31/08/2016

Betul ke yang dulu-dulu tu dah takde?

Semalam aku curi-curi baca blog sendiri, bermula daripada catatan terbaharu, hinggalah catatan yang pertama-tama dahulu, iaitu sekitar Julai 2009. 

Banyak sebenarnya kalau ikutkan, cuma kebanyakannya, terutama nota-nota circa 2009-2010, sudah aku simpan sebagai draft.

Rindu juga rasanya nak membebel panjang lebar macam dulu-dulu. Rupanya ada juga yang berubah walaupun secara lahirnya aku masih lagi Syuhada yang sama.

Dalam diam aku perlahan-lahan membuat undang-undang sendiri, terutama apabila aku baca blog-blog lain. Aku seakan-akan terpengaruh mahu menulis seperti mereka.

Kalau nak ikutkan aku ni bukan sejenis manusia yang suka mengikut trend, tapi bila tiba bab menulis ni apasal entah aku seolah-olah terlalu mencuba untuk menulis macam orang lain. Iyalah, aku bukannya born-writer, jika dibandingkan dengan adik aku pun, he writes better than me. And my best friend, she blogs wayyyy better. Kadang-kadang timbul rasa rendah diri tapi hati ni nak jugak menulis nak jugak berblog. 

Lantaklah kan orang lain tu orang lain la, ini blog aku, patutnya aku tulis ikut keselesaan aku la, kan? Aku nak jadi macam orang lain apahal pulak, kan? Cuba sedar diri sikettt

Lepas tu aku tengok catatan-catatan yang dulu ada jugak yang bersifat tazkirah, hahaha. Hei, dah lama kot tak ber-haha dalam penulisan? Dan banyak juga aku sentuh tentang isu-isu semasa. 

Anyway, to the old me, and the new me, also to the future me, the me now will always love you.

Hehehe. Tersenyum sendiri dah ni bila dikenang-kenang balik. Aku rasa nak check balik draft lama-lama dan nak publish balik la kemerepekan Syuhada purbakala.

Tengok, panjang ni haa. Adik aku kata takde sapa nak baca kalau panjang-panjang macam ni. Takpe, aku tahu aku ada seorang pembaca setia. Hahaha sudah semestinya diri aku sendiri. 

30/08/2016

Great minds think alike, but fools rarely differ

Saya pernah dengar, ada orang kata, minda kelas pertama bercakap tentang idea, minda kelas kedua bercakap tentang peristiwa (ada yang kata benda), dan minda kelas ketiga bercakap tentang orang.

Di zaman segalanya di hujung jari ini, semua orang, semua orang ada peluang untuk menyuarakan pendapat. Tiba-tiba sahaja semua orang punya pendapat tentang segala-galanya.

Saya tertanya juga, adakah pengkelasan minda seperti yang saya sebut di awal tadi masih relevan? Dalam komunikasi harian, sudah pasti ada masanya kita bercakap tentang idea, pada masa yang lain kita akan bercakap tentang peristiwa (dan/atau benda), dan yang pasti kita akan bercakap tentang orang---sekurang-kurangnya tentang diri sendiri.

Jadi, bagaimana pengkelasan minda tersebut dilakukan?

Bukan apa, saya seringkali merasakan lebih senang berbicara tentang hal-hal remeh, hal-hal yang lebih dekat dengan peribadi; dan selalunya ia berkait-rapat dengan orang.

Ah, mana mungkin saya mengkelaskan minda saya pada kelas ketiga!

24/08/2016

Harapan: kejahatan paling dahsyat

     Si Lelaki berpaling pergi, lantas mengingatkan Si Perempuan pada satu kisah kanak-kanak, yang menyebutkan ada seorang budak perempuan--tanpa berfikir panjang--telah membuka sebuah kotak yang diberikan Tuhan padanya, dan kemudiannya membebaskan segala jenis kejahatan dunia, kecuali Harapan, ia kekal tertinggal pada dasar kotak; lalu dia hairan mengapa Harapan turut ada di situ bersama-sama segala jenis kejahatan dunia yang lain. Selang beberapa ketika, dia mula faham tentang hal itu, dan berbisik sendiri mengapa dirinya begitu bodoh kerana tidak menyedarinya dari awal. Harapan turut ada di dalam kotak itu kerana ia juga merupakan satu kejahatan, barangkali kejahatan yang paling dahsyat, ia terlalu sarat dengan keperitan dan kesakitan, hinggakan ia tidak mampu lagi untuk keluar dari kotak yang sudah terbuka itu.

---

Original excerpt, Sharps by K. J. Parker

18/08/2016

Lewat malam

Simpan kesemua catatan sebagai draft kemudian delete mungkin boleh dianalogikan dengan perbuatan mencampakkan kesemua kenangan ke dalam api yang marak.

Cukuplah, sedarlah wahai kamu bahawa kapal itu sudah lama berlalu pergi.

17/08/2016

About a year ago:

Once, my two friends and I, were in a car, on our way to get our lunch. In the middle of our conversation on something I could hardly remember, the radio deejay finally caught our attention.

"Happy 20th anniversary to our caller and her spouse! Wow, twenty years, huh? What a milestone! Though I always thought how on earth people could stay in one relationship for such a long time. Some are even longer! Imagine waking up to the same person, every single day, wouldn't that bore you?"

We went silent, and laughed afterwards. One of my friend said the deejay was being ridiculous. Another friend suggested that of course if the couple truly love each other the word bore will never come into the picture.

Little did they know that I, as a person who never properly be in love, actually have the same thought as the deejay.



ps: both of them are now someone's wife. Semoga kekal hingga ke Syurga Abadi :)

No GO

I finally decided that it is best for me to uninstall the Pokemon GO app. As the old sayings said, ukur baju di badan sendiri, the game is actually beyond my phone's ability. As a (self-claimed) Pokemon Master, who has been playing the main franchise since 2005, it is quite devastating moment I must say. This is a feeling that a non-fandom will never understand.

On other note, thank God, the total amount of money in my bank account is now reflecting its name, Akaun Tiga Angka. Upon looking at the number, I immediately asked myself, when was the last time I bought a new book? Ah, maybe this is the time for me to go to a bookstore, browse all shelves, feed my eyes with books, and read every title written on the book spine. To me, it gives some sort of satisfaction by doing that.

Only later I heard a cry from my pocket: Maybe not. Maybe a visit to the nearby library sounds more affordable.

08/08/2016

28

Of you can't have everything in the world:

Despite of my unemployed (and jomblo) status, I think I don't have the right to complain.

I may have no money, but hey I have my family and they're irreplaceable with anything in this world.

I stay in a good house, I have my brothers who will drive me wherever I need to go (pemalas nak adjust bangku dan cermin), I have my cats that love me (at least I thought that way), I eat good food, I can play games, I can bake, I can watch my fave series, and etcetera.

So whenever the question 'How you're doing?' popped up, I couldn't say anything but Alhamdulillah life's good.

Alas, I am still at the square one!

07/08/2016

Pokemon GO

Sebenarnya tak perlu masuk rumah orang pun untuk tangkap Pokemon.

Dan Pokemon bukan semuanya binatang... ada yang based on durian (Ferroseed), ada yang based on pokok bonsai (Bonsly), dan banyak lagi contoh lain malas nak sebut bukan korang peduli pun.

Nasib baik aku takde laki takde anak lagi, boleh la GO catch 'em all puas-puas!

.

I am really afraid if God give me a good companion, aka husband lol, He will take my loved ones that I have today.

You know you can't have everything in this world, right? There must be some sort of gains and losses somehow. My family is my everything, and I couldn't afford to lose them at this moment.