan agama. Kucing tak payah."

Heh.

08/09/2015

of reading

As a (self-claimed) avid reader, fictions and blogs give me a total different feelings afterwards. Fictions are usually too good to be true; while blogs are deemed to be true.

Either way, everyone does have stories to tell.

And the good news is: I enjoy reading both.

06/09/2015

History

Appreciate your stories, reminders, arguments & discussions, the political rage; and everything in-between.

Next page, please.

05/09/2015

Evil inside

Kadang-kadang bila dah sakit hati sangat kita mula la mendoakan yang tidak elok.

Sedangkan kita boleh je doa semoga orang tu jadi baik ke berubah ke,
tapi dek kerana hati yang sedang panas kita doa yang tidak elok.

Tapi oke la kan daripada pergi jumpa bomoh?
Haha!

On a serious note, aku harap sangat bahagian malaikat dalam diri aku ni dapat ingatkan aku untuk tidak mendoakan yang bukan-bukan.

Berdoa, tidak perlukan modal pun.
Jadi mengapa doakan yang tidak elok?

:)

04/09/2015

Lain kali

Tolong ingatkan Syuhadaa untuk beli poskad setiap kali dia pergi jalan mana-mana lepas ni.

02/09/2015

Dua puluh empat jam di Melaka

(i)
Pertama kali aku jejakkan kaki ke Terminal Ipoh Amanjaya. Luas, dan ramai orang. Di Terminal Amanjaya ni, mereka masih pakai 'sistem jerit'. Aku guna perkhidmatan bas dari Syarikat Sri Maju. Bergerak pada jam 1030 pagi 29 Ogos. Sempat juga aku beli air mineral yang berharga seringgit. Dua kali aku bertanya harganya untuk dapatkan kepastian. Iyalah, kalau dekat KL, mana ada air berharga seringgit!

(ii)
Naik bas ni yang bestnya sebab bas tinggi, jadi boleh tengok orang lain yang naik kereta. Kebanyakan penumpang di sebelah pemandu tidur sahaja, atau pun menghadap telefon pintar. Dan.. aku ternampak ibu-ibu (mungkin baya-baya aku?) memegang anak mereka. Oh well. I asked myself, is that me in few years time? Because I really can't picture myself in that situation.

(iii)
Tiba di Melaka Sentral pada jam 4.30 petang. Perjalanan selama enam jam, fuh. Lega rasanya bila dapat keluar dari perut bas. Jumpa Azlin, dan dia terus bawa aku ke Coconut Shake Batu Berendam. Azlin memesan dua Coconut Shake Special dan menjamu aku dengan yong tau foo. Aku suka rasa chocolate rice yang agak crunchy dek kerana kesejukan ais, best giler!

Coconut Shake Batu Berendam

Destinasi seterusnya, kami ke Pantai Klebang. Azlin tuju ke Medan-Ikan-Bakar-yang-aku-lupa-namanya. Kami cuma pesan teh o ais dan nescafe ais, tanpa memesan apa-apa makanan kerana sudah pun kekenyangan melantak yong tau foo. Bateri telefon sudah di paras kritikal, akan tetapi tetap juga aku paksa ia untuk merakam beberapa keping memori.

Selat Melaka!!!

(iv)
Tujuan utama ke Melaka sebenarnya adalah untuk menghadiri majlis perkahwinan Fara. Kelam kabut juga pagi tu kerana mencari cincin---rupanya di celahan beg galas. Tak pasal-pasal membazir hampir dua puluh minit mencari. Pukul 10 pagi baru kami keluar dari rumah. Azlin bawa aku bersarapan di The Windmill Station. Ambil Set Breakfast yang berharga RM6.99; ada mini burger, sandwich, salad, dan secawan kopi. Okelah tu kan? Berbaloi-baloi.

Selesai makan, pergi beli hadiah. Nak pilih hadiah pun siket lah punya susah. Itu tak kena, ini tak kena. Akhirnya bila dah capai kata sepakat, lekas-lekas kami pergi balut dengan pembalut serba merah jambu. Menyerlah gittew. Jam sudah 1 tengahari. Kami bergegas ke lokasi kenduri, sampai juga setelah meredah perkampungan hasil dari tunjuk ajar GPS. -__-'

Sampai di kenduri, Fara dan pasangan baru turun dari kereta. Kiranya kami sampai sama-sama dengan rombongan pengantin, jadi kami pun mencelah sekali dalam rombongan. Aku sebenarnya nak rakam paluan kompang, tetapi tidak cukup tangan kerana sedang memegang hadiah. Mendengar paluan kompang ni mulalah rasa bila laaaa aku nak kahwin ni kah kah kah

Jambu sangat

(v)
Sebelum balik, sempat juga kami makan ais krim bagi menghilangkan rasa kering tekak. Melaka pada hari yang aku pergi tu agak panas juga, berbanding Tronoh yang hampir setiap petang hujan walaupun paginya berjerebu. Untuk pulang kali ni, rupanya aku naik bas yang sama, dipandu oleh driver yang sama seperti semalamnya. Bergerak dari Melaka Sentral pada jam 430 petang, selamat sampai di Hentian Bas UTP pada jam 11 malam.

Tak puas lagi pusing Melaka, inshaAllah nanti ada kesempatan aku nak pergi lagi dengan famili pulak coconut shake hang tuah hang jebat hang tunggu aku datanggg

28/08/2015

sedikit berkenaan membaca (dan menulis)

aku membaca untuk belajar macam mana orang lain menulis.
bak kata a samad said, resipi menulis adalah:
 membaca, membaca, membaca, membaca, kemudian baru menulis.

dan aku juga merasakan bahawa,
 yang dimaksudkan dengan 'membaca' itu bukanlah sekadar membaca aksara,
 malah ia termasuk juga 'membaca' perilaku manusia sekeliling.

aku sebenarnya rasa macam mahu hantar sesuatu kepada moka mocha ink.
tapi takde idea.
hmm.

26/08/2015

Berkenaan dua hari yang bizi

1. Semalam me & my brothers bermusafir dari Tronoh ke KL kemudian ke Ipoh baru lah pulang ke rumah. Those moments are pure treasure, alhamdulillah :)

2. Pit stop pertama adalah UIA, I need to submit my research paper. Dengan pendrive tertinggal kat rumah (after three-hour-journey, takkan nak patah balik?), berjaya juga submit. Thanks to Gmail, heh.

3. Pit stop kedua, Wangsa Walk! Itu pun semata-mata memenuhi kehendak seorang budak itu yang sedang kemaruk ber-karaoke. Kita yang tua ni layankan aje. Ber-karaoke lah kitorang sampai serak-serak suara. :p

4. Tak lama lepas tu Mama mesej bagitahu yang Opah kena tahan wad. Ayah yang berada jauh di perantauan mencadangkan ada baiknya kalau kitorang singgah hospital sebelum balik rumah.

5. Sebagai anak soleh, memang kita kena dengar cakap orang tua. Maka kitorang pun terus tuju ke exit Ipoh. Tapi sebelum tu, singgah Mydin Amanjaya sekejap untuk beli beberapa barang. First time pergi Mydin Amanjaya, sangat luas, dah macam stail NSK.

6. Balik rumah, kucing-kucing sekalian sudah kelaparan. Iyalah, tiada siapa dekat rumah nak bagi diorang makan. Air dalam bekas pun dah kehabisan. Kesian.

7. Hari ni pula, Mama kembali dengan rutin berulang ke Ipoh. Mahu tak mahu, kita sebagai kakak yang berdedikasi perlu bertanggungjawab untuk menguruskan hal-hal rumah---termasuklah hal dapur. Ya, tahun ini dalam sejarah, si kakak berdedikasi ini akhirnya sudah mula berjinak-jinak dengan kuali dan sudip. Tahniah kepada diri sendiri, yay!

24/08/2015

Good old days

I miss the moments when me & Yna spent our time together in the TV Room—watching late night shows, football matches, and chinese dramas. I still remember that moment when we came to know we both have crush on Kimi Raikkonen. Read football magazines in the library and laugh like there’s no tomorrow. And---I can’t believe I knew a lot of footballers back then.

And now, Yna is currently in her second pregnancy. She told me she has no time to spazz on football or kpop anymore, her life is all about her baby.

Time flies.

20/08/2015

Dosa terletak atas bahu siapa?

Di atasnya ada gambar orang menikah sebenarnya.


Ketahuilah, sesungguhnya tidak ada sesiapa pun di dunia ini akan menanggung dosa orang lain. Allah pesan banyak kali kat Nabi SAW bahawa Nabi SAW hanya pembawa berita gembira dan pemberi peringatan dan tidak akan bertanggungjawab ke atas dosa orang lain.

Begitulah juga kita yang hanya hamba ni. Ada banyak ayat al-Quran yang kata setiap orang akan menanggung dosa masing-masing dan tidak akan menanggung dosa orang lain (tapi yang itu kau kena cari ustaz/ustazah lah yang terangkan)

Aku bukanlah nak jadi feminis ke apa, tapi ayat ni macam menggambarkan ‘kaum hawa’ ni kerjanya buat dosa aje. Hmm.

Contoh: kalau bini kau tak pakai tudung SETELAH kau nasihat dia, dosa tak pakai tudung tu bini kau je lah yang hadap (sekiranya dia tak sempat bertaubat). Kau, 'kaum adam’, tidak akan diheret diseret ke neraka.

MELAINKAN,

melainkan kau, 'kaum adam’, tak nasihat bini kau pakai tudung. Itupun kau tidak akan diheret diseret ke neraka atas dosa bini kau tu, kau HANYA akan dipersoal tentang KENAPA KAU TAK BIMBING KELUARGA KAU. Faham?

Aku tanggung dosa aku, kau tanggung dosa kau. Titik. Jangan asyik nak cakap 'kaum hawa seret kaum adam ke neraka’ atau ‘kaum adam tanggung dosa kaum hawa’. Masing-masing ada tanggungjawab, masing-masing kena saling nasihat, kena saling cari ilmu, kena saling ingat-mengingatkan.

Kau pegang ayat ni kemas-kemas dalam hati, “Wahai orang beriman! Peliharalah dirimu DAN KELUARGAMU dari api neraka–yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat kasar lagi keras, yang tidak derhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”

“Pelihara dirimu DAN keluargamu dari api neraka”

Ini hari kiamat pun belum, akhirat pun belum;
dah mula menyalahkan kita heret/seret/penyebab dia ke neraka.

Mana pergi janji manis ‘love you till Jannah’ tu?

01/08/2015

Penyakit M

Bukan aku tak suka keluar berjalan.
Tapi aku malas nak bersiap.
Malas nak pilih baju, nak salin baju.
Malas nak pakai tudung.
Nak pakai tudung silang-silang pun aku rasa malas. (Dan leceh sebab nak makan tak selesa.)
Semua malas, teruk kan?
Padahal bukannya susah pun memandangkan aku ni takde lah fashionista sangat.
Heh.

Macam manalah perempuan yang sebelum keluar kena pakai mekap tu?
Aku salute lah korang yang sebelum keluar boleh pakai eye liner, foundation, dan tah ape benda tah aku pun tak tahu sangat haha.

Rajin betul.
Thumbs up! Serius tak tipu.
Padahal kita sama-sama perempuan.
Kenapa korang rajin tapi aku malas?

Patut lah orang kata aku budak sekolah.
Sobs.



(aku patutnya bersiap nak pergi beraya ni apahal update blog pulak)

28/07/2015

Orang Pagoh harap bertabah

Buat masa sekarang, ada tiga benda je aku nak cakap:

1 - Tahun depan takde dah la kesesakan lalu lintas dekat Pagoh sebab dah takde 'Rumah Terbuka Aidilfitri TPM'

2 - Projek pembangunan Pagoh nampaknya ada harapan untuk bungkus.

3 - Sekarang kita tahu dah siapa taiko kat dalam Malaysia ni. Heh.

21/07/2015

Tentang orang-orang yang saya sayang

Kalau dulu masa kecik-kecik, setiap kali hantar Ayah ke airport,
setiap kali tu lah menangis.

Sekarang ni bila dah dewasa siket, dah pandai nak cover macho,
makanya dah tak menangis lagi dah kat airport;



tapi bila balik rumah masuk bilik air tiba-tiba air paip dengan air mata keluar sekaligus ni apa cerita pulak ni?

20/07/2015

Khas untuk Ayah dan Bonda;

Dalam banyak-banyak lagu raya,
lagu ni yang paling membekas di hati.

Semoga kita sentiasa jadi penyejuk mata Ayah Bonda kita.

---



Salam Aidilfitri Ayahanda dan Bonda - Raihan & HUJAN

Terkenang di ketika itu
Ku dimanja dan disayang selalu
Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi

Walau hidup dalam kesukaran
Kau kan cuba untuk membahagiakan
Demi anak-anak yang tersayang
Kau berdua kan berkorban

Tetapi baru kusedari
Tidak mungkin kan terbalas budi
Pengorbananmu tiada ternilai
Hanya Tuhan kan membalasnya

Salam Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

Pabila menjelang lebaran
Baju baru kan disediakan
Walau mungkin kami tak mengerti
Keperitan saat itu

Namun wajahmu terus bercahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Di bibirmu kan menguntum senyum
Andainya anak-anakmu bahagia

Salam Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

Di Aidilfitri

---

26/06/2015

Jiran, oh jiran!

Orang kedai belakang rumah ni buang kulit udang atas jalan, betul-betul berdepan dengan muka pintu dapur rumah kitorang.

Bila tengok sampah bersepah memang darah aku cepat aje menyirap. Maka, pagi tadi aku tarik tong sampah kedai tu betul-betul depan pintu dia.

Aku kabor kat mak, "Itu pun mujur Alogg tak sapu kulit udang ke depan muka pintu dia!"

Mak aku dengan tenang jawab, "Jangan macam tu, sapu aje kulit udang tu lepas tu buang dalam plastik."

Aku jawab lagi sebab tak puas hati kan, "Kalau macam tu diorang juga yang untung sebab kita bersihkan sampah diorang."

Mak aku kemudiannya menjawab, "Kita dapat pahala."

Hmm. Oke. Tak boleh nak kata apa dah.

Nampaknya memang Tuhan jadikan emak itu tenang sifatnya bila berdepan isu begini.

Beruntunglah engkau, wahai jiran!

24/06/2015

Nota Romadhon

Bila tengok orang tua buat solat sunat, makcik yang solat pakai bangku, mak-mak yang tak senang duduk nak solat terawih sebab anak lari sana lari sini, mak-mak yang kena berhenti sekejap sebab nak susukan anak, dan mak-mak yang dukung anak semasa solat;

aku tersedar yang aku sebenarnya tiada alasan untuk tidak pulun ibadah dalam bulan Ramadhan ini.

17/06/2015

Kekuatan


Sebenarnya hal-hal pengajian masih belum selesai.
Tapi aku sudah mula mengemas barang untuk pulang demi kebaikan (back for good :P).
Orang kata kalau ambil sarjana ni kalau tak menangis tak sah.
Sebenarnya tidak lah susah mana pun, tapi entah apa la yang susah.
Ini semua salah diri sendiri yang asyik bertangguh. Padan muka.

Bila diri lemah kita kena cari semula kekuatan,
Memang, adakalanya kita rasa kita lemah sangat.
Semua benda seolah-olah terlepas daripada genggaman.
Di kala itu kita perlu mencari semula kekuatan.
(Biasalah manusia bila susah baru ingat Tuhan)

Apabila kita percaya akan ada bantuan dari Tuhan yang datang dari pelbagai bentuk,
kita sudah tidak risau lagi.
Kita akan redah aje.
Apa nak jadi pun jadilah.

Dan yang penting sekarang,
tahun ni aku masih berpeluang berpuasa bersama keluarga di rumah, yeay!
Alangkah ruginya jika nikmat kelapangan masa ini disia-siakan, wahai Syuhadaa!

10/06/2015

Ayam disuntik enzim babi?

Ada dapat tak mesej WhatsApp yang mengatakan:
- ayam kat Malaysia membesar dengan cepat sebab disuntik enzim babi
- ayam KFC cuma 28-33 hari untuk membesar
- pengusaha ayam cina makin 'gemuk' disebabkan makan untung jual ayam yang cepat membesar ni
- AYAM DIPERDENGARKAN AYAT-AYAT SUCI AL-QURAN (OMG SERIOUSLY)
- ayam diberi makan habbatus sauda

---

Pertama sekali saya mengucapkan tahniah atas usaha pengusaha ayam organik ni, dia berasa ragu dengan kehalalan ayam kat Malaysia lalu memulakan ternakan ayamnya sendiri. Bagus. Tahniah. Rasanya semua orang pun tahu memang kebanyakan (hampir semua) ladang ternakan ayam diusahakan oleh bangsa cina. Itu fakta.

Tapi untuk menyalahkan cina, kononnya dia punya agenda la ni buat enzim babi, saya rasa itu mengarut. Untuk pengetahuan semua, walaupun Malaysia majoriti penduduknya Islam dan lebih kurang 60% adalah melayu, bukan sahaja industri ternakan ayam, malah industri makanan ayam pun diterajui oleh bangsa cina. Dan bagi yang belum tahu, perniagaan makanan halal (untuk umat Islam) juga diterajui oleh bangsa cina. Itu fakta. 

Industri ternakan babi dan ayam adalah yang paling terkehadapan berbanding ternakan ruminan dan ruminan kecil. Sebab apa? Sebab orang cina yang bangunkan. Cukup-cukup la menyalahkan cina. In fact kalau peniaga Muslim buat produk halal pun akan ada salah satu supplier dia dari cina. Jadi, apa salah bangsa cina?

Saya ingin membuat beberapa pembetulan.

Ayam cepat membesar bukan sebab disuntik enzim. Ayam cepat membesar sebab sistem pencahayaan yang sengaja dibuat seolah-olah macam hari sentiasa siang. Jadi ayam tu memang kerjanya makan aje. Tambahan pulak makanan ayam tu dah cukup kandungan nutrisinya, bila dah kerjanya makan aje, sudah tentulah badannya cepat membesar. DAN dari segi genetiknya memang dah dipilih baka ayam yang akan menghasilkan daging yang banyak.

Pergi la ke mana-mana sistem pengeluaran, kesemua sistem pengeluaran ni akan ada satu matlamat iaitu: memaksimakan penghasilan produk dengan menggunakan segala sumber yang ada. Baik ayam, kereta, mahupun ikan; kalau dah namanya 'pengeluaran secara besar-besaran' (mass-production), memang seboleh-bolehnya nak hasilkan kuantiti yang banyak dalam masa yang cepat. Cuma yang saya musykil, so far takde lagi rasanya ayam yang makan masa 28-33 hari? Paling kurang kena tunggu enam minggu.

Projek ayam tahun 2009. Ini ayam pada umur enam minggu.

Dan untuk menyalahkan ayam seratus peratus yang menyebabkan doa tak makbul (kononnya sebab ayam syubhah), menyebabkan penyakit kanser, dan lain-lain; adalah satu lagi dakwaan yang saya kira sengaja dibuat kerana ingin menuding jari kepada satu pihak sahaja.

Okay, cara ayam diternak mungkin la turut menyumbang, tapi nak kata seratus peratus tu memang tak la. Kalau dah hari-hari ayam goreng, ayam masak lemak, ayam itu, ayam ini; lepas tu tanpa ada senaman, dah tentu mendatangkan penyakit. Lagipun bukannya kita pagi, petang, siang, malam makan ayam. Banyak lagi makanan lain yang masuk ke dalam perut kita, tapi ayam juga yang salah? Mudahnya menuding jari.

Saya tak kisah anda nak jual ayam organik, ayam dinosaur, ayam Islam, ayam dengar ayat al-Quran; tapi tolong la jangan mengkucar-kacirkan masyarakat Islam kat negara Malaysia ni. Saya adakalanya keliru juga peniaga Muslim ni nak menjual produk atau nak jual agama? Apakah dengan makan ayam (atau produk Muslim yang lain) yang dibacakan ayat al-Quran doa kita termakbul? Adakah memang dengan memakan ayam yang berasal dari pengusaha cina doa kita memang tidak termakbul?

Nak meniaga tu meniaga je lah, tak payah la nak cakap 'doa tak termakbul kerana kita makan ayam syubhah yang dibela oleh pengusaha cina'. What?! Come on, jadi kreatif lagi daripada tu, boleh tak? Lagi pun syarat sembelihan pun tak termasuk pula siapa bela ayam, kan?

Projek ayam 2010. Tapi saya lupa detailnya.

Saya faham, mencari yang halal itu wajib bagi yang Muslim. Adakah orang awam perlu percaya pada spekulasi sebegini? Pihak berkuasa pula buat apa? Dan menjadikan mesej WhatsApp sebagai hujah, mengalahkan orang yang ahli dalam bidang ternakan itu sendiri? Entah la, sampai kadang-kadang saya pula yang naik bingung mana yang betul mana yang salah.

Dan yang paling kelakar, rupanya mesej WhatsApp ni asalnya sudah pernah viral sejak tahun 2007 lagi, waktu tu aplikasi WhatsApp pun tiada lagi. Siapalah gerangannya yang rajin sangat copy paste cerita zaman lapan tahun dulu, ya?

Iyalah, 'ayam disuntik enzim babi', siapa yang tak gelabah?

08/06/2015

Some things left us too soon.

I read somewhere that most of the time, the 'things' we dearly love to the bone is not really a 'thing'.
It could be a person. Or a cat.

Yes. A cat.

This post is dedicated to Saddy, our beloved cat. I mentioned his name once in this blog, and apparently this would be the second and the last.

Why?

Because Saddy is not around anymore. We believe he had been killed by a burung hantu which we don't have any idea where this burung hantu came from. Tapi setiap malam mesti ada shrieking sound which is quite annoying I feel like I wanna tembak mati this burung hantu (especially when I know it killed Saddy!)

Gaya tidur si Saddy Kutu bila kekenyangan

Before my mom and I went to bed, we checked our porch area to see what Saddy is doing. But he was not around and there's no sign of him at all. Gebu (another stray cat who always stays at our house) also not around, so we thought maybe these cats are playing around somewhere. Then, we went to bed.

The next morning, again, both cats are not around. Usually when everyone's up for fajr prayer, these two cats would start to meow like no tomorrow asking for food. But not that morning. We waited for hours, but there's still no sign of Saddy.

My mom asked our neighbours - but no one have seen him that morning. My mom posted some of Saddy's pictures in WhatsApp group, and she even called Cik Mi, asking her ada nampak Saddy tak.

Around 11 am or something, Hedir, a boy in the neighborhood, came to our house telling 'ada kucing mati dekat pokok mangga depan surau.'

Upon hearing that, I came inside and somehow burst into tears (padahal waktu tu belum confirm lagi itu Saddy). I told myself rileks boleh tak. But then a few moments after, from my room's window I saw my brother carrying bangkai kucing, which obviously it's Saddy. Masa tu tak boleh nak tahan dah memang terus pecah empangan air mata.

At first I don't want to see it, but then I changed my mind and went out. We buried him at our lawn. Our lawn tu pun memang literally is a cats' burial area. Dah berapa banyak kucing tertanam kat situ, but all of them were stray cats la, so takde lah sedih.

The fact that he was so alive on the day before but suddenly he became stiff and cold on the next day, no meow meow anymore, really breaks my heart.

Before this, all of our cats (Ibie, Beckham, Kabu, and Quteh) were all disappeared without any signs or warning. So, we are not this sad lah. But this time we saw Saddy's dead body, trust me, it really gives pain in the heart.

We always say things like, "Saddy takyah la membesar, stay je macam ni." And it turns out memang Saddy dah tidak akan membesar lagi. He was about four-months old and really active. Suka gigit kaki orang dan main nyorok-nyorok. Selalu terperanjat dan takut dengan bunyi lori. Banyak kutu dan makan semua benda yang orang makan. :')

So I guess this is how it feels to lost our family member. Ini baru kucing, kalau family member, tak tahu lah macam mana nak hadap. Mohon kuatkan diri.

Sad ending for Saddy. We will always miss you. <3

04/06/2015

Bersyukurlah!

(I am actually in the midst of completing my dissertation. While scrolling the survey responses, the urge to update came and here I am - updating my blog -____-)

My topic is on extra costs of disability. So basically what I do is I have to find standard of living for both household with and without disability incidence. At the end of the day I have to prove that being disabled definitely would cause extra costs in daily live (based on previous literature).

In the questionnaire, I asked about the total household monthly income, is there any OKU living in the house or not, and some other details.

And for the standard of living part, I need to use proxies and I use two types of proxies. First proxy, I asked respondents to tick any properties they own from the list provided. For example car, TV, radio internet access, and so on and so forth. There are about 33 items on the list which I think an average Malaysian household would have.

For the second proxy, I asked about financial status. There are two questions for this section, you may check the screen cap below (malas nak tulis)


So, nak dijadikan cerita (hah punya panjang mukadimah), from the responses, some of them afford to go for holiday and blablabla and doesn't face any financial stress. That's normal I guess, having good life alhamdulillah.

But my heart broke when seeing some of the respondents could afford only one or two things, and they have to seek financial aid. Some are unable to raise RM900.  And seeing their properties list, they only have the very basic items. And the head of the household is like 60+ years old. Ouch.

Every time I come across such answers, my heart cries. Rasa kesian pulak. There are people out there yang bersusah payah menyara keluarga.

So, dear self, when you have extra money or so, do give to people who in need. Tak usah berkira sangat okay. Kita susah, ada orang yang lagi susah.

I really hope this preliminary study can be expanded to the national level. At least, we have empirical evidence and present it to our dearest government. One fine day, inshaAllah!

(There goes my precious forty minutes. Back to work!)

22/05/2015

about love.

I wonder, if I die today, would my family know that I love them?
Would my friends know that I love them?
If yes, what made them think that way?
Have I show enough love?

---

We have this cat named Saddy.
So one day my brother asked, does he (the cat) know that we all love him?
I answered, of course he knows.

---

Semoga kita berkumpul di syurga sana.
(Tuhan, dengan Saddy dan Beckham dan Ibie jugak, tau? Dan Quteh. Dan Kabu)

Hehe.

18/05/2015

Menghadapi berita kematian

I already told this thing twice in my tumblr: I didn't know how or what to say when close friends lost their beloved ones.

I mean like, we can't simply say: jangan sedih, ingat Allah, blablabla.

Because as human, we would feel sedih, kehilangan, menyesal, and all that.

I may not know exactly how it feels, but when I put myself in their shoes, I myself do not know whether I'll be that strong if I had to face such situation. God knows the best and He knows when is the right time for us to 'let go' the one we love.

So I guess I'll be strong by that time.

But that doesn't mean I won't cry. Aku memang sejenis manusia berhati tisu dan kilang air mata aku dijadikan sangat sensitif. Tengok orang hidup susah pun aku boleh menangis, lagikan orang meninggal.

Bear in mind, hidup ini cuma persinggahan, semoga kita semua dikumpulkan di syurga bersama orang-orang yang kita sayang. Secara logiknya, bila fikir macam tu kita tak sepatutnya sedih sangat, tapi entah kenapa bila aku bayang je mesti aku nak sedih jugak. Itu baru bayangkan aje, belum betul-betul.

So when a few friends lost their father (so far only one friend of mine yang lost her mother), I actually didn't know what to say. So I didn't call didn't text or anything. I just say innalillah, that's all.

I personally think 'jangan sedih' or 'jangan nangis' is not the right thing to say. Gila apa tak sedih? Nangis tu mungkin la untuk orang kental dia mungkin boleh tahan, kalau aku memang tak la. And by menangis I'm actually referring to menangis yang ala kadar je tu, bukan la nak menangis meratap, itu dah sah-sah tak boleh.

Maka, malam tadi, while having this thought in mind, I've decided if one day any of my beloved ones have to go (before I go), I think I'll choose to stay at home and tak hantar ke kubur.

Risau juga nanti ada adegan menangis di kuburan pulak.

---

Semoga Allah cucuri limpahan rahmatNya kepada Atuk Din (07/07/2004), Mak Uda (2008), Atuk Sarip (17/07/2010), dan Adik Kaseh yang comel (18/05/2015).

11/05/2015

Sedikit pasal cinta islamik dan hantu.

Aku ada tumblr account, banyaklah juga tumblr account lain yang aku follow. Tapi sejak akhir-akhir ni, aku tengok tumblog yang bajet Islamik ni tak habis-habis cerita pasal cinta, pasal imam (hello lelaki yang baik solat berjemaah kat masjid so bilanya dia nak jadi imam kau tu?), pasal rusuk kiri kanan, pasal cinta halal, bercinta lepas nikah. Bosannyewww.

Boleh tak cerita pasal benda mencabar minda siket? Atau pasal sains? Atau pasal benda yang kau belajar pada hari itu? Atau pasal agama juga tapi bukan bercinta-lepas-nikah?

Tamat isu pertama. Kita masuk isu kedua.

Itu hari aku ada baca Mamat Khalid punya blog. Dia kan banyak buat cerita seram, jadi ada segelintir ibubapa menyalahkan cerita-cerita seram ni lah yang buat anak-anak diorang jadi penakut (sedangkan sebagai ibubapa diorang ada kuasa untuk menghalang anak-anak kecil diorang daripada menonton filem seram at the first place, so kenapa nak salahkan orang?).

Dan aku tertarik dengan apa yang Mamat Khalid cakap, dia sedar peranan dia sebagai pembikin filem. Atas dasar itu, dia tidak pernah memulakan/mengakhirkan filem-filem dia dengan ayat-ayat Allah. Aku sendiri secara personal kalau Mamat Khalid bikin filem mesti aku nak tengok. Aku suka cara dia letak mesej tersirat dalam filem-filem dia walaupun zahirnya nampak macam entah apa-apa.

Korang boleh baca reaksi Mamat Khalid bila ramai yang kritik tentang lambakan cerita seram di Malaysia kat sini.

“Nama Tuhan aku terlalu besar untuk aku peragakan di dalam sesebuah filem aku!”

08/05/2015

panic attack

Bayangkan kau sedang membawa kereta.
Kau sedang berhenti, kerana lampu isyarat sedang merah.
Kau pandang kiri kanan.
Kau tengok cermin belakang.
Kau tengok cermin sisi.
Kau tengok lampu isyarat, masih juga merah.
Jari mula menari-nari di stering.
Masih lagi merah.

Ulang semula dari baris ketiga.
Ah, lampu isyarat masih merah.

Berapa lama kau harus bersabar dengan lampu isyarat ni?

Duhai madam, cepat lah reply emel saya.
Saya dah letih bermain klac dan minyak.
Bila saya boleh memecut laju ke hadapan?

03/05/2015

Pertandingan Seni Suara Merbuk ASEAN 2015

Aku percaya setiap dari kita ada hobi atau minat terhadap satu benda.
Dan dek kerana minat yang mendalam tu,
adakalanya kita sanggup berhabis duit semata-mata untuk memenuhi kehendak minat kita tu.


Baru-baru ni aku berpeluang untuk 'meneroka' satu lagi hobi yang menelan bukan sahaja ratusan,
malah ribuan ringgit.
Kak Zu bawa aku ke Pertandingan Seni Suara Merbuk ASEAN 2015
yang bertempat di Taman Cempaka, Bandar Baru Bangi.

Kitorang sampai sudah agak lewat, pertandingan sudah pun selesai.
Majlis penyampaian hadiah sedang berlangsung,
hanya Kak Zu sahaja yang ke pentas untuk mengambil gambar.
Gambar-gambar itu untuk ayahnya di kampung yang sememangnya peminat burung.

Kawasan pertandingan. Banyak giless tau takk

Aku pula memilih untuk duduk dengan seorang makcik ni (aku lupa namanya),
betul-betul berhadapan dengan padang yang menempatkan sangkar-sangkar burung yang bertanding.
Suaminya merupakan peminat burung sejak dari usia muda.
Katanya, serata Malaysia sudah dijelajah semata-mata untuk menyertai pertandingan suara burung.

Aku tidak lah arif hal-hal burung ni, in fact, satu benda pun aku tak tahu.
Makcik dan suaminya lah yang banyak bercerita tentang pertandingan burung ni.
Mereka datang dari Johor, dengan tiga sangkar burung diletak di bahagian belakang kereta.
Sangkar burung tu ditempah khas. Hiasannya diperbuat daripada gading gajah.
Bayangkan, sangkar burung sahaja boleh mencecah harga RM6000.
Kalau burung yang baka baik, harganya boleh mencecah RM100000.
Menangis aku mendengarnya. Tapi dalam hati je lah.

Salah satu burung yang bertanding.

Bagi orang yang macam aku yang memang tak minat burung-burung ni,
memang aku tertanya-tanya kenapa sanggup habis beribu ringgit demi seekor burung?
Tapi tu la kan, kalau dah minat, memang apa pun sanggup.
Kita yang tak minat ni memang takkan faham.

Makcik dan pakcik tu pula aku tengok macam sweet pun ada.
Aku memang tabik la kat makcik tu sebab dia sokong hobi suami dia.
Kalau aku lah, mau aku membebel.
Enam ribu nak habiskan untuk sangkar je?(!)
Banyak lagi benda lain boleh dibeli dengan enam ribu tu (!)

Memandangkan aku pun hanya singgah sebentar sahaja,
maka eloklah aku bermulut manis dan dengar sahaja cerita mereka.
Lain orang, lain minatnya.
Cuma kenalah pandai-pandai mengukur baju di badan sendiri.
Kalau berduit, apa pun boleh.
Tapi kalau tak berduit, sila sedar diri.
Jangan hanya kerana hobi, tanggungjawab terabai.